2017 m. gegužės 10 d., trečiadienis

Vienas iš dešimties dirbančiųjų Airijoje gauna mažesnį nei nustatyta atlyginimą



Vienas iš 10 dirbančiųjų uždirba mažiau nei nustatytas minimalus atlyginimas ir dauguma tų darbuotojų yra moterys, informuoja “Irish Mirror”.


Centrinis statistikos biuras (Central Statistics Office) pranešė, kad 2016 metais maždaug 54 procentai žmonių gavo 9,15 eurų valandinį minimalų užmokestį ir didesnę jų dalį sudarė moterys. 

Mažiau nei 10 procentų jaunesnių nei 24 metų darbuotojų prisipažino, kad jų valandinis darbo užmokestis irgi buvo 9,15 eurų arba ir mažesnis. 

Socialinio teisingumo Airijoje (Social Justice Ireland) atstovas dr. Sean Healy, kuris kovoja už 11,50 eurų valandinį darbo užmokestį, sako, kad tokia statistika rodo “rimtas problemas.”  Jis pridūrė: “Skaičiai, rodantys, kad tiek daug žmonių šalyje gauna mažesnį nei minimalų atlyginimą, rodo, kad jų darbo sutartis yra nesaugi, o darbo vertinimas lygus nuliui.”

5,6 procentai 35-44 metų amžiaus ir 5,5 procentai 45-54 metų amžiaus dirbančiųjų gavo mažesnį atlyginimą nei buvo nustatytas minimumas.

Nuo šių metų sausio 1 dienos nacionalinis minimalus darbo užmokestis (National minimum wage) padidintas iki 9,25 eurų per valandą – 2016 metais jis sudarė 9,15 eurų.

Statistika atskleidė, kad 19,4 procento darbuotojų, kurių išsilavinimas vidurinis arba dar mažesnis, uždirbo 9,15 eurų per valandą ir tik 3,4 procentams darbuotojų, turinčių aukštąjį išsilavinimą, buvo mokama tiek pat.

80 procentų žmonių, dirbančių paslaugų sektoriuje, pernai gavo nacionalinį minimalų darbo užmokestį arba mažesnį. Tokį pat atlyginimą gavo 25 procentai dirbančiųjų automobilių remonto ir 24 procentai dirbančiųjų viešbučių ir maitinimo sektoriuose.


Labiausiai nukenčia pusę etato dirbantys žmonės – beveik trys iš penkių asmenų, gaunančių minimalų atlyginimą, dirba ne visą darbo dieną.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą