2017 m. gegužės 3 d., trečiadienis

Airijos moterys linkusios nutylėti apie smurtą šeimoje



Perskaičius straipsnį “Geresnio gyvenimo” paieškos Airijoje virto košmaru” pirmiausiai kilo mintis: kodėl moteris nesikreipė į Airijoje veikiančius pagalbos moterims centrus (Women’s Aid), juk tokių centrų yra labai daug šalyje? Bet, antra vertus, reklamos apie šiuos centrus iš tikrųjų nėra labai daug ir apskritai turbūt nedaug kas, kol nesusidūrė su prievarta ar smurtu, pradės tokiais centrais domėtis. Be to, greičiausiai egzistuoja dar ir kita problema – ne taip paprasta surinkti nežinomą numerį ir pradėti pasakoti apie savo problemas nepažįstamam žmogui. Tačiau tokiuose centruose dirbantys specialistai sako, kad dauguma moterų, užuot ieškojusios pagalbos, yra linkusios tyliai kentėti savo vyrų, draugų ar partnerių smurtą, agresiją ir prievartą.

Viena iš tokių agentūrų, galinti padėti smurtą patyrusioms moterims ir skriaudžiamiems vaikams yra “Safe Ireland” (Saugi Airija). Tai yra nacionalinė agentūra, kurios veiklos pagrindas – pagalba lyčių smurto aukoms (Gender Based Violence – GBV).

Agentūra siekia apsaugoti moteris ir vaikus nuo smurtaujančių vyrų ar partnerių. Ji išvystė platų įvairios pagalbos smurto aukoms paslaugų tinklą – agentūra ne tik tiria smurto priežastis šeimoje, bet atsiliepia į tūkstančius pagalbos prašymų, dažniausiai moterų ir vaikų, patyrusių artimų žmonių (paprastai vyro, tėvo, partnerio) smurtą. 

 “Safe Ireland” turi 40 valstybinių paslaugos centrų, iš kurių 23 gali apgyvendinti moteris ir vaikus, patyrusius smurtą. Statistika rodo, kad beveik visi smurto atvejai įvyksta šeimoje, o tai reiškia, kad dažniausiai smurtauja artimiausi žmonės.

 Agentūra šeimos smurto aukoms teikia šias paslaugas:  

• 24 valandų saugų apgyvendinimą;
• Informavimo;
• Atstovavimo institucijose;
• Padeda spręsti socialinių išmokų ir darbo, kreipimosi į Garda ir teismus bei kitus klausimus;
• Pagalbos linijos;
• Vaikų priežiūros;
• Paramos vaikams;
• Padeda spręsti laikino apgyvendinimo klausimus.

Naujausi atlikti tyrimai parodė, kad tik 8-12 procentų Airijos moterų, patiriančių smurtą šeimoje, ieško panašių centrų ar agentūrų pagalbos, tačiau apie juos žino beveik 80 procentų moterų.  

2014 metais “Safe Ireland” suteikė pagalbą 9 448 moterims ir 3 068 vaikams.
1 iš 3 moterų Airijoje patyrė vyro ar partnerio sukeltą psichologinį smurtą, o tai reiškia, kad tokių moterų yra apie 580 000.

1 iš 4 moterų patyrė vyro ar partnerio fizinį ir seksualinį smurtą, t. y. apie  440 000 moterų, gyvenančių Airijoje.

79 procentai Airijoje gyvenančių moterų niekada neprisipažins, kad šeimoje prieš jas yra naudojamas fizinis ar seksualinis smurtas, t. y. 347 000 moterų nutyli apie smurtą šeimoje. 

2014 metais pagalbos linijoje dirbantys specialistai padėjo 48 888 moterimis, prieš kurias buvo smurtaujama šeimoje.  

9 448 moterų buvo suteikta individuali pagalba.

Iš viso per metus 1 969 moterys buvo apgyvendintos “Safe Ireland” turimuose prieglobsčio namuose, 1 444 moterims buvo suteiktas laikinas prieglobstis, 148 moterys du kartus prašėsi prieglobsčio, 38 moterys tris kartus ir 17 moterų ieškojo prieglobsčio daugelį kartų.

8 093 moterims buvo suteikta emocinė ir praktinė parama, galimybė pasitarti su teisininkais bei gauti kitokią informaciją.

Buvo gauta 4 831 moters prašymas apgyvendinti prieglaudos namuose, tačiau joms buvo atsakyta, nes visi turimi prieglaudos namai paprastai yra perpildyti.

Tik viena smurto diena Airijoje ...

475 moterys ir 301 vaikas buvo apgyvendinti ar gavo kitokią “Safe Ireland” agentūros paramą.
18 moterų dėl vietos stokos nebuvo suteiktas prieglobstis.
Pagalbos dėl smurto šeimoje prašė 18 nėščių moterų.
67 moterys, kurios kreipėsi į “Safe Ireland”, buvo jaunesnės nei 25 metų amžiaus.

Pasak “Safe Ireland” agentūros, jeigu moteris šeimoje nors kartą patyrė smurtą, egzistuoja didelė tikimybė, kad tai pasikartos, todėl reikėtų įsiminti arba užsirašyti šį telefono numerį: 1800 341 900 (National Freephone Helpline). 


Parengta pagal “National Domestic Violence Service Statistics Report 2014” duomenis.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą