2017 m. liepos 10 d., pirmadienis

Donegale nuskendo du lietuviai


It is believed two men left the pier at Teelin (centre), Co Donegal, on a rigid-hulled inflatable boat on Saturday and had not returned overnight. File photograph: Google Maps 

“The Irish Times” praneša, kad sekmadienį, 10.30 val., Donegale buvo aptikti Rimanto Barausko (56 metų), gyvenusio Oldcastle, Meath grafystėje ir kiek vėliau Raimundo Jesdausko (34 metų)  Ballymahon, Longford, kūnai. 


Dviejų vyrų kūnai Donegalo grafystėje buvo ištraukti iš vandens sekmadienį, pasakojo “Malin Marine Rescue Sub” centro kontrolierius Derek Flanagan. Pasak jo, vienas iš vyrų vilkėjo gelbėjimosi liemenę, o kitas buvo liemenės. Vyrų kūnus, išplautus ant Malinbeg kranto sekmadienio rytą, pastebėjo kranto apsaugos sraigtasparnis “Rescue 118” iš Sligo. Jų kūnai nuvežti į Letterkenny universitetinę ligoninę.


 The Irish Coast Guard said it had not received any distress calls regarding the deaths of two men off the Donegal coast, but that divers in the area had reported difficult conditions. File photograph

Manoma, kad šeštadienį abu vyrai pripučiama valtimi išplaukė iš Teelin prieplaukos. “Malin Marine Rescue Sub” centro kontrolierius Derek Flanagan leidiniui “The Irish Times” pasakojo: “Vienas iš jų, atrodo, turėjo gelbėjimosi liemenę, kitas buvo be jos. Mes jau daugybę metų sakome ir reklamuojame, kad žmonės, prieš plaukdami į jūrą, privalo turėti gelbėjimosi liemenes, bet ne visi mus girdi. Negaliu pasakyti, ar jie turėjo jūrų radijo ryšį, bet mes negavome jokio pagalbos skambučio, niekas neskambino ir pagalbos linija 999. Panašu, kad vyrai nieko neinformavo apie tai, kad jie ruošiasi išplaukti į jūrą.”

Prieš keturias savaites buvo gauta pranešimų, kad Airijos pakrančių apsaugos darbuotojai išgelbėjo vyrus. “Aš negaliu patvirtinti, ar tai buvo tie patys vyrai, bet pastaruoju metu toje vietoje teko gelbėti nemažai žmonių, kai kurie iš jų buvo išplaukę su panašiais laivais", - sakė Derek Flanagan.

Buvęs Donegalo meras ir Glencolmcille parapijos tarybos narys Brendan Byrne teigė, kad vyrai buvo “labai blogai pasiruošę žvejybos kelionei jūroje.”

“Vienas iš nuskendusių vyrų buvo su gelbėjimosi liemene, kitas buvo be jos. Laivas neturėjo radijo įrangos, neturėjo ir gelbėjimosi įrangos – jie neturėjo nieko, ko reikalauja Airijos įstatymai. Be to, laivas buvo netinkamas plaukti į vandenyną, o oro sąlygos, kaip tyčia, labai pablogėjo šeštadienį. Nuoširdžiai užjaučiame žuvusiųjų artimuosius,” – sakė jis.

Paddy Byrne, kuris vadovauja “Sliabh League Boat Tours”, sakė, kad šeštadienį septintą valandą vakaro jis atšaukė paskutinę vandens kelionę su keleiviais iš Teelin prieplaukos. Prieš kelias valandas jis matė, kaip tragedijos aukos priparkavo savo automobilį ir priekabą, o vėliau iš Teelin prieplaukos išplaukė į jūrą su penkių metrų pripučiama valtimi. Pasak Paddy Byrne, iš pradžių oro sąlygos buvo geros, bet vėliau pablogėjo. Jis mano, kad paskutinį kartą du lietuviai buvo pastebėti jūroje netoli nuo Glencolmcille, maždaug 5 valandą vakaro. Jo nuomone, jie plaukė viena iš geresnių valčių, tokia, kokią valdo patyrę jūrininkai, tačiau jie neturėjo patirties vandenyse, ypač tose vietose netoli Malinbeg.

Tragedijos tyrimą vykdo Jūrų katastrofų tyrimo valdyba (Marine Casualty Investigation Board).


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą