2017 m. liepos 7 d., penktadienis

Airija priims naują 2 mlrd. eurų kainuojančią vėžio gydymo strategiją

 
Sveikatos apsaugos ministras Simon Harris įspėja, kad vėžio susirgimų skaičius nesustabdomai auga, todėl naujos vėžio gydymo strategijos tikslas – suteikti kvalifikuotą gydymą pacientams ir užtikrinti, kad vėžį įveikusių pacientų skaičius šalyje būtų vienas geriausių Europoje, praneša “The Irish Times”.


Naujoji vėžio gydymo strategija Airijai kainuos apie 2 milijardus eurų, o strategijoje numatytos prevencinės  priemonės turėtų apie 40 proc. sumažinti vėžio susirgimo atvejų. Beje, strategijoje taip pat nurodoma, kad didėjančias pažangių vaistų išlaidas turės padengti mokesčių mokėtojai.

Kadangi gyventojų amžius ilgėja, manoma, kad vien per strategijos įgyvendinimo laikotarpį, t. y. iki 2026 metų, vežiu sergančių žmonių skaičius gali išaugti dvigubai, nes vėžys yra ta liga, kurios rizika didėja kartu su amžiumi, todėl su ja reikia pradėti kovoti nedelsiant. Mirties atvejų, susijusių su vėžiu, devintajame dešimtmetyje  padidėjo 20 procentų, dabar – daugiau kaip 30 procentų.

Strategijoje pažymima, kad šiuo metu Airijoje gyvena daugiau kaip 150 000 vėžiu persirgusių žmonių ir jiems medikai turi skirti daugiau dėmesio. Be to, strategijoje akcentuojama, kad, atlikus genetinius tyrimus, buvo nustatytas  paveldimas vėžio susirgimų polinkis. “Mūsų iššūkis – užtikrinti, kad per strategijos įgyvendinimo laikotarpį visi pacientai galėtų atlikti vėžio diagnostikos ir vėžio genetikos/genomikos tyrimus. Molekulinės technologijos pažanga pagerino vėžio diagnozę, tikslinės terapijos naudojimą ir tai duoda geresnius gydymo rezultatus”, – rašoma strategijoje.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą