2017 m. birželio 29 d., ketvirtadienis

Sumažėjo oficialiosios emigracijos mastas

Oficialiosios emigracijos mastas Lietuvoje sumažėjo – gegužę beveik puse tūkstančio sumažėjo išvykimą deklaravusių žmonių, palyginti su balandžio mėnesiu.




Statistikos departamento pateiktais duomenimis, gegužės mėnesį išvykimą deklaravo 4 tūkst. 181 žmogus. Taip pat padidėjo atvykusių skaičius – gegužę į Lietuvą imigravo 2 tūkst. 124 žmonės. Balandį imigrantų buvo 1 tūkst. 770. Emigracijos rodiklis sumažėjo po didelio šuolio į viršų metų pradžioje, kai išvykimą deklaruodavo apie 7 tūkst. žmonių.


Kai kurie ekspertai teigia, kad emigracijos skaičius padidėjo laikinai, nes metų pradžioje išvykimą deklaravo dalis anksčiau emigravusių žmonių, kad išvengtų prievolės mokėti privalomojo sveikatos draudimo mokestį, kiti galbūt skubėjo į Britaniją iki prasidedant deryboms dėl jos pasitraukimo iš Europos Sąjungos.


Pernai dėl emigracijos į Vakarų Europą Lietuva neteko apie 30 tūkst. gyventojų. Apklausų duomenimis, dauguma emigrantų iš Lietuvos į Vakarų Europą išvyksta dėl didesnių algų, kai kurie ekspertai sako, kad emigraciją gali skatinti ir didelė pajamų nelygybė. Dėl emigracijos ir visuomenės senėjimo Lietuvos gyventojų skaičius sumažėjo nuo 3,7 mln. 1990 metais iki 2,8 mln. šiais metais.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą