2017 m. birželio 29 d., ketvirtadienis

Airijos dvarai ir sodai


Mes, kaip ir jūs, labai mėgstame keliauti ir nepaliaujame grožėtis paslaptinga ir nuolat vis kitaip atrodančia Smaragdinės salos gamta bei jos žmonėmis, kurie su meile puoselėja visa, ką sukūrė Airijos gamta ir darbštūs žmonės. Į kokią šalies vietą jūs benuvyktumėte, jūs dar kartą įsitikinsite, kad praeitis, dabartis ir netgi ateitis čia gyvena greta. Neseniai apsilankėme Farmleigh dvare Dubline, grožėjomis Mount Usher sodu ir parku Ashford ir pasijutome tikrais Killruddery dvaro sodybos ir sodo šeimininkais. Jeigu dar ten nebuvote, kviečiame apsilankyti kartu su mumis.


Farmleigh dvaras Dubline



Pirmiausiai užsukime į Farmleigh namus, esančius visai netoli Phoenix parko, Dubline. Šis dvaras – populiaraus visame pasaulyje „Guinness” alaus gamintojų šeimos namai.

Farmleigh dvaras keletą amžių priklausė šiai garsiai aludarių giminei. 1999 metais namas buvo parduotas Airijos vyriausybei. Atkurtas ir atrestauruotas jis prisikėlė naujam gyvenimui ir dabar vėl su karališku dosnumu priima aukštus valstybės svečius.

Jeigu dvare nėra garsių svečių, tai sekmadieniais 25 laimingieji gali gauti nemokamą ekskursiją po dvarą. Benjamin Guinness, vienas iš aludarių dinastijos palikuonių, buvo entuziastingas bibliofilas ir kolekcionierius, būtent jo dėka namas turi puikią biblioteką, kurioje sukaupta daug retų leidinių: čia rasite visų Airijos autorių knygų pirmuosius egzempliorius, pavyzdžiui, Swift  “Gulliver’s Travels”, 5 000 įvairių archyvinių dokumentų, publikuotų Airijos laikraščiuose.


Pamačius tokią biblioteką, negali atplėšti akių nuo retų leidinių – norisi jaukiai įsitaisyti ant odinės sofutės ir stačia galva pasinerti į istorijos gelmes. Tačiau dvaras vilioja eiti toliau – užsukame į šviesų ir elegantišką turtingos moters buduarą, kuriame ji kažkada priiminėjo savo gerus pažįstamus, stabtelime Louis XV stiliumi (prabangus prancūzų Rokoko stilius – „Lietuvis“ past.) įrengtame valgomajame, kur padengtas pietums stalas tebelaukia savo kilmingų svečių, kurių ramybę saugos gobelenai iš Ispanijos karalienės Maria Cristina kolekcijos, neaplenkiame ir kabineto, pagal visas tradicijas turintį ir slaptą kambarį, kuriame namo šeimininkas rengdavo dalykinius susitikimus ir pašaliniams nevalia ten kišti savo nosies. Žodžiu, kiekviena skirtinga namo kertelė ištikimai saugo savo ir kažkada čia gyvenusių šeimininkų bei naujų lankytojų, trumpam užklydusių į čia, paslaptis.


Žavi nuostabios vestibiulio kolonos, skulptūros ant laiptų, vedančios tik šeimininkus į jiems skirtus miegamuosius ir tarsi sakančios, kad mums, atsitiktiniams atvykėliams, ten ne vieta (turistai į miegamuosius neįleidžiami).


Tačiau mums leista pamatyti  nedidelį Nobelio kambarį, kuris skirtas visiems Airijos literatūros srityje nominuotiems Nobelio premijos laureatams. Dar yra ir židinys, o virš jo langas – labai originalu! – ir tai leidžia vienu metu grožėtis visomis keturiomis stichijomis: ugnimi židinyje, žeme su parko medžiais, vandeniu, trykštančiu iš fontano ir oru – nepakartojamu Airijos dangumi.


Pobūvių salė, su trimis Korinto piliastrais, kaip ir tikėjomės – didelė, šviesi, apsupta veidrodžių ir pliušinių portjerų, dekoratyvinių bagetų ant lubų ir sienų. Grindys padengtos siauromis ąžuolinėmis juostelėmis, tomis pačiomis, kurias lig šiol statinėms naudoja “Guinness” gamyklos aludariai. 


Nors grindys ir ąžuolinės, tačiau, kaip bebūtų gaila, bet moteriški kulniukai visgi juose palieka savo ženklą. Visai šalia – patalpa su bujojančia augmenija, kuri labai primena žiemos sodą.


Paviešėję svetingame dvare negalime nepasivaikščioti po parką – pirmiausiai mus pasitiko žydintys bijūnai (mes ten buvome pavasarį). Pribloškė kai kurių iš jų dydis – sulig žmogaus galva! Užsukome prie netoliese esančio ežero – kvapais svaigino žydinčios alyvos, akacijos, geltonų pienių ir vėdrynų laukai – visa tai labai priminė namus ir ten likusią vaikystę.


Internetinė svetainė: http://www.farmleigh.ie/

Mount Usher sodas


Pajudame link Wicklow grafystės, į Mount Usher sodą.

Šis sodas nėra labai populiarus tarp turistų ir visai be reikalo! Gegužės mėnesį, kuomet sužydi rododendrai, jūs jį tiesiog privalote aplankyti – pasivaikščioję jo alėjomis ir paklaidžioję parko takais, įkvėpsite energijos, kurios užteks visiems metams. 

Mes ten lankėmės pavasarį, tačiau, pasidomėję skaitytojų atsiliepimais
įsitikinome, kad ten ne mažiau gražu ir rudenį, turbūt ir žiemą, kuri čia beveik niekuo nesiskiria nuo rudens.


Sodą 1865 metais užveisė Walpole šeima, jis užima 8 hektarų plotą ir jame auga daugiau nei 4 500 augalų rūšių. Daugumos medžių amžius perkopė daugiau nei 120 metų ribą. Negali praeiti pro šalį neapkabinęs tokio galiūno ir nepaprašęs jėgų ir išminties, stiprybės ir mokėjimo gyventi.


Per sodą teka upė Vartry, per ją nutiesta keletas tiltelių, tad lengvai gali keliauti iš vienos sodo vietos į kitą. Kriokleliai, paslaptingas vandens čiurlenimas, paukščių trėlės nuteikia ramybei, jautiesi atsipalaidęs ir atsigavęs tiek kūnu, tiek siela.



Čia nepasiklysite žmonių minioje, čia jums niekas netrukdys ir neskubins – čia sustos laikas ir jūs galėsite ne tik pasimėgauti saule, nuostabia gamta, neišpasakyto grožio ir spalvų augalais, bet ir pabūti su pačiu savimi.

Sodas atidarytas vasaros sezonui nuo 10.00 iki 18.00 val.
Suaugusiems bilietas kainuoja 7,50 euro.
Interneto svetainė: http://www.mountushergardens.ie/

Killruddery dvaras ir sodas


Trečia vieta, kurią mes aplankėme tą patį sekmadienį, buvo Killruddery dvaras ir sodas. Sodas pradėtas sodinti 1618 metais ir yra vienintelis Airijoje, saugomas nuo 17-ojo amžiaus. Dvaras priklauso šešioliktajai Brabazon šeimos kartai, kurios palikuonys-ūkininkai lig šiol čia ir gyvena. Įdomu klaidžioti Versalio motyvų turinčiais sodo labirinto takais, grožėtis šeimos kartų puoselėjamu namu, kurį patikimai saugo geležimi kaustyti vartai, pasėdėti šalia tvenkinio arba arbatos namelyje išgerti kvapnios, garuojančios arbatos, užkopti į kalną ir paprasčiausiai pasigrožėti apylinkėmis...


Beveik kiekvieną savaitgalį čia vyksta įvairūs renginiai: pramoginiai renginiai vaikams ir suaugusiems, organizuojamos šventės, medžioklė su sakalais (kiekvieną pirmą mėnesio šeštadienį), teatro spektakliai, avių kirpimo diena (ji būna nurodyta), ekskursijos, kurias organizuoja ir veda profesionalūs sodininkai ir daugybė kitų renginių.


Bilietas suaugusiems kainuoja 7,50, eurų, 4-12 metų vaikams – 2 eurai.
Interneto svetainė: http://www.killruddery.com/

                                                                    Tamara Aleksejeva

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą