2017 m. birželio 15 d., ketvirtadienis

Muziejus Airijoje, kuriame rankomis gali prisiliesti prie Istorijos


Airijos karo muziejus (Irish Military War Museum) įsteigtas entuziastingo kolekcionieriaus William Sullivan pastangų dėka.



Pati muziejaus struktūra įrengta naudojant dabar labai populiarų metodą, kurį sėkmingai praktikuoja, pavyzdžiui, zoologijos sodai ar fermos. Jis ypač populiarus tarp vaikų, augančių miestuose, kuriems kiekvienas sustikimas su gyvu gyvūnu ar prisilietimas prie gamtos yra tikra šventė. Airijos karo muziejus įrengtas naudojant tą patį principą – viską gali ne tik pamatyti, paliesti, bet ir išbandyti. Tačiau bene svarbiausia yra tai, kad muziejus suteiks jums galimybę prisiliesti prie vieno iš baisiausio žmonijos išradimo – ginklų.

Nerimstantis kolekcionierius William Sullivan išnaudoja kiekvieną progą, kad galėtų papildyti muziejaus ekspoziciją. Šįmet paminėjus Antrojo pasaulinio karo baigties 73-iąsias metines, Didžiojo tėvynės karo veteranų vaikaičiai, gyvenantys Airijoje, buvo surengę akciją “Nemirtingas pulkas” ir, pasinaudojęs šia proga, William Sullivan savo muziejuje atidarė pastovią ekspoziciją “Nemirtingas pulkas“. Muziejaus įkūrėjas nevengia jokių eksponatų, susijusių su karo veiksmais  – demonstruodamas juos, jis tiesiog konstatuoja faktą, kad tai buvo ir to nevalia trinti iš istorijos.

Pats muziejaus įkūrėjas noriai pasakoja apie muziejaus įkūrimo istoriją ir viską žino apie kiekvieną eksponatą – jis prisimena kur, kada ir iš ko jis įsigijo vieną ar kitą ginklą, šalmą, iš kur į muziejų atkeliavo tankas ar kaip pavyko gauti kulkosvaidį.


Muziejaus įkūrėjas prisipažįsta, kad eksponatus muziejui pradėjo rinkti dar būdamas paaugliu, o bėgant metams kolekcija didėja, o muziejaus plotas plečiasi. 

Šį Karo muziejų lanko ne tik airiai – tarp smalsuolių gali sutikti anglą ir vokietį, lenką ir rusą, lietuvį ir latvį. Eskpozicija pritraukia visus, neabejingus istorijai. Lankytojai turi galimybę užsivilkti kareivio drabužius, o dažnas, pasijutęs tikru kareiviu, ima pasakoti tėvų, senelių  ar prosenelių prisiminimus apie karą. William prisimena, kai lenkai, užsidėję „Polska voiska“ 60-70-ųjų metų karines uniformas vienas per kitą dalijosi prisiminimais apie tai, kaip jų protėviai 1968 metais padėjo slopinti „Prahos pavasario“ judėjimą. 

Muziejaus eksponatai išdėstyti tam tikruose stenduose: taip vadinamuose nacionaliniuose stenduose yra ekspozicijos, skirtos, pavyzdžiui, britų, vokiečių ar tarybinei armijoms, yra stendų, kur eksponuojami tam tikros rūšies ginklai.


Muziejuje galite pamatyti stendą, skirtą bene masiškiausiam ir lig šiol vienam iš populiariausių žmonijos masinio naikinimo ginklui – Kalašnikovo automatui. Po Afrikos šalių ir įvairių judėjimų vėliavomis puikuojasi „AK“ (avtomat Kalašnikova – „Lietuvis“ past.), pagaminti Kinijoje, Rumunijoje, Čekoslovakijoje ir garsaus šio automato reinkarnacija kitose šalyse. Tiesa, Kalašnikovo automato prototipą, šautuvą „StG 44“ visgi rasite Vokietijos stendo ekspozicijoje.

William Sullivan kai kuriuos eksponatus yra išdėstęs pagal vietas, kuriose juos įsigijo, todėl, pavyzdžiui, sovietų gamybos zenitinės raketos atsidūrė „Vermachto“ stende, nes jas jis įsigijo Vokietijos karinės technikos aukcione.


Atskiras vitražas yra skirtas Airijos armijai – pradedant nuo „Airijos savanorių“ iki šių dienų.

Apskritai, reikėtų pažymėti, kad Airijos karo muziejuje geriau apsilankyti kartu su profesionaliais karinininkais arba istorijos mėgėjais, kurie domisi ginklais ir kurie gali papasakoti apie įvairių šalių ginklus, techniką ir kitą karo įrangą.


Šalia muziejaus esančioje parko teritorijoje yra žaidimų aikštelės, tankų ir karo įrenginių laukas bei nedidelis turgelis, kurio prekeiviai jums taip pat mielai papasakos apie savo parduodamus suvenyrus, tarp kurių, beje, galima aptikti iš tiesų retų ir vertingų eksponatų.

Parke  galima organizuoti „barbekiu“, surengi vakarėlį ir netgi iškilmes, tik svarbu išlaikyti „military“ stilių.

Airijos karo muziejaus internetinė svetaine: http://imwm.ie/

Muziejus dirba kasdien, išskyrus pirmadienį, nuo 10.00 iki 19.00 val.

Suaugusiam bilietas kainuoja 10 eurų, vaikui – 8 eurai, šeimai – 25 eurus.

Muziejuje taip pat turėsite galimybę ne tik pasivažinėti tanku ar kita karo technika, bet ir pasimokyti, kaip tokias galingas mašinas vairuoti.

Išsamesnė informacija tel.: (041) 981 9501


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą