2017 m. lapkričio 18 d., šeštadienis

Statybų leidimai Airijoje




Prieš keletą metų aš ir mano žmona nusipirkome namą už Dublino. Kadangi su mumis dabar gyvena mūsų tėvai, natūralu, kad mums visiems nepakanka vietos. Todėl neseniai nusprendėme paimti iš banko paskolą, kad galėtume pagerinti savo gyvenimo sąlygas, t. y. ketinome pastatyti namo priestatą.  Pakvietėmė statybininkus ir inžinierių, kuris pasakė, kad mums nereikia jokio leidimo dėl priestato statybos. Tačiau neseniai pas mus atvyko Apygardos tarybos (County Council) atstovai ir pareiškė, kad statyba yra neteisėta, nes mes neturime leidimo. Jie paaiškino, kad mes turime nugriauti priestatą, nes priešingu atveju byla keliaus į teismą. Ką mums daryti? Prašome padėti. Priestato statybai mes išleidome visus savo pinigus.


Manau, kad mes visi pastebime nekilnojamojo turto rinkos veiklos suaktyvėjimą. Padidinus patalpų nuomos kainas, vis daugiau žmonių nori pirkti nekilnojamąjį turtą arba pagerinti gyvenimo sąlygas jau įsigytame būste.


Norint išsamiai atsakyti į jūsų klausimą, turime tiksliai žinoti: ką jums sakė inžinierius dėl priestato statybos leidimo? Ar jūs turite jo parašytą išvadą, kad jums nereikia planavimo leidimo (planning permission) dėl priestato statybos? Jeigu jis tokio rašto nedavė, tai gali byloti apie jo atsainų požiūrį į darbą.

Prieš pateikdamas bet kokią išvadą, kvalifikuotas specialistas privalo išnagrinėti visus dokumentus ir, jeigu jam kyla klausimų ar neaiškumų, jis turėtų kreiptis  Apygardos tarybą (County Council). Jeigu jis to nepadarė, paprašykite patarimo kito nepriklausomo inžinieriaus.

Klausimas dėl plano leidimo gavimo yra gana sudėtingas, nes tam tikroms nekilnojamojo turto rūšims jis iš tikrųjų netaikomas, todėl patariu jums kreiptis į advokatą. Tai gali būti advokatas, kuris jums padėjo sudaryti nekilnojamojo turto pirkimo sandorį ir kuris jau žino visas šio objekto savybes arba galite kreiptis į nepriklausomą advokatą, kuris nagrinėja nekilnojamojo turto ir planavimo leidimų išdavimo klausimus.

Gali būti, kad Apskrities tarybos (County Council) sprendimą galima nesunkiai užginčyti, tačiau prieš tai advokatas turi išnagrinėti visus dokumentus, susijusius su jūsų nekilnojamuoju turtu. Jei šis turtas buvo nupirktas išsimokėtinai, jums gali iškilti kita problema – bankas, kuris suteikė paskolą, paprastai turėtų išduoti ir sutikimą dėl bet kokių nekilnojamojo turto objekto pakeitimo darbų, pavyzdžiui, priestato statybos ir t. t.

Visi originalūs dokumentai, jei yra hipoteka, yra saugomi banke iki to laiko, kol jūs nebaigsite mokėti visą pasiskolintą iš banko pinigų sumą. Todėl praktiškai jokie veiksmai negali būti atliekami be banko sutikimo ir dalyvavimo. Jei jūs neinformavote banko apie priestato statybą, jums reikėtų kaip galima greičiau kreiptis į advokatą, kad galėtumėte su juo aptarti ne tik jūsų tolesnius veiksmus, bet kuris patartų, kaip tokiu atveju pasielgti su inžinieriumi, davusiu jums tokį patarimą.

Jums atsakė Jelizaveta Donneri, advokatė, turinti dvigubą kvalifikaciją ir ilgametę sėkmingos teisinės praktikos patirtį Airijoje. Advokatė gali jūsų interesus atstovauti teisme ir konsultuoti  sužalojimų, imigracijos, darbo, komercinės, šeimos teisės, pilietybės, verslo klausimais.

Mob.: 086 0380385;
Tel.: 01 853 7301;
Interneto svetainė: www.dtsolicitors.ie;
Galima kreiptis anglų ir rusų kalbomis. 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą