2017 m. lapkričio 3 d., penktadienis

Airijoje viešųjų paslaugų sektoriaus darbuotojams pensinį amžių siūloma padidinti vieneriais metais



Airijoje pensinį amžių viešųjų paslaugų sektoriaus darbuotojams planuojama padidinti vieneriais metais – iki 66 metų ir dabar Vyriausybė aktyviai tiria tokio žingsnio poveikį viešojo sektoriaus darbo jėgai, rašo Independent.ie.

Dauguma darbuotojų, kurie viešajame sektoriuje įsidarbino iki 2013 m., gali išeiti į pensiją sulaukę 65 metų, tačiau didžioji dauguma jų vis dar tebedirba. Tie, kurie pradėjo dirbti nuo 2013 metų sausio 1 dienos, į pensiją galės išeiti sulaukę 66 metų.

Finansų ministras Paschal Donohoe tai numatė 2018 metų biudžete – 66 metų pensinis amžius bus taikomas daugumai viešųjų paslaugų darbuotojų: Garda, gaisrininkams ir gynybos pajėgų tarnautojams, kurie galėjo išeiti į pensiją gerokai anksčiau.

Nustatyta, kad žmonės, sulaukę 65 metų amžiaus raginami išeiti į pensiją, tačiau iš tikrųjų jie neturi teisės į pensiją iki 66 metų (tuos metus jiems mokama socialinė pašalpa, o kadangi jie nedirba, jie nemoka ir mokesčių, t. y. valstybė tuos vienerius metus juos "išlaiko” ir jai, suprantama, tai yra nenaudinga), o kai jiems sukanka 66 metai, jie gali pretenduoti į jau užtarnautą pensiją, kurios dydis, beje, nėra visiems vienodas.  

Toių žmonių skaičius nuolat didėja, vidutiniškai iki 5000 per metus. Vadovaujantis 2016 metų gyventojų surašymo duomenimis, per pastaruosius penkerius metus  65 metų amžiaus žmonių skaičius išaugo 100 000, iš viso dabar yra apie 640 000 pensinio amžiaus žmonių.


Su pensinio amžiaus problema žmonės susidurs 2021 metais, kuomet išėjimo į pensiją amžius  padidės iki 67 metų, o po dešimties metų pakils iki 68 metų. 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą