2017 m. lapkričio 18 d., šeštadienis

Iki 2030 metų sveikatos priežiūros įstaigos turės papildomai spręsti milijono žmonių problemas



Ekonomikos ir socialinių tyrimų institutas (Economic and Social Research Institute – ESRI) prognozuoja, kad iki 2030 metų 80-ies metų ir vyresnių žmonių skaičius padidės 94 procentais. Mokslininkų nuomone, iki 2030 metų vidutinė vyrų gyvenimo trukmė Airijoje padidės nuo 78,4 iki 82,9 metų ir nuo 82,9 iki 86,5 metų – moterų, rašo “The Irish Times”.


Pasak Ekonomikos ir socialinių tyrimų instituto (ESRI) prognozių, Airijos gyventojų skaičius iki 2030 metų padidės beveik ketvirtadaliu, o pagrindinė tokio gyventojų skaičiaus varomoji jėga – migracija. Žmonių amžiaus didėjimas ir migracija turės reikšmingą poveikį sveikatos priežiūros institucijų veiklai.

Instituto parengtoje ataskaitoje “Sveikatos priežiūros paslaugų poreikis Airijoje 2015-2030 metais” (Projections of Demand for Healthcare in  Ireland, 2015-2030) analizuojama valstybinių ir privačių ligoninių stacionarinė priežiūra, skubios medicinos pagalbos, gydymo tarnybų paslaugų ilgalaikė ir trumpalaikė priežiūra, pavyzdžiui, priežiūra slaugos namuose ir gyventojo namuose dabartinė veikla ir jos pokyčiai iki 2030 metų. Minėtos ataskaitos rengėjai sako, kad “šis viešosios ir privačios veiklos planas Airijos sveikatos priežiūros sistemoje yra pats išsamiausias, koks tik lig šiol buvo parengtas”.

Pasak ataskaitos rengėjų, kiekvienais metais, iki 2030 metų, Airijos sveikatos priežiūros ir socialinės rūpybos sričių paklausa “iš esmės padidės”. Ataskaitoje pažymima, kad nuo 1996 iki 2016 metų gyventojų skaičius Airijoje, palyginti su kitomis ES šalimis, padidėjo 31 proc., kai kitose Europos Sąjungos šalyse gyventojų skaičiaus augimo vidurkis sudarė tik 6 proc.

Devyni ataskaitos rengėjai teigia, kad Airijos gyventojų skaičiaus augimas yra  glaudžiai susijęs su migracija: manoma, kad iki 2021 metų į šalį imigruos  apie 9 000 žmonių kasmet, o po to jų srautas augs iki 13 000 žmonių per metus. Tokiu būdu, iki 2030 metų, gyventojų skaičius padidės nuo 5,35 milijono iki 5,79 milijono žmonių – dabar Airija turi 4,77 milijono gyventojų.

Pasak ataskaitos, 65-60 metų ir vyresnių žmonių skaičius šalyje padidės 60-64 proc., o 80 metų ir vyresnių – 89-94 proc.

Ataskaitoje prognozuojama, kad valstybinėse ligoninėse paklausa stacionarioms lovoms padidės 32-37 procentais, todėl 2030 metais prireiks 1,2 milijono papildomų lovų.

Besikreipiančių pacientų skaičius gydymo įstaigose per dieną padidės nuo 23 iki 28 proc., o neatidėliotinos pagalbos tarnybos paklausa išaugs nuo 16 iki 26 proc. – iki 2030 metų į ligonines kreipsis papildomai  292 tūkst. pacientų.

Į privačias ligonines besikreipiančių stacionaraus gydymo reikalaujančių pacientų skaičius per dieną padidės iki 32 proc., o dėl konsultacijų besikreipiančių žmonių skaičius padidės iki 28 proc.

Slaugos namų paklausa pakils iki 54 procentų (2030 metais reikės maždaug 15 600 papildomų vietų). Iki 54 procentų padaugės skaičius žmonių, kuriems namuose reikės pagalbos valandai ar kelioms valandoms ir iki 66 procentų padidės skaičius žmonių, kuriems reikės nuolatinės namų sąlygomis teikiamos priežiūros.

Prognozuojama, kad ženkliai padidės ir GP paslaugų paklausa  27 proc. padidės šeimos gydytojų paklausa.

Autoriai tikisi, kad didėjant gyventojų skaičiui, didės ir žmonių užimtas, o tai suteiks galimybę skirti daugiau lėšų sveikatos priežiūros institucijų finansavimui.

Pasak Maev-Ann Wren, vienos iš ataskaitos autorių, pagrindinė prognozių varomoji jėga yra gyventojų skaičiaus didėjimas ir lygiagretus numatomas pagyvenusių žmonių skaičiaus augimas.


Ji sakė: “Rengdami šią ataskaitą pagrindinį dėmesį skyrėmė demografijai. Airija užima ypatingą padėtį dėl dabartinio ir prognozuojamo spartaus gyventojų skaičiaus augimo. Gyventojų skaičiaus augimas yra pagrindinė paklausos varomoji jėga, o vyresnio amžiaus gyventojų skaičiaus augimas bus pagrindinis paklausos veiksnys, reikalaujantis sveikatos priežiūros institucijų plėtros”.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą