2017 m. lapkričio 28 d., antradienis

Atsistatydino Airijos premjero Leo Varadkar pavaduotoja Frances Fitzgerald




Po ilgų ginčų, diskusijų ir spaudimo iš premjero pavaduotojo pareigų atsistatydino Frances Fitzgerald. Jos atsistatydinimas siejamas su neteisėtais veiksmais prieš Garda informatorių, perduodant ginčytiną informaciją elektroniniu paštu, informuoja “The Irish Times”.


Opozicijos politikai paragino Frances Fitzgerald atsistatydinti dėl neteisėtų veiksmų prieš Garda informatorių seržantą Maurice McCabe, vykdant tyrimą O'Higginso tyrimo komisijoje.

Frances Fitzgerald savo kolegoms pranešė apie savo atsistatydinimą Ministrų Kabineto posėdyje, kuris baigėsi šiandien po 12 valandos. Ji paskelbė, kad vėliau pateiks oficialų pranešimą apie tai.

Jos atsistatydinimas paskelbtas praėjus vos kelioms valandoms po to, kai “Fianna Fáil” partija inicijavo pateikti pareiškimą dėl nepasitikėjimo ja, dėl ko žlugtų Vyriausybė ir būtų skelbiami nauji rinkimai.

Dar praeitą naktį Frances Fitzgerald pareiškė, kad ji neatsistatydins ir pateiks įrodymus Informacijos Atskleidimo Tribunolui (Disclosures Tribunal) sausio mėnesio pradžioje. Tačiau per pastarąsias 12 valandų Ministro Pirmininko pavaduotoja patyrė didelį spaudimą iš “Fine Gael” partijos narių.

Kai Vyriausybėjė ji buvo paklausta ar žinojo apie neteisėtus veiksmus siekiant diskredituoti Garda informatorių Maurice McCabe, Frances Fitzgerald teigė, kad ji neprisimena apie tokį elektroninį laišką. Teisingumo ministerijos pareigūnai, vykdydami tyrimą nustatė, kad ji gavo elektroninį laišką, diskredituojantį seržantą Maurice McCabe.  

Teisingumo ministerijos paviešinti laiškai rodo, kad Frances Fitzgerald juos gavo ir juose “pažymėjo”, jog tokia veika turi būti naudojama. Tokio pobūdžio elektroniniai laiškai 2015 metų gegužės mėnesį jai buvo išsiųsti tris kartus, kai ji ėjo Teisingumo ministrės pareigas.

Frances Fitzgerald žinojo apie tuometinės Garda komisarės Nóirín O'Sullivan neteisėtą veiką prieš Maurice McCabe, kuri galėtų sužlugdyti “Fine Gael” ir “Fianna Fáil” mažumos Vyriausybę, o tai paskatintų naujus rinkimus.

Teisingumo departamentas  paviešino laiškus tuo  metu, kai premjeras Leo Varadkar ir Mícheál Martin bandė užkirsti kelią Vyriausybės žlugimui, likus kelioms savaitėms iki Kalėdų.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą