2017 m. lapkričio 17 d., penktadienis

Airijoje moterims du kartus dažniau nei vyrams mokamas minimalus darbo užmokestis



Ekonomikos ir socialinių tyrimų instituto (Economic and Social Research Institute – ESRI) duomenys atskleidžia moterų ir vyrų darbo užmokesčio skirtumą tarp žmonių grupių, turinčių mažesnes pajamas, rašo “The Irish Times”.


Tyrimas parodė, kad didelis procentas moterų, kurios gauna minimalų darbo užmokestį, dirba ne visą darbo dieną, nes tai suteikia joms galimybę rūpintis vaikais ar kitais šeimos nariais. Todėl, vadovaujantis Ekonomikos ir socialinių tyrimų instituto (ESRI) atliktu tyrimu, galima daryti išvadą, kodėl moterys dvigubai dažniau, palyginti su vyrais, gauna minimalų darbo užmokestį.

Tyrime, kurį finansavo “Low Pay Commision” nustatyta, kad mažiausiai 5 proc. dirbančių moterų, t. y. viena iš 20 darbuotojų 2014 metais gavo minimalų darbo užmokestį, kuris tuomet sudarė 8,65 eurus per valandą, o dabar padidėjo iki 9,25 eurų.

Tyrimas parodė, kad 6,9 proc. dirbančių moterų gauna mažiausią legaliai leistiną darbo užmokestį ir tik 2,7 proc. vyrų dirba už tokį atlyginimą.

Lyčių skirtumas lemia tai, kad moterys labiau linkusios dirbti ne visą darbo dieną, be to, jos renkasi mažesnes įmones arba tokius aptarnavimo ar paslaugų teikimo sektorius, kuriuose atlyginimai paprastai yra mažesni nei kituose sektoriuose.

Įdomu tai, kad mokslininkų išvada rodo, kad nuo 2012 metų skirtumas tarp moterų ir vyrų, gaunančių minimalią algą, didėja ir tai reiškia, kad vis daugiau moterų gauna mažesnį atlyginimą.  

Mokslininkų atliktas tyrimas taip pat atskleidė, kad žymiau daugiau užsieniečių, palyginti su airiais, dirba mažiau apmokamus darbus – jų skaičius taip pat du kartus didesnis nei dirbančių airių. 

Tyrime taip pat nurodyta, kad 18-29 metų jaunuoliai yra didžiausi nacionalinio minimalaus darbo užmokesčio (13,9 proc.) gavėjai.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą