2017 m. lapkričio 8 d., trečiadienis

Airei, pasidarusiai abortą Jungtinėje Karalystėje, bus išmokėta 30000 eurų kompensacija



2015 metais Airijos vyriausybė buvo informuota, kad virš 80 moterų vyko į Jungtinę Karalystę, kad galėtų saugiai ir teisėtai nutraukti nėštumą, informuoja “The Irish Times”.


Airijos vyriausybė turės sumokėti 30 000 eurų kompensaciją moteriai, kuri vyko į JK dėl aborto po to, kai jai buvo diagnozuoti vaisiaus vystymosi pasikeitimai.

Siobhan Whelan, kuri šiais metais pateikė skundą Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komitetui dėl to, kad ji negalėjo nutraukti nėštumo savo šalyje, Komitetas rekomendavo Airijos vyriausybei išmokėti jai 30 000 eurų kompensaciją.

Siobhan Whelan yra antroji moteris, kuri kreipėsi į JT komitetą, teigdama, kad Airija, drausdama abortus, pažeidė jos, kaip žmogaus teises. Praėjusiais metais JT nagrinėjo panašų Amanda Mellet atvejį, kuri, nusprendusi nutraukti nėštumą, taip pat buvo priversta vykti į užsienį. Vyriausybė taip pat sutiko sumokėti ir jai 30 000 eurų kompensaciją.

Siobhan Whelan sakė: “Žmogaus teisių komiteto sprendimas pripažino žmogaus teisių pažeidimus, su kuriais susidūriau ir man tai buvo labai svarbu. Džiaugiuosi, kad Airijos vyriausybė jau ėmėsi veiksmų, kad pripažintų Komiteto sprendimą ir išmokėtų man kompensaciją. Tačiau man dabar svarbiausia, kad Vyriausybė užtikrinų teisinę reformą, kuri suteiktų teisę moterims pačioms rinktis ar daryti abortą, ar gimdyti. Štai kodėl aš nusiunčiau savo skundą JT Žmogaus teisių komitetui ir tikiuosi, kad mūsų įstatymai pasikeis ir moterims bus suteikta teisė nutraukti nėštumą savo namuose, o ne ieškoti pagalbos užsienyje”.

Siobhan Whelan atvejį palaikė Reprodukcinių teisių centras (Centre for Reproductive Rights) ir šiandien Airijos vyriausybės komitete bus tariamasi dėl abortų įstatymo pakeitimo.


JT reikalauja, kad Airija pakeistų savo įstatymus dėl abortų. Šalies Vyriausybė, atsakydama į tokį JT reikalavimą pareiškė, kad ji jau ėmėsi veiksmų, kurie gali lemti pokyčius dėl abortų šalyje, bet įstatymų pakeitimas yra griežtai ribojamas šalies Konstitucijos ir, norint keisti vieną ar kitą įstatymą, būtina rengti referendumą.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą