2017 m. lapkričio 9 d., ketvirtadienis

Dvigubai brangs alaus skardinės kaina, o vynas kainuos ne mažiau kaip 7,50 eurų



Pagal naują įstatymą šalyje bus draudžiama prekiauti pigiais gėrimais, nes didžiausiuose prekybos centruose bus uždrausta pardavinėti alų, kurio skardinės kaina mažesnė nei 1 euras. Įsigaliojus įstatymui, kuris nustatys minimalias alkoholio kainas, kai kurių mažmeninės prekybos tinkluose parduodamo alaus ir sidro skardinių kainos taip pat kils – kai kuriais atvejais net dvigubai, informuoja Independent.ie.


Pigus vynas taip pat bus uždraustas – standartinė vyno butelio kaina sieks apie 7,50 eurų. Independent.ie žiniomis, degtinės, populiarios tarp jaunesnių geriančiųjų, kainos nepasikeis.

Mažiausios kainos bus nustatomos atsižvelgiant į tai, kiek gėrime yra alkoholio.

Naujos taisyklės bus taikomos įsigaliojus Visuomenės sveikatos (alkoholio) įstatymo (Public Health (Alcohol) Bill) projektui, kuris vakar buvo svarstomas Senate.

Pasak Independent.ie, įstatymas įtakos pigesnio alkoholio prekybą, pavyzdžiui, nebus prekiaujama alumi, kurio skardinės kaina pas didmenininkus siekia 66 centus. Taip pat tai turės įtakos ir tokių populiarių gėrimų kaip “Guinness”, “Carlsberg” ir “Budweiser” nuolaidų sistemai.

Vakar vykusiame Senato posėdyje Sveikatos apsaugos ministras Simon Harris sakė: “Jeigu alkoholio kainos kils aukštyn, tai mažės alkoholio daroma žala. Mes žinome, jog yra kalbama, kad žmonės Airijoje daug geria. 2017 metais “Healthy Ireland Survey” apklausa parodė, kad iš dešimties žmonių keturi vartoja alkoholį reguliariai. O tai reiškia, kad kuo daugiau mes geriame, tuo didėja rizika susirgti gyvybei pavojingomis ligomis, tokiomis kaip kepenų cirozė ar vėžys. Šių faktų mes negalime ignoruoti. Naujasis įstatymas nepakeis alaus “pintos” kainos bare – įstatymu siekiama užkirsti kelią pigiam alkoholio pardavimui parduotuvėse”.

Tačiau kai kurie senatoriai teigė, kad įstatymas turės žalingą poveikį parduotuvėms, kurios yra įskirūrusios netoli sienos su Šiaurės Airija – žmonės vyks pirkti alkoholio už “sienos”.

Kitų senatorių nuomone, įsigaliojus įstatymui, daugelis mažesnių prekybos tinklų, prekiaujančių alkoholiniais gėrimais, turės pertvarkyti veiklos struktūrą, o tai jiems brangiai kainuos.

Airijos alkoholinių gėrimų federacijos (Alcohol Beverage Federation of Ireland) atstovai ragino senatorius prieš priimant tokį įstatymą, labai gerai viską apsvarstyti ir “daugiau konsultuotis”. Federacijos atstovė Patricia Callan sakė: “Gėrimų pramonė remia priemones, nukreiptas prieš piktnaudžiavimą alkoholiu, ypač, kai kalbama apie nepilnamečių alkoholio vartojimą, tačiau labai svarbu, kad Vyriausybės priimamos priemonės būtų pagrįstos įrodymais ir nepadarytų žalos šalies smulkiems verslininkams”.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą