2017 m. rugpjūčio 20 d., sekmadienis

Tėvai nemoka sąskaitų, tėvai perka vaikams knygas


Daugelis tėvų, kurie rengia vaikus mokyklai, rugpjūtyje nustoja mokėti namų ūkio sąskaitas, rašo “Irish Independent”.

Vadovaujanti vaikų labdaros organizaija “Barnardos” apkaltino Vyriausybę, kad ši verčia tėvus subsidijuoti nepakankamai finansuojamą švietimo sistemą.

Tėvams, kurie leidžia vaiką į mokyklą pirmą kartą ir kurie nori nupirkti viską, kas reikalinga mokyklai, išleidžia mažiausiai apie 800 eurų. Vyresniems vaikams, kuriems reikia drabužių, batų, knygų ir kitų, būtinų mokyklai daiktų, reikia išleisti apie 355 eurus.


Jokioms kitoms viešosioms paslaugoms nereikia tiek subsidijų, kiek jų reikia švietimui, sako “Barnardos” atstovė June Tinsley.

“Šių padidintų sąnaudų poreikis reiškia, kad daugelis tėvų atsisako apmokėti kitas sąskaitas, be to, jie perka mažiau maisto produktų arba skolinasi pinigus, kad vaikai turėtų bent būtiniausius mokyklai reikalingus daiktus,”- sako J.Tinsley.

1800 tėvų apklausa parodė, kad 45 procentai tėvų yra priversti nemokėti namų ūkio sąskaitų, kad galėtų finansuoti vaiko pasirengimą mokyklai.

Dauguma pradinių klasių mokinių tėvų už knygas sumoka nuo 50 iki 100 eurų. Vienas iš penkių tėvų už vidurinės mokyklos moksleiviui reikalingas knygas išleidžia daugiau nei 300 eurų.

Tyrimas atskleidžia, kad pradinukų uniformai tėvai vidutiniškai išleidžia apie 95 eurus ir nuo 150 iki 200 eurų vresniems moksleiviams.

Išlaidos, reikalingos suruošti vaiką į mokyklą, šįmet yra beveik tokios pat, kokios buvo ir pernai, nebent šiek tiek sumažėjo avalynės kaina.

“Barnardos” atstovė June Tinsley siūlo į 2018 metų šalies biudžetą įtraukti didesnį finansavimą švietimo sistemai ir ragina Vyriausybę užtikrinti vaikams konstitucinę teisę į nemokamą pradinį ugdymą. Jos nuomone, 2018 metų biudžete reikėtų papildomai skirti 103,2 mln. eurų, kad vaikų teisė į nemokamą mokslą taptų realybe. Ji teigia, kad Vyriausybė tai palėtų padaryti palaipsniui, per trejų metų laikotarpį, investuojant kasmet po 20 mln. eurų bent jau nemokamoms knygoms.


Pasiekus nemokamą pradinį išsilavinimą, “Barnardos” siūlo Vyriausybei kasmet į švietimą investuoti po 126,9 mln. eurų, kad visiems vaikams būtų prieinamas ir nemokamas vidurinis išsilavinimas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą