2017 m. rugpjūčio 24 d., ketvirtadienis

Kas, kada ir kaip grąžins pinigus, sumokėtus už vandenį?



Dienraštis „The Irish Times“, kalbėdamas su Vyriausybės komisija, kuri nagrinėja vandens mokesčių klausimus, bandė išsiaiškinti, kas, kada ir kaip žmonėms grąžins pinigus, sumokėtus kompanijai „Irish Water“ už vandenį.


Klausimas: Jeigu žmogus apmokėjo visas vandens sąskaitas – ar jam iš tikrųjų dabar grąžins šiuos pinigus?  

Atsakymas: Taip, pinigus žmonėms, kurie mokėjo už vandenį, tikimasi pradėti grąžinti jau spalio mėnesį. Planuojama, kad iki Kalėdų pinigai bus grąžinti daugumai žmonių.

Klausimas: Kaip vyks pats pinigų grąžinimo procesas?


Atsakymas: Mes dar tiksliai nežinome. Tai yra vienas iš pagrindinių klausimų, į kurį per artimiausias savaites turime surasti atsakymą. Manome, kad pinigų grąžinimo procedūra vyks automatiškai, jeigu kompanija „Irish Water“ turi jūsų banko, debeto ar kredito kortelės duomenis. Tačiau yra nemažai žmonių, kurie mokėjo naudodami alternatyvius metodus ir  jiems greičiausiai reikės pateikti paraišką dėl pinigų grąžinimo.

Klausimas: Ar bus grąžinti visi, už vandenį sumokėti, pinigai?


Tai priklauso nuo to, kiek iš 5 gautų sąskaitų jūs apmokėjote ir kiek suaugusių žmonių gyvena name. Jeigu namo savininkas name gyvena vienas ir jis apmokėjo visas sąskaitas, jam bus grąžinta 200 eurų. Jeigu name gyvena šeima, kurioje yra daugiau kaip vienas suaugęs asmuo ir buvo apmokėtos visos sąskaitos, bus grąžinta apie 325 eurai.


Klausimas: Ar žmonės turės grąžinti „vandens išsaugojimo subsidiją“?


Atsakymas: Ne, subsidijos grąžinti nereikės. Socialinės apsaugos departamentas paskyrė 100 eurų subsidiją, kuri buvo įvesta 2015 metais ir jos tikslas – skatinti žmones įsirengti vandens skaitliukus. Nors premjeras Leo Varadkar sakė, kad jis norėtų, kad subsidija būtų išskaičiuojama iš grąžinamosios išmokos, tačiau Europos Komisijos tvirtinimu, dotacija ir socialinės išmokos turi būti peržiūrimos atskirai.

Klausimas: Jeigu žmogus mokėjo už vandenį, bet, tarkim, metų pradžioje paliko šalį ir grįžo į savo namus, ar jam bus grąžinti pinigai?


Atsakymas: Žinoma, pinigai bus grąžinti, bet gali tekti palaukti – tokių mokėjimų tvarkymas gali užtrukti iki kitų metų.


Klausimas: Kiek iš viso ketinama grąžinti pinigų ir iš kur jie bus imami?


Atsakymas: Valstybė iš viso planuoja grąžinti žmonėms 170 mln. eurų ir šiuos pinigus jau pervedė į „Irish Water“ sąskaitą.  

Klausimas: Kokia yra situacija su vandens skaitliukais ir ar jie jau naudojami?


Atsakymas: Sunku pasakyti. Iš vienos pusės, jie padėjo aptikti vandens nutekėjimus ir sukurti vandens naudojimo stebėsenos programą. Tačiau, iš kitos pusės, jų įdiegimas nekompensuoja visų išlaidų ir visų rūpesčių, susijusių su jų įrengimu.


Klausimas: Jeigu žmogus gavo 100 eurų subsidiją, bet sąskaitų už vandenį nemokėjo – ar jam reikės grąžinti šią subsidiją?


Atsakymas: Ne, nereikės. Beveik 200 000 žmonių kreipėsi dėl subsidijos, tačiau „Irish Water“ jie taip ir neapmokėjo nei vienos sąskaitos. Galima sakyti, kad jiems pasisekė.

Klausimas: Jūs manote, kad tai teisingas sprendimas?


Atsakymas: Žinoma, kad ne!


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą