2017 m. rugpjūčio 14 d., pirmadienis

Kodėl Airijos gyventojams reikia Viešųjų paslaugų kortelės - Public Service Card (PSC)?

Norint naudotis visomis viešomis paslaugomis, reikės turėti Viešųjų paslaugų kortelę (Public Service Card – PSC), kurią išduoda Socialinės apsaugos departamentas (Department of Social Protection), rašo Journal.ie.


Nuotr.: Viešųjų išlaidų ir reformų (Public Expenditure and Reform) ministras Paschal Donohoe

Socialinės apsaugos departamentas Viešųjų paslaugų kortelę (toliau, kai  kalbėsime apie šią kortelę naudosite jos trumpinį – PSC) įvedė 2012 metais. PSC pakeitė Socialinių paslaugų kortelę (Social Services Card), kuri buvo naudojama socialinėms pašalpoms ir nemokamam kelionių leidimui gauti (Free Travel Pass).

Taigi, iš pradžių PSC buvo reikalinga tik socialinių išmokų gavėjams, tačiau artimiausioje ateityje PSC bus būtina tiems žmonėms, kurie norės gauti pasą, laikyti vairavimo teorijos egzaminą ir gauti vairuotojo pažymėjimą. Beje, nuo birželio 16 dienos, jeigu jūs kreipiatės dėl vairavimo teorijos egzamino, Testavimo centras paprašys jūsų PSC kortelės, kaip asmens tapatybės įrodymo dokumentą.

PSC yra laikoma svarbiu žingsniu gerinant asmens apsaugos duomenis ir subjektų teisių apsaugą, tačiau kai kurie žmonės Airijoje dar palyginti visai neseniai išgirdo apie PSC. Kiti, kurie gauna socialinę pašalpą, PSC naudoja nuo 2012 metų, t. y. nuo to laiko, kada ši kortelė buvo įdiegta. Nuo 2017 metų gegužės 11 dienos beveik 2,6 milijono žmonių Airijoje jau gavo PSC.

Nepaisant to, kad PSC reikės turėti tam, kad galėtumėte naudotis įvairių valstybės tarnybų paslaugomis (oficialus paslaugų sąrašas bus išplėstas ir pateiktas), Journal.ie bandė jau dabar išsiaaiškinti kam dar galės būti reikalinga PSC:

• Pajamų komisijai, internetinėms mokesčių paslaugoms.
• Švietimui – SUSI kolegijos grantai (nuo 2018 m. balandžio mėn.), mokyklos transporto paslaugos, “Solas”, internetinės mokytojų paslaugos.
• Transportui – kelių mokestis, automobilio nuosavybės pakeitimas.
• Žemės ūkiui – prieiga prie agfood.ie.
• Teisingumo depatamentui –  nacionalinė amžiaus kortelė.
• Sveikatos apsaugai – planuojama patvirtinti pacientų tapatybę per “pacientų portalą” ir PSC 2018 metais.
• Kalėjimų paslaugoms – iš lankytojų bus reikalaujama pateikti PSC kaip tapatybę įrodantį dokumentą.

Viešųjų išlaidų ir reformų (Public Expenditure and Reform) ministras Paschal Donohoe ragina visus, kuriems daugiau nei 18 metų ir kurie dar neįsigijo, įsigyti Viešųjų paslaugų kortelę – (Public Service Card – PSC), tačiau, pasak jo, tai nereiškia, kad ją turi turėti kiekvienas Airijos gyventojas, nes ji nėra privaloma.

Tačiau pažiūrėjus į jau dabar pateiktą esamų ir būsimų paslaugų sąrašą, kurioms reikia/reikės minėtos kortelės, Journal.ie rašo, kad keistai skamba ministro tvirtinimas, kad jos turėjimas nėra privalomas.

Taigi, vienos kortelės reikės tam, kad galima būtų naudotis visomis paslaugomis (one-card-for-all-services) ir tai reiškia visų padalinių ir paslaugų integravimąsi į vieną sritį. Pasak Journal.ie, natūralu, kad tokios kortelės turėjimas reiškia, kad mūsų duomenys yra žinomi daugeliui vyriausybinių departamentų ir institucijų. Todėl kai kurie Airijos piliečiai vis dar abejoja, ar laukiamas kortelės universalumas yra teisėtas, o Privatumo ir duomenų apsaugos ekspertai teigia, kad PSC yra ne kas kita, kaip “slaptos” nacionalinės tapatybės kortelės įdiegimas.

Konfliktai dėl PSC gali būti suprantami atsižvelgiant į didelės apimties projektą, kuriame dalyvauja daug skirtingų departamentų, žmonių ir agentūrų. Tačiau, atrodo, kad skirtingiems departamentams vis dar nėra akivaizdu dėl kortelės teisės aktų nustatyto pobūdžio ar teisinio statuso.

PSC reikalavimas susijęs su valstybe ir su “MyGovId” sukūrimu – internetine tapatybe, atitinkančia piliečio tikrąją tapatybę, grindžiamą PSC. “MyGovId” pradėta diegti kovo mėnesio pabaigoje ir taikoma tik internetinėms socialinės apsaugos paslaugoms.

Tačiau interneto kortelių duomenų apsaugos aktyvistai “Digital Rights Ireland” (DRI) kategoriškai ginčija bendros kortelės reikalavimo teisėtumą.

“Data Compliance Europe” direktorius Simon McGarr neseniai Teisingumo komitete aptarė Vyriausybės 2017 metų Duomenų apsaugos įstatymo projekto pobūdį. Šio Komiteto akivaizdoje Simon McGarr teigė, kad PSC “turi nemažai tapatumų su ID”. “Pastaraisiais metais valstybė ėmėsi daug konkrečių žingsnių siekdama sukurti ne tik ID duomenų bazę, kurios fizinė forma yra PSC, bet ir nacionalinių duomenų bazių seriją, kurioje ketina surinkti ne tik visų piliečių duomenis, bet ir duomenis apie keliaujančius žmones per valstybinę sieną”, – sakė Simon McGarr.


Airija gali integruoti PSC į visas savo valstybines funkcijas, tačiau ES gali būti kur kas mažiau entuziastinga dėl bet kokio dalijimosi duomenimis tarp viešųjų įstaigų. Ir kaip galima duomenų dalijimosi išvengti, naudojant vieną integruotą kortelę? Todėl PSC realus įdiegimas gali būti tik didelių ir rimtų diskusijų pradžia, – spėja Journal.ie.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą