2017 m. rugpjūčio 12 d., šeštadienis

Leo Varadkar: Mes nepadėsime Jungtinei Karalystei kurti sienų


Airijos premjeras Leo Varadkar perspėjo, kad Airija atsisako bet kokio vaidmens, kuriant sieną tarp Šiaurės Airijos ir Airijos Respublikos, pranešė  Independent.ie.

Gilėjant diskusijoms dėl “Brexit”, Leo Varadkar sakė, kad Didžiosios Britanijos vyriausybė tarp dviejų valstybių ketina parengti taip vadinamąją “neribotą” sieną, tačiau perspėjo, kad Airija tokiai JK pozicijai nepritaria.

“Nuo 1992 metų jokios ekonominės sienos nebuvo ir jos neturi būti ir ateityje. Mes nesistengsime padėti JK spręsti jokius sienos klausimus ir tai mūsų pozicija”, – pareiškė Airijos premjeras.

Tokia Airijos vyriausybės vadovo pozicija nepatinka JK vyriausybei, kuri iki šiol glaudžiai bendradarbiavo su Dublinu, siekiant susitarti dėl taip vadinamos “neribotos sienos” sukūrimo.

Dar anksčiau buvo pasiūlyta, kad po “Brexit” krovinių pervežimas tarp Respublikos ir Šiaurės Airijos bus stebimas pasitelkus naujas technologijas, tačiau Leo Varadkar dabar šito atsisakė.

Paklaustas, ar jis nebijo, kad tokie pareiškimai gali iššaukti pasipiktimą Šiaurės Airijoje arba Downing gatvėje, Airijos vyriausybės vadovas atsakė: “Aš tikiuosi, kad nieko blogo neatsitiks. Pyktis nekuria politikos ir nepadeda priimti teisingų sprendimų. Bet jeigu kas nors ir gali pykti, tai tik mes”.

Jis taip pat priminė, kad Didžiojo penktadienio susitarimas (Good Friday Agreement) buvo parengtas Jungtinei Karalystei ir Airijai bendradarbiaujant su ES.

“Yra britai ir yra brexiteriai (brexiteers), kurie nori palikti ES ir jeigu kas nors gali pykti dėl tokio sprendimo, tai – mes ir mes tą sakom atvirai. Bet mes neketiname pykti. Mes ketiname ieškoti sprendimų, kurie atneštų naudos arba bent jau sumažintų žalą, kurią patirs Jungtinės Karalystės ir Airijos santykiai, todėl mes neketiname padėti projektuoti “Brexiteers” sieną. Jiegu yra tie, kurie nori pasienio, tegul jį stato, bet ar jie žino, kas tai yra, ar jie žino, kaip jie dirbs ir kaip jie įtikins savo žmones, savo rinkėjus, kad tai iš tiesų yra gera idėja,” – sakė Leo Varadkar.


Airijos premjeras teigia, šalies Vyriausybės pozicija šiuo klausimu “yra labai aiški”. “Mes nemanome, kad Šiaurės Airijos ar Jungtinės Karalystės interesai apsiboja vien tik ekonominės sienos sukūrimu, o jeigu kas nors taip galvoja, tai mes manome, kad tokia siena neturi egzistuoti,” – įstikinęs Airijos vyriausybės vadovas. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą