2017 m. rugpjūčio 16 d., trečiadienis

Kitų metų biudžete siūloma didinti mokesčius dyzeliniam kurui



Airijos finansų departamentas siūlo kitų metų biudžete didinti mokesčius dyzeliniam kurui, praneša „The Irish Times“.


Dabar benzino mokesčio tarifas sudaro 58,7 proc. litrui degalų, įskaitant 4,6 proc. mokestį už kenksmingų medžiagų išmetimą, o mokesčio tarifas dyzeliniam kurui sudaro 47,9 proc., įskaitant 5,3 proc. taršos mokestį.

Mokesčių padidinimas dyzeliniam kurui iki 50,08 proc. atneštų šalies biudžetui papildomai 68 mln. eurų per metus, o perspektyvoje iki  2022 metų – 337 mln. eurų.

Didindama šį mokestį, Vyriausybė, be ekonominės naudos, tikisi pagerinti šalies ekologinę situaciją. Be to, padidintas mokestis skatintų automobilių savininkus pirkti automobilius, kurių išmetamų kenksmingų medžiagų kiekis į atmosferą yra mažesnis.

Manoma, kad šie pakeitimai turės įtakos ir kelių mokesčių sistemai – priklausomai nuo automobilių išmetamų kenksmingų medžiagų kiekio, kelių mokestis gali augti.

Vyriausybė, rengdama 2008 ir 2015 metais pakeitimus dėl dyzelinio kuro, vadovavosi tuo, kad šis kuras daugiausiai naudojamas „verslo“ tikslams.  Tačiau pastaruoju metu padaugėjo nekomercinių automobilių, naudojančių šį kurą. Vien pernai automobilių, naudojančių dyzeliną, buvo parduota 2,5 karto daugiau nei automobilių, naudojančių benziną.

Iniciatyvą sulyginti mokesčius benzinui ir dyzelinui remia Europos Komisija ir Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD).

Kai kurios šalys, pavyzdžiui, Prancūzija ir Jungtinė Karalystė, nuo 2040 metų uždraus naudoti automobilius, kurui naudojančius dyzeliną.

Londonas, Paryžius, Madridas, Atėnai ir daugelis Vokietijos miestų išreiškė norą iš viso atsisakyti dyzelinių automobilių.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą