2017 m. rugpjūčio 15 d., antradienis

Nekilnojamojo turto savininkų nesudomino beveik 40 000 eurų dotacija, skirta atrestauruoti namus ir išnuomoti juos vietinei valdžiai


Iki šių metų pabaigos valstybė pažadėjo suteikti iki 800 namų, skirtų socialiniam būstui - vien tik Dubline yra daugiau nei 20 000 laisvų namų. Tačiau visoje šalyje tik septyni nekilnojamojo turto savininkai kreipėsi dėl dotacijos, kuri siekia iki 40 000 eurų, kad galėtų atnaujinti namus ir išnuomoti juos vietinei valdžiai, kuri skirtų juos šeimoms, likusioms be būsto, informuoja Journal.ie.

Remonto ir nuomos schema (Repair and Leasing scheme) buvo sukurta Vyriausybės prieš 10 mėnesių, kad padėtų spręsti būsto ir benamystės krizes problemas šalyje. Šiems metams šiai schemai skirta 32 mln. eurų, pagal kurią buvo tikimasi suremontuoti ir renovuoti 800 namų.

Kaip jau minėjome, iki šiol minėta schema pasinaudojo tik septynių namų savininkai, tačiau nei vienas iš jų kol kas dar neatnaujino ir nepadarė remonto ir nei vienas namas neperduotas vietinės valdžios institucijoms.

Vadovaujantis gyventojų surašymo duomenimis, 183 000 namų, išskyrus poilsio namus, šalyje yra laisvi, iš kurių daugiau nei 20 000 yra Dubline. Vyriausybė svarsto galimybę neįvesti tokiems namams mokesčių, kad paskatintų jų savininkus leisti juos naudoti.

Remonto ir nuomos schema leidžia vietos valdžios institucijoms sudaryti ilgalaikes nuomos sutartis su laisvų namų savininkais, kad jie leistų juos išnuomoti. Nekilnojamojo turto savininkai gali pasinaudoti iki 40 000 eurų dotacija, kad atremontuotų ir sutvarkytų namus taip, kad jie atitiktų standartus.

Savininkai privalo pasirašyti nuomos sutartį su savo miesto ar apskrities taryba mažiausiai 10 metų, pagal kurią remonto sąnaudos turėtų būti palaipsniui kompensuojamos nuo nuomos pajamų.

Iki šiol Waterford grafystės taryba sudarė tokias sutartis su keturių namų savininkais, o Carlow taryba pasirašė tris sutartis. Tikimasi, kad šių namų renovacija užtruks nuo dviejų iki šešių mėnesių ir jie bus prieinami socialinio būsto nuomininkams.

Dubline minėta schema įsigaliojo nuo vasario mėnesio, tačiau būsto labdaros organizacijos teigė, kad ji nesudomino nekilnojamojo turto savininkų, turinčių laisvų namų.

Benamių prevencijos organizacijos “Focus Ireland” direktorius Mike Allen sakė, kad minėta schema “nedirba” ir Vyriausybės planai greičiausiai bus neįgyvendinti.

Tačiau Būsto departamento atstovas spaudai sakė, kad pagal minėtą schemą šalies mastu gauta daugiau kaip 250 paraiškų.  


“Visos vietos valdžios institucijos dabar aktyviai renkasi potencialius namų savininkus, norinčius dalyvauti minėtoje schemoje ir kai šis darbas bus baigtas, tikimasi, kad bus sudaryta daug sutarčių”, - tvirtino Būsto departamento atstovas. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą