2017 m. rugpjūčio 29 d., antradienis

“Help-To-Buy” schema sukėlė dvejonių Vyriausybėje: tęsti ar atsisakyti?




Dabartinis Būsto ministras Eoghan Murphy ir šalies premjeras Leo Varadkar susirūpino, kad schema “Help-To-Buy”, padedanti lengvatinėmis sąlygomis įsigyti būstą pirmą kartą perkantiems gyvenamąjį plotą, gali prisidėti prie kainų infliacijos būsto rinkoje. Pasak jų, minėta schema buvo įvesta, neatsižvelgiant į Finansų departamento problemas, rašo “The Irish Times”.

Naujausi Finansų departamento duomenys rodo, kad 2017 m. pirmoje pusėje buvo gauta beveik 8 000 paraiškų pagal „Help-To-Buy“ schemą, iš jų 5 000 paraiškų buvo sėkmingos.

Pasak valstybės Būsto agentūros vadovo, atsisakymas šios schemos būtų “klaida” ir dar labiau komplikuotų būstų krizės problemą šalyje.

Šią schemą praėjusiais metais įkūrė/įsteigė buvęs Būsto ministras Simon Coveney (dabar - Užsienio reikalų ministras). Schema pradėjo veikti nuo šių metų sausio mėnesio ir siūlo 20 000 eurų dotaciją žmonėms, kurie pirmą kartą perka nekilnojamąjį turtą.

Nuolaidos, kurios norintiems pirkti būstą buvo taikomas per pirmuosius šešis šių metų mėnesius, Vyriausybei kainavo 28 mln. eurų, o vidutinė dotacija sudarė 14 500 eurų.

Interviu leidiniui “The Iish Times” valstybinės Būsto agentūros generalinis direktorius John O'Connor, nepaisant Vyriausybės dvejonių dėl šios schemos tikslingumo, siūlo Vyriausybei jos neatsisakyti.

“Mūsų nuomone, dabar būtų klaidinga šią schemą atšaukti. Mes patartume dabar teikiamą dotaciją pakeisti į antrinę paskolą, tačiau schemos atšaukti nereikėtų, – sakė jis. – Jeigu jūs apsisprendėte ir turite planą kaip savo tikslus įgyvendinsite, jūs turite to ir laikytis”.

Būsto agentūra nuo pat jos įkūrimo, t. y. nuo 2010 metų, buvo valstybės gyvenamųjų būstų pristatymo lyderiu, todėl jos nuomonė, formuojant būsto politiką šalyje, yra vertinama.

Būsto agentūros generalinis direktorius John O'Connor įsitikinęs, kad “Help-To-Buy” būsto pirkimo schema turėtų būti išlaikyta, o namų pirkėjams teikiama dotacija galėtų būti pakeista į ilgalaikę paskolą, kuri, jo nuomone, padėtų reguliuoti asmenų, kurie kreipiasi dėl gyvenamojo ploto pirkimo, skaičių.

Tolesnį schemos įgyvendinimo tikslingumą komplikuoja dar ir tai, kad per praėjusius pirmuosius devynis metų mėnesius šalies valdžios institucijos pastatė tik 161 socialinį būstą, o socialinio būsto laukiančiųjų sąraše oficialiai užregistruota daugiau kaip 90 000 žmonių.


Būsto departamento atstovas spaudai aiškino, kad vietos valdžia nutraukė būstų statybą šalyje dėl ekonominės krizės ir finansavimo trūkumo. Tačiau jis sakė, kad nuo 2015 m. pabaigos Vyriausybė padidino būsto finansavimą vietos valdžios institucijoms, tačiau norint, kad situacija pasitaisytų, reikia laiko.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą