2017 m. sausio 30 d., pirmadienis

“Pašalinti JAV pareigūnus iš Airijos oro uostų” – reikalauja Vaikų ministrė Katherine Zappone


Irish Independent Children’s Minister Katherine Zappone. Photo: Tom Burke

Airija turėtų būti pasirengusi atšaukti leidimą JAV imigracijos pareigūnams veikti Dublino ir Shannon oro uostuose, atsižvelgiant į JAV prezidento Donald Trump draudimą musulmonams įvažiuoti į Ameriką, - sakė Airijos vaikų ministrė Katherine Zappone.

Katherine Zappone, kuri yra gimusi JAV, reikalauja, kad būtų pasipriešinta D. Trump sprendimui, neleisti keliautojams ir pabėgėliams iš septynių, daugiausia musulmonų, šalių įvažiuoti į JAV.

Amerikos ambasada Dubline įspėja, kad net tie piliečiai, kurie turi Airijos pasus, bet pagal tautybę yra vienos iš išvardintų šalių piliečiai, į Ameriką nebus įleisti.

Airijos vaikų ministrė sakė, kad ji prašys savo kolegų – Ministrų kabineto narių – pagalbos pašalinti JAV pareigūnus iš šalies oro uostų, kurie leidžia sau Airijos žemėje diskriminuoti piliečius.

“Aš manau, kad tokiam mano sprendimui pritartų Airijos žmonės, taip pat jį palaikytų Amerikoje gyvenantys airiai," – sakė ji.

Praėjusią naktį oficialūs šaltiniai “The Irish Independent” informavo, kad tarp JAV ir Airijos vyriausybių yra susitarimas dėl patikrinimo procedūrų ir tai nepažeidžia žmonių konstitucinių teisių.

JAV ambasada Dubline informavo, kad kai kurioms šalims yra pranešta, kad jų gyventojai, netgi tie, kurie turi dvigubą pilietybę, negaus vizos į JAV. Žmonės, kurie jau suplanavo savo vizitus į JAV ambasadą, esančią Ballsbridge, dėl vizų gavimo, pasak ambasados darbuotojų, “gali nesivarginti, vizų mes vistiek jiems negalėsime išduoti.”

JAV uždraudė tokių šalių kaip Sirija, Iranas, Irakas, Libija, Somalis, Sudanas ir Jemenas piliečiams įvažiuoti į Ameriką.

Airijos teisingumo departamentas informavo, kad negali tiksliai pasakyti, kiek tų šalių gyventojų yra Airijoje, bet spėja, kad jų gali būti ne vienas tūkstantis.

Airijos užsienio reikalų ministras Charlie Flanagan sakė, kad jis “yra labai susirūpinęs" dėl esamų pokyčių ir artimiausiiu metu ketina aptarti šį klausimą su su Vašingtonu.”

“Airiai yra susirūpinę dėl dramatiškų pokyčių, vykstančių Jungtinėse Amerikos Valstijose. Ateinantį antradienį ketinu vykti į Vašingtoną ir sieksiu, kad Amerikos valdančios institucijos atkreiptų ypatingą dėmesį į imigracijos ir Airijos imigracijos klausimus, – sakė Užsienio reikalų ministras Charlie Flanagan. – Mes visi turime laikytis Ženevos konvencijos nuostatų ir sąlygų, ir niekas neturi teisės pažeisti tarptautinės bendruomenės interesų.”

Paklaustas apie situaciją Dublino ir Shannon oro uostuoje, Užsienio reikalų ministras atsakė, kad tai yra JAV administracijos ir Airijos transporto departamento reikalas.

Transporto ministro atstovas spaudai Shane Ross atsisakė komentuoti šį klausimą, bet jo kolega iš Nepriklausomo aljanso Kevin 'Boxer' Moran pritarė juridiniam šios idėjos peržiūrėjimui.


Vaikų ministrė Katherine Zappone sakė, kad Airija turėtų imtis lyderio pozicijų, palaikant protestuojančių Amerikos miestų merus ir gyventojus.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą