2017 m. sausio 27 d., penktadienis

Naujai įdiegti testeriai suteiks galimybę tikrinti vairuotojus dėl narkotinių medžiagų ir receptinių vaistų vartojimo



Airijos transporto departamentas patvirtino, kad kovo mėnesį bus pradėti naudoti nauji nešiojami įrenginiai, kurie leis gardaí atlikti atsitiktinius vairuotojų tikrinimus kelyje, praneša “The Irish Independent”. Įrenginys suteiks galimybę tikrinti vairuotojus pakelėse dėl narkotinių medžiagų ir tokių skiriamų vaistų, kaip “Valium”, migdomųjų ir raminančių vaistų, vartojimą.

Jeigu testas parodys, kad vairuotojas vartojo šias medžiagas, jis bus pristatytas į Gardą nuovadą ir jis privalės pateikti kraujo mėginį. Atsisakymas reikš nusikaltimą  vairuotojui gali būti skiriama 5 000 eurų bauda ir laisvės atėmimas šešiems mėnesiams.

Vairuotojai bus tikrinami dėl trijų nelegalių narkotikų vartojimo  kanapių, kokaino ir heroino  laikui bėgant šis sąrašas gali būti išplėstas. Nauji įrenginiai taip pat suteiks galimybę patikrinti, ar vairuotojas vartojo narkotinėms medžiagoms priskiriamus vaistus, tokius kaip “Valium”, miegą gerinančius ir nerimą mažinančius preparatus.

Jeigu testas parodys, kad vairuotojas vartojo šių preparatų daugiau, negu leistina norma, jis bus diskvalifikuotas vieneriems metams. Didelis kiekis užtikrins dvejų metų diskvalifikaciją. Ekspertai pabrėžė, kad vairuotojai, kurie vartoja receptinius vaistus, įskaitant vaistus, į kurių sudėti įeina kanapės, gali nebijoti, jeigu jų dozė neviršija tą, kuri jiems buvo gydytojo paskirta.

 “Jeigu vairuotojas turi šių vaistų receptą ir vartoja juos pagal nurodymus, jam nėra ko bijoti,  sako Medicinos biuro kelių eismo saugos (Medical Bureau of Road Safety – MBRS) profesorius Denis Cusack. – Tačiau mes žinome, kad daugelis žmonių šiuos narkotinių medžiagų turinčius vaistus vartoja be recepto, įsigydami juos nelegaliai juodojoje rinkoje”.

Tačiau profesorius įspėja: “Jeigu abejojate dėl vaistų poveikio jūsų savijautai, geriau nevairuokite, o pasitarkite su gydytoju arba vaistininku, nes tai gali turėti įtakos tikrinimo testo rezultatui”.

Pareigūnai iš tikrųjų neturės įrodinėti, kad pagal naują sistemą vairuotojas yra nepajėgus vairuoti – jeigu narkotinių medžiagų ar vaistų vartojimo testas bei kraujo tyrimas parodys, kad yra viršytos leistinos ribos, vairuotojui bus inkriminuojamas nusikaltimas.

Tokie vairuotojų tikrinimmo testai yra taikomi kai kuriose šalyse, įskaitant Australiją, Belgiją ir Prancūziją. Prietsaisas “Dräger DrugTest 5000” vairuotojo testavimo rezultatus pateiks per aštuonias minutes.

Jeigu testo rezultatas bus teigiamas, vairuotojas bus nuvežamas į Garda nuovadą, kur bus imamas kraujo mėginys. Jei jis patvirtins teigiamą rezultatą, vairuotojas bus patrauktas baudžiamojon atsakomybėn.


Naujosios taisyklės yra diegiamos vadovaujantis 2016 Kelių eismo įstatymu  artimiausiu metu bus gauta virš 50 nešiojamų “Dräger DrugTest 5000” testerių ir 86 testeriai bus naudojami stotyse, kur taip pat bus atliekami testai. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą