2017 m. sausio 31 d., antradienis

Enda Kenny ir Theresa May aptarė šiuo metu aktualius abiems šalims klausimus 


Vakar Dubline Airijos vyriausybės vadovas Enda Kenny susitiko su Didžiosios Britanijos Ministre Pirmininke Theresa May ir aptarė su “Brexit” susijusius tolesnio bendradarbiavimo klausimus, taip pat buvo kalbama apie būsimus susitikimus su JAV prezidentu Donald Trump, praneša “Irish Mirror”.

Abiejų vyriausybių vadovai nemažą dėmesį skyrė klausimams, susijusiems su JAV prezidento D. Trump žmonių, ypač iš musulmoniškų šalių, imigracijos proceso ribojimui.

Abu lyderiai pripažino, kad jautė vis didėjantį spaudimą atšaukti būsimus valstybių vadovų susitikimus su naujai išrinktu Amerikos prezidentu dėl jo dabartinės imigracijos politikos.

Nors E. Kenny sakė, kad jis nepritaria kai kuriems JAV vyriausybės veiksmams, visgi jis priims D. Trump kvietimą atvykti į Ameriką per šv. Patriko dieną (St Patrick’s Day) ir neketina ignoruoti ar likti nuošalyje nuo “tarptautinių reikalų”.

“Aš ketinu priimti JAV prezidento kvietimą atvykti į Ameriką ir padarysiu tai dėl daugelio priežasčių, – sakė Airijos Ministras Pirmininkas. – Pirmiausia noriu su JAV prezidentu susitikti akis į akį ir aptarti tuos klausimus, kurie yra svarbūs Airijai. Noriu žinoti, kas laukia 50 000 airių, nelegaliai gyvenančių Amerikoje. Mes vis dar turime įtakos JAV ir aš ketinu tuo pasinaudoti.”

Theresa May taip pat patvirtino, kad neketina atšaukti JAV prezidento vizitą į Didžiąją Britaniją ir “kvietimas vis dar galioja.”

Abiejų šalių vyriausybių vadovai sutarė dirbti išvien, kad po “Brexit” nebūtų vėl atstatytos tos sienos “kurios buvo praeityje.”


Th. May pažadėjo gerbti bendrą prekybos erdvę ir paisyti “Didžiosios Penktadienio Sutarties” (Good Friday Agreement) susitarimus (sutartis buvo pasirašyta 1998 metų balandžio 10 dieną (Velykų išvakarėse, per Didįjį penktadienį) Belfaste tarp Šiaurės Airijos ir Airijos Respublikos vyriausybių, kurios esmė – gerbti abiejų šalių suverenitetą ir palaikyti gerus tarpusavio bendradarbiavimo santykius). “Nors mes paliekame Europos Sąjungą, tačiau Airija lieka ES sudėtyje, mes tai gerbiame ir tikime, kad ES kartu su Airija toliau vystysis ir klestės. Mums dar reikia padaryti labai daug, kad galėtume sklandžiai palikti ES ir nepamiršti artimų ryšių tarp mūsų dviejų šalių, atkreipiant ypatingą dėmesį į situaciją Šiaurės Airijoje po “Brexit”, – sakė Theresa May. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą