2017 m. balandžio 18 d., antradienis

Invalidumo pripažinimas


Man 58 metai, gyvenu Limericke ketverius metus. Lietuvoje turiu antros grupės invalidumą. Kaip man „persikelti“ invalidumą į Airiją? Išverčiau savo bylos dokumentus į anglų kalbą ir notariškai juos patvirtinau. Ar to pakanka, ar būtina atlikti medicininius tyrimus čia? Kartu su manimi Airijoje gyvena mano vyras ir vaikai.

Airijoje yra invalidumo pensijos - invalidity pension. Dažniausiai jos išmokos skiriamos tiems, kurie mažiausiai 12 mėnesių nedirbo dėl sveikatos būklės ir negalės dirbti artimiausius 12 mėnesių. Be medicininių liudijimų būtina turėti tam tikrą sumokėtų socialinio draudimo įmokų (PRSI contributions) skaičių, būtent 260, tai yra, šias įmokas reikia mokėti beveik 5 metus (48 iš jų turi būti sumokėtos metai iki prasidedant ligai).

Paprastai Socialinių reikalų departamentas įskaito laiką, išdirbtą Airijoje, tačiau tiems, kurie visą gyvenimą dirbo kitoje Europos Sąjungos šalyje, departamentas taip pat įskaito jų darbo stažą toje šalyse. Atsižvelgiama ir į kitus faktorius (kaip ir kitų socialinių išmokų atvejais, tik šiai paramai gauti kriterijai nėra tokie griežti), pavyzdžiui: kokioje šalyje dabar yra jūsų „interesų centras“, kur gyvensite ateityje ir t. t. Jūsų atveju akivaizdu, kad visa šeima persikraustė į Airiją pastoviam gyvenimui ir tai įrodyti neturėtų būti sunku.

Jeigu invalidumo pašalpa jau paskirta kitoje Europos Sąjungos šalyje (jūsų atvejis), būtina prie pareiškimo pridėti visus medicininius dokumentus (išverstus ir patvirtintus), o taip pat patvirtinimą, kad pašalpa jums nėra paskirta kitoje šalyje. Pareiškimo blanką galima gauti artimiausiame Socialinės rūpybos skyriuje (Social welfare office). Departamentas turi teisę paprašyti jūsų atlikti papildomus medicininius tyrimus.

Faktas, kad jūs jau esate pripažinta invalide kitoje šalyje, yra rimtas pagrindas tam, kad gautumėte teigiamą atsakymą į savo prašymą. Neigiamo atsakymo atveju, teikiant apeliacinį prašymą, šiuo faktu taip pat galima pasinaudoti.

Prašymą invalidumo pensijai gauti reikia siųsti:
Invalidity Pension Section,
Social Welfare Services Offices,
Government Buildings,
Ballinalee Road,
Longford.


Jums atsakė advokatė Jelizaveta Donneri

Rusų kalba kalbanti advokatė Airijoje, turinti dvigubą kvalifikaciją ir sėkmingą daugiametę advokatūros praktiką Airijoje. Ji buvo pirmoji rusakalbė advokatė, pradėjusi savo advokatūros veiklą Airijoje. Jos kompetencijoje yra: nagrinėjimas bylų, susijusių su asmens kūno sužalojimais, turėjusių įtakos sveikatai, imigracijos, įsidarbinimo, komercijos, šeimos, civilinės bylos klausimai, atstovavimas teisme.

Advokatės mob.: 086 038 0385; tel.: 01 853 7301;

Interneto svetainė: www.dtsolicitors.ie

Internetinis Blog’as www.dtsolicitors.ie/blog/

2 komentarai: