2017 m. balandžio 27 d., ketvirtadienis

Gardai dabar keliuose gali patikrinti vairuotojus dėl narkotikų vartojimo


Transporto, turizmo ir sporto ministras Shane Ross paskelbė Kelių eismo įstatyme narkotikų vairavimo nuostatų akto įsigaliojimą. Teisės akte nustatyta, kad viena iš pagrindinių priemonių –  preliminarus narkotikų testavimas, kuris leis Gardai tikrinti vairuotojus kelyje, kuriuos jie įtaria vairuojant apsvaigus nuo narkotikų.



Naujų testavimo priemonių pristatymas vyko Store gatvėje, Garda patalpose, Dubline, dalyvaujant An Garda Síochána, Medicinos kelių saugumo biurui (Medical Bureau for Road Safety – MBRS) ir Kelių eismo saugumo direkcijai (Road Safety Authority – RSA).

Nauji Garda suteikti įgaliojimai reiškia, kad pareigūnai dabar gali pakelės kontrolės punktuose atlikti privalomą toksinių medžiagų kontrolės (Mandatory Intoxicant Checkpoints – MIT) testą, leidžiantį patikrinti vairuotojus dėl alkoholio ir narkotikų vartojimo.

Nauji narkotikų testavimo prietaisai (Dräger DrugTest 5000) testuoja iš vairuotojo burnos paimtą seilių mėginį dėl kanapių, kokaino, opiatų (pvz.. heroino, morfino) ir benzodiazepamo (pvz., valium) vartojimo. Nauji prietaisai taip pat yra ir Garda stotyse.

Buvo nustatyta, kad iš 3 020 paimtų kraujo ir šlapimo mėginių 2016 metais, 24 proc. parodė teigiamus rezultatus dėl alkoholio ir narkotikų vartojimo. 91 proc. testuojamųjų buvo 17-44 metų vyrai-vairuotojai.  Testai parodė, kad kanapės yra labiausiai paplitęs narkotikas po benzodiazepinų.

Transporto, turizmo ir sporto ministras Shane Ross sakė, kad  preliminarus narkotikų testavimo įvedimas yra svarbus žingsnis kovojant su narkotikų vartojimu vairuojant:  “Vairavimas, apsvaigus nuo narkotikų, nuo 1961 metų Airijoje yra laikomas nusikaltimu. Įstatymas numato, kad asmuo negali sėsti prie vairo pavartojęs akloholio ar narktokų  arba jų derinio. Ir, nepasaint to, vairavimas, apsvaigus nuo narkotikų, tebėra problema Airijoje. Manoma, kad dėl narkotikų vartojimo įvyksta viena iš dešimties mirtimi pasibaigusių avarijų. Vairavimas, pavartojus narkotines medžiagas, kelia grėsmę ne tik pačiam vairuotojui, bet ir kitiems eismo dalyviams. Preliminarus narkotikų testavimo įvedimas dabar sustiprina Gardaí pozicijas sprendžiant šią problemą. Pastaruoju metu padaugėjo žuvusiųjų keliuose skaičius, todėl vairuotojų testavimas dėl narkotinių medžiagų vartojimo yra vienas iš daugelio veiksmų, kurių imasi mano vadovaujamas departamentas.”

Kelių policijos, svarbių įvykių ir ekstremalių situacijų valdymo komisaro pavaduotojas Michael Finn pareiškė, kad: “Naujasis pakelės narkotikų testavimas padės An Garda Síochána spręsti rimtą problemą, susijusią su vairuotojų narkotinių medžiagų vartojimu.”

Garda stotys yra aprūpintos 86 narkotikų patikrinimo prietaisais ir  dar 50 bus naudojama keliuose. Laikui bėgant keliuose bus įdiegta iki 150 šių prietaisų.

Nors testavimas užtruks ilgesnį laiką negu patikrinimai dėl alkoholio vartojimo, tačiau pirminis testo atlikimas jau per kelias minutes parodys, ar vairuotojas vartojo narkotikus. Šis naujas prietaisas yra svarbi priemonė, leidžianti An Garda Síochána identifikuoti vairuotojus, vartojusius narkotikus ir sustiprinti visų mūsų saugumą keliuose.

Medicinos kelių eismo saugumo biuro profesorius Denis Cusack paaiškino, kad Airijoje vairuotojas nusižengia įstatymui, jeigu jis sėda prie vairo pavartojęs narkotines medžiagas, įskaitant kai kuriuos receptinius vaistus, nes jo budrumas sumažėja iki tokio laipsnio, kad jis negali tinkamai kontroliuoti automobilio. “Šiuo metu testavimas gali nustatyti trijų narkotinių medžiagų – kanapių, kokaino ir heroino – vartojimą,  Jeigu nustatoma, kad vairuotojas vartojo kurį nors iš minėtų narkotikų, jis gali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, net jeigu nesukėlė jokio eismo įvykio,” – sakė profesorius.

Jis taip pat pažymėjo, kad vairuotojai, kurie vartoja receptinius vaistus ir kurie jiems netrukdo vairuoti, neturėtų baimintis: “Vairuotojai, kurie vartoja vaistus dėl jų sveikatos būklės, gali juos vartoti, jeigu to reikalauja gydytojas ir jeigu šių vaistų vartojimas nekenkia vairavimo kokybei. Jeigu pats vairuotojas pastebi, kad vaistų vartojimas įtakoja jo vairavimą, jis turėtų kreiptis į gydytoją arba pasitarti su vaistininku.”

Kelių saugos tarnybos vadovas Moyagh Murdock sakė, kad asmenys, vairuojantys apsvaigę nuo narkotikų, kelia pavojų sau ir kitiems: “Mūsų atlikti tyrimai rodo, kad daugelis vaistus vartojančių vairuotojų yra įsitikinę, kad vaistų vartojimas  jiems ne tik kad nekenkia vairuoti, bet netgi mažina įvairių eismo įvykių tikimybę. Jie taip pat linkę pervertinti savo vairavimo sugebėjimus ir tai parodo jų menką supratimą apie narkotinių medžiagų įtaką vairavimui. Daugelis nuvertina vaistų ar narkotikų įtaką vairavimui, todėl neabejoju, kad  narkotikų testavimo įvedimas turės didelį teigiamą poveikį kelių eismo saugumui ir privers žmones susimąstyti, ar verta sėsti už vairo, jeigu vartojai narkotikus.”

Preliminarus testavimas dėl narkotinių medžiagų vartojimo bus atliekamas naudojant “Dräger DrugTest® 5000” testerius.



Kelių eismo saugumo direkcija, siekdama visuomenei pristatyti narkotinių medžiagų testavimą, rengia internetinę kampaniją, kurios metu ypatingą dėmesį skirs 18-34 vairuotojams, kad suteiktų jiems kiek galima daugiau informacijos apie narkotinių medžiagų įtaką vairavimo kokybei.  

Šios kampanijos metu bus demonstruojami video, kurie parodys vairuotojo, apsvaigusio nuo narkotikų, elgesį kelyje. Kampanija apims visą socialinę ir skaitmeninę žiniasklaidą bei radiją.

Kelių eismo saugumo direkcija lygiagrečiai rengs kampaniją dėl receptinių ir nelegaliai įsigytų vaistų vartojimo įtakos vairavimui. Vaistinėse ir medicinius punktuose bus platinami panašaus turinio lankstinukai.

Daugiau informacijos apie preliminarų narkotikų testavimą galima rasti  Frequently Asked Questions dokumente.

Dėl  išsamesnės informacijos galite kreiptis:

RSA Communications Office, Ballina: 096 25008

Medical Bureau of Road Safety: 01 7165511 / Email: forensic.medicine@ucd.ie

Garda Press Office: 01 666 2071 or email pressoffice@garda.ie

Department of Transport Press Office: 01 6041090 or email pressoffice@dttas.ie

Sankcijos, kurios gresia vairuotojui, apsvaigus nuo narkotinių medžiagų:
• Vairuotojo teisių atėmimas ne mažesniam, kaip 1 metų laikotarpiui, jeigu bus nustatyta, kad vairuotojas vartojo kokainą, kanapes ar heroiną (nuo  2017 m. balandžio mėn.).
• Vairuotojo teisių atėmimas 4 metų laikotarpiui, jei testas parodys, kad jūsų organizme rasta tiek narkotinių medžiagų, kad jūs praradote kontrolę.
• Iki 5000 eurų bauda;
• Iki 6 mėnesių kalėjimas;

Video minėta tema galima pažiūrėti internete, įvedus adresą: http://www.rsa.ie/  arba RSA YouTube page


Informacija parengta pagal Komunikacijos departamento ir  Kelių eismo saugos direkcijos informaciją.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą