2017 m. spalio 7 d., šeštadienis

Finansų ministras Paschal Donohoe surinko lėšų 1 mlrd. eurų biudžetui


 
Finansų ministro Paschal Donohoe paskelbtas ateinančių metų biudžeto projektas sieks iki 1 mlrd. eurų, kuris yra daug didesnis nei buvo tikėtasi iš pradžių, rašo „The Irish Times“.


Tačiau ateinančių metų biudžeto socialinis paketas tebelieka ginčytinas, nes “Fianna Fáil” partija reikalauja 5 eurais didinti daugumą socialinių išmokų.

Pirmasis premjero Leo Varadkar administracijos biudžetas labai priklausys nuo pajamų didinimo priemonių - kad Vyriausybė gautų šimtus milijonų, tikimasi, kad ženkliai bus padidintas komercinių pastatų žyminis mokestis. Pastaraisiais metais žyminio mokesčio dydis sumažėjo nuo 9 proc. iki 6 proc., o galiausiai iki 2 proc. Žyminio mokesčio padidinimas 1 procentu, sudarytų beveik 100 milijonų eurų biudžetinių pajamų.

Šaltiniai “The Irish Times” sakė, kad partijos “Fianna Fáil” ir “Fine Gael” susitarė dėl mokesčių paketo, kuriuo bus sumažintas Visuotinis socialinis mokestis (Universal Social Charge - USC) ir padidės Pajamų mokesčio (Income Tax) viršutinė ribinė vertė, kai atskaitymai nuo pajamų bus mažesni, o tai pareikalaus apie 300 milijonų eurų ir tai bet kokiu atveju yra prasmingas sprendimas.

Atsižvelgiant į “Fine Gael” susitarimą su “Fianna Fáil”, kuriuo grindžiama mažumos Vyriausybė, išteklių paskirstymas turi būti padalintas santykiu 2:1, todėl manoma, kad išlaidoms  bus skiriama 600 mln. eurų.

Suprantama, kad tai skiriasi nuo lėšų, skirtų viešojo sektoriaus darbo užmokesčio susitarimui įgyvendinti - kai kurie šaltiniai teigia, kad galutinis biudžeto projektas bus nuo 900 mln. iki 1 mlrd. eurų, daug daugiau nei 350 mln. eurų, kuriuos būtų galima gauti be mokesčių didinimo priemonių.

Tarp Finansų ministro ir “Fianna Fáil” derybos bus tęsiamos šį savaitgalį tiek dėl pajamų mokesčio paketo sudėties, tiek dėl išlaidų dydžio.

Viena iš ginčytinų biudžeto dalių, kaip jau minėjome, yra socialinė dalis, nes “Fianna Fáil” reikalauja didinti daugumą socialinių išmokų 5 eurais. Taip pat deramasi dėl socialinių išmokų laiko.

Nors tikimasi didelių pajamų didinimo priemonių, pvz., akcizo už alkoholį ir tabaką padidinimo, taip pat cukraus mokesčio didinimo, tačiau bet koks  9 proc. PVM (Value Added Tax – VAT) mokesčio tarifo pasikeitimas turizmo ir laisvalaikio organizavimo srityje yra mažai tikėtinas.

Finansų ministras taip pat turi baigti derybas su Nepriklausomu aljansu (Independent Alliance), o Valstybės ministras, atsakingas už neįgaliųjų reikalų sprendimą Finian McGrath, derybas pavadino “labai sunkiomis”. Jis paragino Paschal Donohoe rimtai apsvarstyti Nepriklausomo aljanso pageidavimus.

Paschal Donohoe taip pat supranta svarstomų priemonių, skirtų investicijoms į žemę, svarbą, nagrinėjant kapitalo prieaugio mokesčio dydį ir mokėjimo į biudžetą tvarką, pvz., atleidimas nuo mokesčio investuotojus, kurie pasinaudojo 2012 m. įstatymu - septynerių metų išimtimi nemokėti mokesčių.

Finansų ministras gavo papildomų 300 mln. eurų iš valstybės iždo, kad šiais metais galėtų sumokėti Kalėdų premiją socialinės paramos gavėjams ir grąžintų vandens mokesčio išmokas gyventojams, kurie mokėjo už vandenį.

Naujausia “The Irish Times” ir "Ipsos MRBI” atlikta apklausa parodė, kad dauguma rinkėjų norėtų, kad turimi valstybės pinigai būtų išleisti pagrindiniams projektams, tokiems kaip būsto, mokyklų ir ligoninių statybos. Tokį pasirinkimą rinkėjai vertina palankiau palyginti su mokesčių mažinimu.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą