2017 m. spalio 9 d., pirmadienis

2018 m. biudžetas pirmą kartą bandys “pakelti gyvenimo lygį”




2018 m. biudžetas bus pirmasis Airijos Ministro Pirmininko Leo Varadkar administracijos biudžetas ir premjeras tikisi, kad daugybė patobulinimų lems “naują ilgalaikės pažangos laikotarpį”, rašo “Dublin Live”.


Pasak premjero Leo Varadkar, rytojaus biudžetas bus pirmasis, kuris per ateinančius metus bandys palaipsniui didinti gyvenimo lygį, t. y. mažinti mokesčius ir didinti išlaidas.

Dienraščiui “The Irish Times” Vyriausybės vadovas sakė, kad toks požiūris leistų “kukliai, bet pastoviai didinti gyvenimo lygį kiekvienais metais ir atvertų šaliai galimybes įžengti  į naują ilgalaikės pažangos laikotarpį”.


Biudžete numatyta, kad dirbantiems tėvams darbo užmokestis padidės maždaug 2,45 eurų per valandą arba beveik 100 eurų per savaitę, jei jie dirba 40 valandų. Minimalus darbo užmokestis turėtų padidėti 30centų ir sieks iki 9,55 eurų už valandą.

Šiandien derybos dėl ateinančių metų biudžeto vyks tarp Finansų ministro Paschal Donohoe, “Fianna Fáil” partijos ir Nepriklausomo aljanso Vyriausybės nariais.

Pagrindiniai nesutarimai su “Fianna Fáil” yra dėl išlaidų paketo, susijusio su žmonių negalia, psichinė sveikata ir socialinės apsaugos priemonėmis.

“Fianna Fáil” ir “Fine Gael” partijos pripažįsta, kad nėra pakankamai išteklių, kad nuo kitų metų sausio mėnesio žmonės pastebėtų didelį gerovės augimą. Pasak šaltinių Vyriausybėje, “Fianna Fáil” siekia, kad 5 eurais padidėtų beveik visos socialinės apsaugos išmokos, įskaitant bedarbio pašalpą, vėliausiai nuo kitų metų kovo mėnesio.

Šaltiniai taip pat sakė, kad biudžete nebus paskelbta mokesčių ir išlaidų įsipareigojimų ateinantiems trejiems metams, kaip anksčiau siūlė premjeras – toks planas bus paskelbtas vėliau, bet dar šiais metais.

Teigiama, kad iš biudžeto paaiškės Vyriausybės ateities politikos kryptis tokiose srityse kaip: pajamų mokestis, indėlių palūkanų išlaikymo mokestis (neto), pensijos ir gerovė, viešojo sektoriaus darbo užmokestis ir minimalus darbo užmokestis.

Tiksli pajamų mokesčio paketo sudedamoji dalis dar nėra galutinai parengta, viskas daroma paskutinę minutę. Suprantama, kad riba, nuo kurios didėja pajamų mokesčio tarifas, nebus padidinta vienam asmeniui daugiau nei 1000 eurų, bet sutuoktinių porai padidės daugiau nei 1000 eurų.

Šiuo metu 40 proc. mokesčio tarifas taikomas pajamoms, viršijančioms 33 800 eurų ir šios ribos padidinimui premjeras teikia prioritetą.

5 proc. norma taikoma pajamoms nuo 18 800 iki 70 000 eurų, sumažėjo 0,5 procento. Taip pat yra matoma 5 proc. norma ir 2,5 proc. mokesčių norma, kuri bus taikoma, kai pajamos nuo 12 000 iki 18 800 eurų ir sumažėja 0,25 procento.

Finansų ministras išdėstė naują mokesčių mažinimo ir išlaidų padidėjimo biudžeto projektą, kurį sudaro apie 1 milijardas eurų, padalintą įsantykiu 2:1, pagal išlaidas – žymiai padidės komercinis žyminis mokestis ir bus keičiamos kai kurios tarptautinių susitarimų mokesčių nuostatos.


Tikimasi, kad Finansų ministras šiandien taip pat susitiks ir su Nepriklausomu aljansu. Valstybės ministras Finian McGrath grasino atsistatydinti, jeigu jo biudžetiniai reikalavimai nebus įvykdyti. Suprantama, kad jis susirūpinęs dėl 3,4 milijonų eurų finansavimo gavimo, kas padėtų įgyvendinti Airijos ratifikuotą JT Neįgaliųjų teisių konvenciją.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą