2017 m. vasario 7 d., antradienis

Skaudi realybė įtrauktų į skandalingą medikų pagalbos “laukiančiųjų sąrašą”


© Provided by Irish Independent Limerick teenager Megan Halvey-Ryan suffers from scoliosis – an abnormal curvature of the spine. Photo: RTÉ

Praėjusią naktį buvo sužinota apie realų sąrašą žmonių, kuriems reikia skubios medikų pagalbos. Skaudi asmeninių istorijų serija buvo nukreipta ne tik prieš šalies sveikatos apsaugos sistemą – žmonių pyktis yra nukreiptas ir prieš Sveikatos apsaugos ministrą Simon Harris. Pasak “The Irish Independent”, medikų pagalbos laukiančių 49 000 pacientų sąrašas buvo “paslėptas” nuo oficialios statistikos sąraše buvo 81 015 pacientų, kuriems reikia skubios stacionarios medikų pagalbos, o tai reiškia, kad tikrasis skaičius pacientų, kurie yra “laukiamajame” medikų pagalbos sąraše, viršija 130 000 žmonių.


Megan Halvey-Ryan, kuri kenčia nuo didelio stuburo iškrypimo – yra viena iš netinkamos sveikatos priežiūros sistemos ir ilgų ligoninės “laukiančiųjų” sąrašo aukų.

13-metų paauglė dėl stiprių stuburo skausmų dabar beveik negali lankyti mokyklos: “Aš tiesiog noriu, kad man būtų atlikta operacija”, – leidiniui “The Irish Independent” sakė ji.

“Ši sitaucija mane tikrai liūdina, nes aš nenoriu matyti jos skausmo, nenoriu matyti jos nusivylusios  mes tik norime, kad mergaitei būtų atlikta operacija, nes taip, kaip dabar su mumis yra elgiamasi, yra nereisinga, – sakė paauglės mama. – Vaikas neturi kentėti tokių skausmų, bet mes nieko negalime padaryti, nes mums reikalinga operacija, o jos nežinia kiek dar turėsime laukti, nes mes dar tik esame “laukiančiųjų” sąraše, o operacijos data net nėra paskirta. Mes gyvename visiškoje nežinioje.”

Prieš dvejus metus Megan stuburas buvo pakrypęs 20 laipsnių, dabar ši kreivė yra “S” formos.

Crumlin ligoninės chirurgas-ortopedas Pat Kiely sako, kad vaikai, turintys panašių problemų, turi būti išoperatuoti per tris-šešis mėnesius, nes uždelsus, chirurginis gydymas tampa sudėtingesnis. Paprastai per savaitę jis atlieka vieną arba dvi panašias operacijas, tačiau pripažįsta, kad operacijos laukimo laikas gali užsitęsti nuo 15 iki 18 mėnesių.


Ligoninėse dirbantis personalas pripažįsta kritinę situaciją sveikatos priežiūros srityje ir svarsto apie streiko galimybę, sužlugus deryboms dėl gydytojų ir slaugytojų įdarbinimo, kategorijų paskirstymo ir mokėjimo klausimų. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą