2017 m. vasario 14 d., antradienis

Kaip Šv. Valentinas atkeliavo į Airiją?

Vasario 14 – ąją pasaulis švenčia Šv. Valentino dieną. Ši diena – tai įsimylėjėlių šventė, kuomet mylintys pasikeičia įvairiomis dovanėlėmis, kartais kukliomis, kartais – brangiomis, o kartais – net pikantiškomis.


Manoma, kad šventas Valentinas buvo Romos vyskupas, gyvenęs antrame amžiuje. Tuometinis Romos imoeratorius Klaudijus II buvo išleidęs įsakymą, draudžiantį tuoktis. Šitaip jis siekė, kad kuo daugiau vyrų eitų kariauti ir gintų imperiją nuo išorinės agresijos ir vidinės netvarkos. Imperatorius manė, kad vedę vyrai yra emociškai labiau prisirišę prie savo šeimų, todėl negali būti geri kariai. Vyskupas Valentinas, matydamas jaunų žmonių skausmą, juos sutuokdavo slapčia. Klaudijus II, išgirdęs apie tokį vyskupo elgesį, jį suėmė ir uždarė į kalėjimą, o vasario 14 dieną jam buvo įvykdyta mirties bausmė. Po kiek laiko Valentinas buvo paskelbtas šventuoju.

1835 metais airių vienuolis iš Karmelitų ordino John Spratt su oficialiu vizitu išvyko į Romą. Dėl savo pamokslininko talento jis buvo paskirtas atsakingu už naujos bažnyčios statybą prie Karmelitų vienuolyno Dubline.


Jis pamokslavo jėzuitų bažnyčioje, bet jį labai gerbė Romos bažnyčios elitas. Vienas iš tokių pagarbos ženklų buvo Romos popiežiaus Grigalius XVI ((Pope Gregory XVI (1831-1846)) dovana – Švento Valentino relikvijos, kurias jis perdavė kaip palaiminimą visai Airijai! 1836 metų lapkričio 10 dieną tikinčiųjų procesija, laikydama relikviją, patraukė link bažnyčios, kur ją pasitiko Dublino arkivyskupas Murray. Deja, po John Spratt mirties apie šią relikviją visi pamiršo, ir tik 50-60-ais praėjusio šimtmečio metais, atstatant bažnyčią, šios relikvijos ir Romos popiežiaus laiškas buvo vėl aptikti.



Dabar galima apsilankyti bažnyčioje Whitefriar Street, Carmelite Church in Dublin (tarp Wexford ir Aungier gatvių) ir pasimelsti šv. Valentinui, taip pat specialiojoje knygoje, kuri yra ant altoriaus, galima užrašyti savo norus ar palinkėjimus.

Jelena Oleinik

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą