2017 m. vasario 10 d., penktadienis

“Finansinė beprotybė” arba pasikeitimai Hipotekos – Nuomos schemoje



Keletas pakeitimų buvo padaryta Vyriausybės Hipotekos – Nuomos (Mortgage-to-Rent) sistemoje, kuri leidžia namų savininkams parduoti savo namus ir išnuomoti juos, siekiant atsikratyti skolų, informuoja Journal.ie.


Pasikeitimai, įvesti Būsto ministro (Housing Minister) Simon Coveney, leis privačioms kompanijoms pirkti nekilnojamąjį turtą, panaikinti namų savininko skolą už šį būstą ir pasiūlyti 20 metų sudaryti nuomos sutartį.

Trumpai tariant, Hipotekos – Nuomos schema suteiks žmonėms galimybę parduoti savo namus, kad atsikratytų skolų ir toliau gyventi tame pačiame name (privati kompanija tampa būsto savininku, o Vyriausybė – būsto garantu).

Į naujos schemos reikalavimus įtrauktos lankstesnės nuostatos, kuriomis asmenys turi teisę pasinaudoti, tačiau iš 3 600 žmonių, kurie kreipėsi dėl schemos, tik 217 galėjo ja pasinaudoti.

Nemokamos teisinės konsultacijos centrai (Free Legal Advice Centres) atsargiai sveikino pakeitimus, sakydami, kad Hipotekos – Nuomos (Mortgage-to-Rent) schema buvo tik vienas ir labai ribotas būdas užkirsti kelią potencialiai benamystės bangai, siekiant išvengti šeimos namų praradimą.

“Be to, galimybė atpirkti turtą ateityje išlieka, realybė yra ta, kad dauguma schemos naudos gavėjų liks nuomininkais,” – sakė vyresnysis šios strategijos analitikas Paul Joyce.

Jis pabrėžė, kad “hipotekos nurašymai iš esmės yra nenaudojami, nepaisant to, kad “pagrindinis mechanizmas”, kuris potencialiai leidžia nurašyti šeimos namo skolą į dabartinę rinkos vertę, leidžia skolininkui išlikti savininku.”

“Darbininkų partijos” narys Éilis Ryan šį planą pavadino “finansine beprotybe.”

“Darbininkų partija” siūlo schemą, pagal kurią, įsteigta nauja valstybinė bendrovė, turės teisę pirkti, įsigyti tuos namus ir nuomoti juos atgal buvusiems hipotekos turėtojams, užtikrinant jiems saugią viso gyvenimo nuomą turtui ir tuo pačiu uztikrinant tvarią nuomą valstybėje.

“Tokiu būdu valstybė didina savo viešojo būsto atsargas ir gauna pajamų srautą iš racionalios nuomos formos”, – sakė “Darbininkų partijos” narys Éilis Ryan.

Kodėl reikia pritraukti privatų investuotoją, kuris neišvengiamai pridės pelno maržą į būsto nuomos mokestį, kurį jis nuomoja valstybei?

Kaip buvo skelbta anksčiau, “Nauja Pradžia” (New Beginning) – skolos agentūra, įkurta teisininko Ross Maguire – planuoja pirkti tūkstančius namų su hipotekos pagrindu priklausančių kompanijai “Pepper” – firmai, kuri teikia garantines paslaugas Airijos bankams ir grobuoniškiems fondams.

Pardavimą planuojama pradėti šiais metais ir yra kažkas numatyta, kas bus pirmasis iš daugelio tokių sandorių bruzgyno, kai namai galimai bus įsigyti ir panaudoti kaip socialiniai būstai ir išnuomoti kažkada buvusiems turto savininkams.


Tikimasi, kad atnaujinta schema bus tinkamai parengta ir pradėta vykdyti iki šių metų pabaigos.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą