2017 m. vasario 3 d., penktadienis

Airijos kalėjimai pernai kaliniams išmokėjo 3 mln. eurų “kišenpinigių”

Pernai Airijos kalėjimai nuteistiesiems išmokėjo beveik 3 mln. eurų “kišenpinigių”, praneša Journal.ie.



Kiekvienas Airijos kalėjime esantis kalinys gauna dienpinigius, kuriuos moka Airijos kalėjimų tarnyba (Irish Prison Service – IPS) ir kuriuos kalinys gali išleisti savo poreikiams, pavyzdžiui, gali nusipirkti žurnalų, konditerijos gaminių ar cigarečių.

Nuo 2009 metų pagal mokesčių mokėtojų finansuojamą schemą kaliniams buvo skirta 27 378 910 eurų. Vien tik praėjusiais metais 14 valstybės sulaikymo įstaigų kaliniams buvo skirta 2 935 300 eurų pašalpa – palyginus su 2015 metais, ji padidėjo 214 179 eurais.

Pavyzdžiui, pernai Midlands kalėjimo Portlaoise kaliniams buvo skirta 649 922 eurų “kišenpinigių”, o kalintys Mountjoy kalėjime gavo 391 348 eurų.

2012 metais buvo nustatyta, kad kiekvienas kalinys turi teisę į fiksuoto dydžio išmoką, kuri sudarė 2,35 eurus per dieną. Tačiau vėliau buvo padaryti pakeitimai, kuriais vadovaujantis, priklausomai nuo kalinio elgesio, šią išmoką galima buvo padidinti arba sumažinti.

Šiuo metu standartinė dienos išmoka kaliniui sudaro 1,70 euro, tačiau už gerą elgesį ji gali būti padidinta iki 2,20 eurų per dieną ir priešingai – už blogą elgesį ji sumažinama 95 centais.

Airijos kalėjimų tarnybos (Irish Prison Service – IPS) duomenis, pernai 46 procentai visų kalinių gaudavo padidintą išmoką – 2,20 eurus per dieną. 47 procentams kalinių dienpinigiai buvo mokami pagal standartinį tarifą, t. y. jie gaudavo 1,70 euro per dieną ir tik 7 procentams kalinių nuo pagrindinės dienos normos buvo nuskaičiuojami 95 euro centai per dieną.

Be dienpinigių, kaliniai taip pat gali gauti papildomų išmokų, dirbdami pagal patvirtintą darbo schemą virtuvėje, skalbykloje, prižiūrėdami teritoriją ar atlikdami dažymo ar valymo darbus. Tai jiems suteikia galimybę papildomai per savaitę užsidirbti ne daugiau, kaip 3,50 eurų.


Nuteistieji už šiuos pinigus kalėjimo parduotuvėse gali nusipirkti tualetinių reikmenų ar tabako, gali susimokėti už televizijos nuomą ar kitas paslaugas. Jie taip pat turi galimybę taupyti šiuos pinigus, o išeinant iš įkalinimo įstaigos juos pasiimti. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą