2016 m. gruodžio 20 d., antradienis

Praėjusią naktį pasaulis vėl atsidūrė teroristų taikinyje

Šūviu į nugarą nužudytas Rusijos ambasadorius Turkijoje Andrey Karlov



Pasaulis vakar buvo sukrėtas keletos baisių teroristinių išpuolių: šūviu į nugarą buvo nužudytas Rusijos ambasadorius Turkijoje Andrey Karlov, kuomet jis Šiuolaikiniame meno centre Ankaroje vykusios parodos “Rusija Turkijos akimis” atidaryme sakė sveikinimo kalbą, praneša “The Independend”.

Rusijos prezidentas Vladimir Putin šią tragediją įvardijo kaip teroristinį išpuolį ir pažymėjo, kad tai buvo provokacija, nukreipta prieš Rusijos ir Turkijos santykius bei taikos proceso Sirijoje normalizavimą. Dvidešimt dvejų metų šaulys Mevlut Mert Altintas buvo policijos pareigūnas ir iškart po incidento, specialiosioms pajėgoms apsupus pastatą, jis buvo nušautas. Rusijos televizijos kanalai informavo, kad jo tapatybė nustatyta, taip pat sulaikyta žudiko šeima. Prezidentas pažadėjo, kad šios tragedijos kaltininkai bus surasti ir nubausti, o Rusija ir toliau tęs aktyvią prieš teroristus. Andrey Karlov ėjo ambasadorius pareigas Turkijoje nuo 2013-ųjų metų. 1829 metais buvo nužudytas Rusijos ambasadorius Irane Alexander Griboyedov.

Po Rusijos ambasadoriaus nužudymo šūviai prie JAV ambasados Turkijoje


“Associated Press” informuoja, kad Turkijos policija, praėjus kelioms valandoms po Rusijos ambasadoriaus nužudymo, sulaikė vyrą, kuris šaudė priešais JAV ambasadą Ankaroje.

Šautuvą žmogus buvo paslėpęs po striuke, ištraukęs jį paleido aštuonis šūvius į orą, bet į incidentą įsikišo ambasados apsaugos tarnyba ir šaulys buvo sulaikytas. Per šį incidentą niekas nenukentėjo.

Jungtinių Amerikos Valstijų ambasada randasi tik per gatvę nuo Meno parodų centro pastato, kur buvo nužudytas Rusijos ambasadorius Turkijoje. Policija aiškinasi ar šie du incidentai yra susiję.

Kelios airės buvo naktinio teroro Berlyne liudininkės


Vakar Berlyne Kalėdinės mugės metu į žmonių minią įvažiavusio sunkvežimio aukomis tapo dvylika žuvusiųjų ir daugiau nei penkiasdešimt sužeistų žmonių. Sunkvežimio vairuotojas buvo sulaikytas, o šalia jo sėdėjęs keleivis mirė nuo sužalojimų.

Šios tragedijos liudininkė dvidešimtmetė Shauna Sheridan iš Blanchardstown dirba airiškame bare kartu su savo draugu, 21 metų Alex Gutte, kuris yra iš Berlyno. “Baras “Irish Pub” yra visai netoli tos vietos, kur įvyko incidentas, - pasakojo mergina  dienraščiui “The Irish Independent”. – Aš kartu su draugu rinkau kalėdinę dovaną savo mamai, kadangi ketvirtadienį skrendam į Birmingham.  Mes nusprendėme prieš vykstant į mugę užsukti pavakarieniauti. Išlipome Ernst-Reuter-Platz  ir belaukiant autobuso išgirdome greitosios pagalbos sirenas ir pamatėme mugės kryptimi lekiančias mašinas. Paklausėme ispanų vyro, kuris ėjo iš mugės, kas ten įvyko? Jis pasakė, kad jį ištiko šokas, kai jis pamatė klykiančius ir bėgančius žmones. “Tik kokios penkios minutės mus skyrė nuo šio įvykio. Mums užteko dešimties minučių, kad pasiektume namus ir viską pamatytume televizijos žiniose,” – pasakojo Shauna Sheridan.

Dvidešimt šešerių metų Jacintha Murphy iš Wexford, Berlyne gyvena jau dvejus metus ir tą vakarą ją nuo tragedijos vietos skyrė penkiolika minučių, bet sako labai greitai supratusi, jog kažkur netoliese įvyko teroristinis išpuolis.  

"Aš buvau Schloss Charlottenburg Kalėdų mugėje, tai visai netoli tos vietos, kur sunkvežimis įvažiavo į žmones. Per labai trumpą laiką atvažiavo labai daug policijos automobilių ir mes iš pradžių nelabai supratome, kas įvyko. Nepasakyčiau, kad buvo daug panikos, bet kuomet mes sužinojome, kas iš tikrųjų įvyko, pradėjom aiškintis, kur yra mūsų artimieji, draugai, ar jiems kas nors neatsitiko,” - pasakojo Jacintha Murphy.


Eileen Thornhill iš Cork gyvena Berlyne jau 26  metus. Ji dirba “The Irish Times Pub” bare, kuris yra maždaug už 4,5 kilometrų nuo įvykio vietos. Tragedijos metu ji buvo darbe ir kai jai be perstojo pradėjo skambinti draugai ir pažįstami, klausdami, ar jai nieko neatsitiko, ji įjungė televizijos žinias ir  suprato, kas atsitiko, pasakojo moteris dienraščiui “The Irish Independent”. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą