2016 m. gruodžio 9 d., penktadienis

Kasmet Airijoje miršta apie 500 žmonių nuo alkoholio sukeliamo vėžio
 

Airijoje vėžiu kasmet suserga apie 900 žmonių, 500 iš jų suserga dėl didelio ir dažno alkoholio vartojimo, informuoja Journal.ie. Alkoholis dažnai būna priežastimi, sukeliančia septynių tipų vėžį: burnos, gerklės, balso stygų, stemplės, krūties, žarnyno ir kepenų. Apskritai, imant visus vėžio susirgimo atvejus, 10  procentų  vyrų ir  3 procentams moterų vėžį sukelia būtent alkoholio vartojimas.  



Airijos Vėžio draugijos (Irish Cancer Society) psichiatro Dr. Peter Rice nuomone, siekiant išvengti alkoholio sukeliamų vėžinių susirgimų, reikia žiūrėti, ką ir kiek mes geriame. “Nors nėra “saugios” alkoholio vartojimo ribos, bet viena aišku  –  kuo daugiau geriame alkoholio, tuo didesnė rizika susirgti vėžiu. Kalbant apie išgeriamo alkoholio kiekį ir jo kokybę, situacija mano gimtinėje Škotijoje yra panaši į situaciją Airijoje. Pagal ES atliktus mokslinius tyrimus, tik 7 iš 10 Airijos žmonių žino, kad alkoholis sukelia vėžį, o 97 procentai žino tik tiek, kad alhoholis sukelia kepenų ligas. Alkoholio sukeliama rizika susirgti vėžiu yra ne mažesnė, kaip rizika, sukeliama rūkymo, nutukimo, mažo fizinio aktyvumo ir ultra-violetinių spindulių. Tačiau gera naujiena yra ta, kad net nežymiai sumažinus alkoholio vartojimą, ženkliai sumažėja rizika susirgti šia liga.”


Airijos vėžio draugijos (Irich Cancer Society) tyrimų vadovas Dr. Robert O'Connor sako, kad atlikti tyrimai rodo, “Vienas iš penkių žmonių, vartojančių alkoholį, miršta nuo vėžio. Tačiau nepaisant to, alkoholio vartojimas didėja –  2010 metais alkoholio buvo suvartota 145 procentais daugiau negu 1960 metais. Geriančių alkoholį žmonių vidurkis Airijoje gerokai viršija Europos vidurkį – kiekvienas Airijos gyventojas per metus išgeria apie 11 litrų gryno alkoholio. “

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą