2016 m. lapkričio 28 d., pirmadienis

Šeimos namas ir nuomininkų teisės

Mano vyras yra Airijos pilietis, aš rusė. Mes turime 9 mėnesių kūdikį, kuris taip pat turi Airijos pilietybę. Vyras nusipirko namą iki mums susituokiant. Prieš mėnesį aš su sūnumi išvykau atostogų, o vyras per tą laiką išnuomojo namą. Dabar mums nėra kur grįžti, nes neturime kur gyventi. Norėtume sužinoti, ką man su sūnumi daryti esant tokiai situacijai?

Norint atsakyti į jūsų klausimą, būtina tiksliai žinoti ar jūs gyvenote kurį laiką atskirai nuo vyro ir ar buvo sudarytas susitarimas dėl gyvenimo atskirai. Sakykime, jūs gyvenote kartu su vyru tame pačiame name ilgą laiką. Jeigu taip, pagal Airijos įstatymus, šis namas (bet taip pat tai gali būti butas ar kokia kita gyvenamoji patalpa) yra šeimos namas, todėl be jūsų sutikimo jis negali būti parduotas ar išnuomotas. Pardavimo ar nuomos suusitarimas tvirtinamas specialia deklaracija, kuri pasirašoma dalyvaujant nepriklausomam advokatui.

Galbūt jūsų vyras gavo tokią deklaraciją pateikęs neteisingus duomenis, pavyzdžiui, kad minėtas turtas nėra šeimos namas. Tokiu atveju jam gresia tiek civilinė, tiek ir baudžiamoji atsakomybė, o jūsų ir vaiko teisės buvo grubiai pažeistos ir namo nuomos sutartį reikia atšaukti.

Aš jau minėjau, kad norint tiksliai atsakyti į jūsų klausimą, reikia turėti daugiau informacijos. Formuluotė „šeimos namas“ reiškia ne nuosavybės teisę, o teisę į gyvenimą tame name.

Beje, labai dažnai Airijoje net ta nuosavybė, kurią vienas iš sutuoktinių įsigijo iki santuokos, skyrybų atveju yra dalijama. Kaip jau minėjome, sprendžiant šeimos bylas, nėra jokio trafareto, kuris būtų visiems vienodai taikomas – kiekviena byla yra individuali ir yra peržiūrima atsižvelgiant į faktus.

Pirmiausia, jūs turite tiksliai sužinoti, ar namas yra oficialiai išnuomotas ir ar buvo kreiptasi į Privačios rezidencijos nuomos agentūrą (The Private Residential Tenancies Board - PRTB).
Taip pat jums reikėtų nunešti pareiškimą pagal gyvenamąją vietą (tai ta vieta, kur yra šeimos namas) į Garda nuovadą. Kitas žingsnis – su paraiškos kopija ir visa kita informacija kreipkitės į advokatą.

Priklausomai nuo to, kokią informaciją jūs turite, jums gali tekti kreiptis į teismą dėl gyventojų iškeldinimo, kad būtų atstatyta jūsų teisė dėl gyvenimo minėtame šeimos name. Nuomininkai taip pat gali pradėti bylinėtis su jūsų sutuoktiniu, nes jų teisės taip pat pažeistos. Patartume jums neatidėlioti ir kuo greičiau kreiptis į advokatą (esant tokiam atvejui, galima gauti nemokamą konsultaciją ar pagalbą).

Straipsnis parengtas padedant Teisinės paramos fondui, užsienyje gyvenantiems tautiečiams.

Jus konsultavo advokatė Jelizaveta Donneri (rusų kalba kalbanti advokatė Airijoje, turinti dvigubą kvalifikaciją ir sėkmingą daugiametę advokatūros praktiką Airijoje). Ji buvo pirmoji rusakalbė advokatė, pradėjusi savo advokatūros veiklą Airijoje, jos kompetencijoje yra: nagrinėjimas bylų, susijusių su asmens kūno sužalojimais, turėjusių įtakos sveikatai, imigracijos, įsidarbinimo, komercijos, šeimos, civilinės bylos, atstovavimas teisme, nekilnojamojo turto pirkimas-pardavimas. Advokatės mob.: 086 0380385; Tel.: 01 853 7301; Interneto svetainė: www.dtsolicitors.ie ir Internetinis Blog’as www.dtsolicitors.ie/blog/





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą