2016 m. lapkričio 2 d., trečiadienis

Airijos 108 viešojo vandens tiekimo institucijos yra įspėtos dėl geriamo vandens kokybės

Airijos aplinkos apsaugos agentūra (The Environmental Protection Agency - EPA) įspėjo 108 viešojo vandens tiekimo institucijas, kad apie 830 000 žmonių, geriančių iš čiaupų vandenį, gali užsikrėsti įvairiomis bakterijomis. O naujausia agentūros atlikta apklausa parodė, kad 6 769 Airijos gyventojai kasdien virina iš čiaupų bėgantį vandenį, - praneša Airijos spaudos asociacija.



Aplinkos apsaugos agentūros duomenimis, skaičius žmonių, bijančių gerti iš krano vandenį, sumažėjo iki 25 000 po to, kai įspėjimas dėl geriamo vandens kokybės buvo atšauktas Galway grafystėje esančiuose miesteliuose ir kaimo tipo gyvenvietėse. Tačiau šįmet net 86 000 Airijos gyventojų suabejojo geriamo vandens kokybe ir pradėjo virinti vandenį ir tai dvigubai daugiau negu pernai.

Vandens tiekimo kompanija “Airijos vanduo” (Irish Water) buvo įspėta, kad, norint išvengti panašių įspėjimų, ji turi daugiau investuoti į viešojo vandens tiekimo įmonių ir valymo įrenginių modernizavimą. Darragh tinklalapyje (Darragh Page) Aplinkos apsaugos agentūros vyresnysis inspektorius kompaniją “Airijos vanduo” įspėjo, kad bus imtasi rimtų priemonių, jeigu kompanija vėluosis modernizuoti vandens tiekimo sistemą ir nepagerės tiekiamo vandens kokybė: “Kompanijai “Airjos vanduo” reikia paspartinti investicijų įsisavinimą ir kiek galima greičiau pašalinti tuos trūkumus, kurie buvo išvardinti Aplinkos apsaugos agentūros rekomenduojamų veiksmų sąraše (EPA's Remedial Action List), kurie po patikrinimo buvo įteikti minėtai kompanijai, - sakė jis.

Aplinkos apsaugos agentūra pažymi, kad 830 000 Airijos gyventojų pernai atsidūrė rizikos grupėje dėl įvairių žarnyno sutrikimų ir tai buvo susieta su jų vartojamu vandeniu - 108 geriamojo vandens tiekimą aptarnaujančios įmonės buvo įspėtos dėl vandens kokybės - panaši situacija Airijoje buvo tik prieš 115 metų.

Net 37 tiekimo kompanijose, patikrinus vandens kokybę, buvo rasta labai smulkių parazitų kriptosporidijų (cryptosporidium), kuriomis žmogus užsikrečia per burną, bakterijoms patekus į virškinimo traktą. Geriamajame vandenyje neturi būti jokių koliforminių bakterijų, žarninių lazdelių (E.coli), žarninių enterokokų, lūžinių klostridijų ir kitų parazitų, išskyrus chlorą, kuris naudojamas vandens dezinfekcijai.

Šių metų rugpjūčio pabaigoje 46 500 žmonių, gyvenančių Mayo grafystėje gavo įspėjimus dėl žarnyno lazdelės, kuri buvo aptikta iš čiaupo bėgančiame vandenyje. Lig šiol septyniolikoje Airijos vietovių gyvenantys žmonės turėtų nerizikuoti ir virinti iš čiaupo bėgantį vandenį, tai: Ballyhaise Cavan; Carron ir Turlough Co. Clare; Kilconnell Co. Galway; Kiltyclogher Co. Leitrim; Loughill Limerick; Longford; Baltrasna Co Meathl; Ballinlough / Loughglynn vandenį tiekia kartu Roscommon; Dundrum, Burncourt ir Templetney, Co Tipperary; Nire, Dromore (viršutinė dalis ir žiedas / Helvick / Seaview/Waterford; ir Aughclare, Campile Wexford ir Johnstown Pietų Arklow, Co Wicklow.


“Airijos vanduo” generalinis direktorius Jerry Grant sakė: “Labai svarbu, kad žmonės pasitikėtų geriamo vandens kokybe ir kompanija, tiekiančia vandens paslaugas. Padedant Aplinkos apsaugos agentūrai, sveikatos priežiūros institucijoms “Airijos vanduo” stengsis kaip galima greičiau pašalinti visus trūkumus, susijusius su geriamo vandens kokybe”.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą