2016 m. lapkričio 11 d., penktadienis

Airijoje atlikti tyrimai parodė, kad 11 000 nėščių moterų patiria depresiją


Dublino Trinity koledžas (Trinity College Dublin – TCD) ir Airijos akušerijos paslaugų tarnyba (Irish Obstetrics Services) pirmą kartą atliko tyrimą, kuris parodė, kad viena iš šešių nėščių moterų – tai sudaro 16 procentų visų nėščiųjų – jaučia depresijai būdingus simptomus. Airija pagal gimstamumą užima antrą vietą Europoje – šalyje per metus vidutiniškai gimdo 68 000 moterų ir daugiau nei 11 000 gimdyvių patyrė depresiją nėštumo metu. 

Nėščios moterys buvo tiriamos atsižvelgiant į jų amžių, nėštumo laikotarpį ir ekonominę-socialinę padėtį. Net 22 procentai vyresnių nei 18 metų nėščių moterų jaučia depresijos požymius ir joms gresia didelė tikimybė susirgti depresija. Antroje nėštumo pusėje depresija gresia apie 13.8 procentų nėščių moterų, o paskutiniais nėštumo mėnesiais šis skaičius išauga net iki 17.2 procentų.

Naujausi moksliniai tyrimai rodo, kad moterims, kurios nėštumo metu patyrė depresiją, yra didesnė persileidimų, cezario pjūvio ar priešlaikinio gimdymo tikimybė. Šios moterys paprastai gimdo mažo svorio vaikus.

Mokslininkai nustatė, kad moters depresija nėštumo metu gali vėliau įtakoti ir vaiko gyvenimą – tokie vaikai gali turėti psichikos sutrikimų, jiems gali būti būdingas neadekvatus elgesys, pasireiškiantis ypatingai kūdikystėje.

Tyrimo autoriai mano, kad tikimybė susirgti depresija nėščiosioms, gyvenančioms Airijoje, yra didesnė nei kitose Ekonominio bendradarbiavimo šalyse (Convention on the Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD. Šią Konvenciją 1960 metais pasirašė 20 šalių, įskaitant JAV ir Kanadą, vėliau prisijungė Lietuva ir kitos šalys – dabar jų 35) ir šis santykis sudaro 10% ir 15%.

Atlikdami tyrimą, mokslininkai naudojo Edinburgh pogimdyvinės depresijos skalę (Edinburgh Postnatal Depression Scale - EPDS). Studijoms vadovavusi Trinity koledžo psichiatrijos profesorė Veronica O'Keane sakė, kad “Hormoniniai pokyčiai, kurie vyksta nėštumo metu, gali realiai įtakoti depresijos atsiradimą ir tolesnį vystymąsi. Todėl labai svarbu, kad nėščios moterys, vos pajutusios pirmuosius depresijos simptonus, iškart pradėtų ieškoti pagalbos. Priešingu atveju pavojus gresia tiek joms pačioms, tiek būsimam kūdikiui. Nėštumo metu patirta depresija, gimus kūdikiui, gali peraugti į sunkią pogimdyvinę depresiją, o rūpinimasis kūdikiu gali iššaukti nuolatinę streso būseną”.


Nėščiųjų tyrimai buvo atliekami šiais metais nuo sausio iki rugsėjo mėnesių. Studiją rengė Neurologijos instituto Depresijos, Endokrinologijos, Genetikos ir Neurovizualinių tyrimų grupė REDEEM (Research in Depression: Endocrinology, Epigenetics and neuroiMaging), Trinity koledžo mokslininkai ir Airijos akušerijos paslaugų tarnybos specialistai. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą