2016 m. lapkričio 3 d., ketvirtadienis

Aukščiausio teismo verdiktas: be Parlamento pritarimo Jungtinės Karalystės vyriausybė negali inicijuoti šalies išstojimo iš Europos Sąjungos



Jungtinės Karalystės leidinys “Independent” praneša, kad šiandien JK vyriausybė pasinėrė į chaosą, kuomet šalies Aukščiausias teismas paskelbė, kad Ministrė Pirmininkė Theresa May be Parlamento pritarimo negali inicijuoti Jungtinės Karalystės išstojimo iš Europos Sąjungos. Trys teismo teisėjai konstatavo, kad Ministrė Pirmininkė negali pasinaudoti karališkąja prerogatyva ir taikyti 50 straipsnį dėl šalies išstojimo iš Europos Sąjungos kol tam nepritarė Parlamentas.


Jungtinės Karalystės vyriausybė buvo pasirengusi ateinančių metų kovo mėnėsį pradėti šalies išstojimo iš Europos Sąjungos procedūrą ir iki 2019 metų pavasario galutinai palikti ES. Šiuo metu JK vyriausybė rengia Parlamento aktą, žinomą kaip “Great Repeal Bill” ir, pasak „Independent“, dabar šalies Vyriausybė spartins šio dokumento parengimą ir bandys kiek galima greičiau „prastumti“ jį Parlamente, tačiau tikimybė, kad Vyriausybei pavyks laikytis anksčiau numatytų planų, teismui priėmus sprendimą, yra labai nedidelė.


Trumpame pareiškime Vyriausybės atstovas sakė: "Vyriausybė yra nusivylusi teismo sprendimu ir žada jį apskųsti. Mūsų šalies žmonės Parlamento patvirtintu aktu referendume balsavo už tai, kad mes paliktume Europos Sąjungą ir Vyriausybė yra pasiryžusi gerbti referendumo rezultatus“.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą