2016 m. lapkričio 26 d., šeštadienis

PAŽĮSTAMAS NEPAŽĮSTAMAS NOJUS


Šaltą lapkričio 12-osios vakarą į „Academy 2“ klubą Dubline susirinkę Nojaus gerbėjai nekantriai laukė visiems gerai pažįstamo dainininko, muzikanto, prodiuserio Dariaus Milerio-Nojaus pasirodymo. Fanai, o ir naujai atvykę gerbėjai tikėjosi, kad pamatys gerai jiems pažįstamą dainininką ir girdės seniai pamėgtas dainas, juolab, kad prieš koncertą pats Nojus tvirtino, kad dainuos daugumą albumo „Amžinai“ dainų. Tačiau jau nuo pirmųjų jo pasirodymo scenoje momentų neapleido kažkoks keistas jausmas – lyg tai scenoje matome tą patį Nojų, girdime jo šiltas, lyriškas, šiek tiek nostalgija dvelkiančias dainas ir staiga jas pakeičia visai kitas ritmas ir kiti žodžiai – prieš mus lyg ir kažkoks nepažįstamas dainininkas, kurį reikia iš naujo pažinti ir atrasti. Todėl vos tik pasitaikius progai iškart pasiteiraujame, kas pasikeitė jo gyvenime: ar jis pats, ar jo stilius?

– Neabejoju, kad per tuos gyvenimo metus Airijoje pasikeičiau, ir labai tikiuosi, kad į gerąją pusę, – juokiasi Nojus. – Girdėjau, kad žmonės keičiasi kas septyneri metai, aš turbūt ne išimtis. Pasikeičiau aš, pasikeitė ir mano muzika – kitaip juk ir būti negali. Ypač tą juntu, kai pasiklausau senų, kad ir grupės „Airija“ įrašų. Buvom kitokie, kitaip gyvenom. Kitaip mąstėm. Buvom jauni. Tada buvo vieni iššūkiai, dabar kiti iššūkiai. Bet viena liko tikrai nepasikeitę – aš visada dainuoju tik apie tai, kas mane jaudina, kas man iš tikrųjų yra svarbu. Manęs dažnai klausia: kas būna pirmiau – žodžiai, ar muzika? Galiu pasakyti, kad būna įvairiai, bet daugeliu atvėjų man pirmiau ateina žodžiai. Man patinka žodžiai, jie turi turėti reikšmę, juos tik reikia surasti, išgirsti, pajusti. Nemėgstu dainų, kur yra banalūs žodžiai – dainoje žodžiai negali būti banalūs, negali būti sudėlioti tik tam, kad gražiai skambėtų ar derėtų vienas prie kito – dainos žodžiai turi būti prasmingi, jie turi kažką reikšti. Svarbiausia yra groti  ir dainuoti tai, ką tu jauti ir nemeluoti nei sau, nei savo publikai. Man sunku pačiam apie save kalbėti, nelengva apibūdinti ir savo muzikinį stilių – aš, kaip kūrėjas, bandau kažką keisti, bandau surasti kažką naujo, bet man pačiam tas permainas turbūt yra sunkiau įžvelgti – iš šalies geriau matyti. Savo muzikai, dainoms naujų temų ieškau nuolat – galvoju, gal apie tai dar nedainavau, gal dar taip negrojau, bet nuo savęs toli nepabėgsi – vistiek natos lieka tos pačios, žaidi jomis, kaip savo jausmais.“


Kaip to įrodymas, koncerte skambėjo keletas naujų dainų iš naujausio albumo „M“ ir keletas senesnių - anglų kalba „Save Everything“, „Wounded in You“, „Quiet“ ir „Wind in The Window“, o taip pat R.E.M., Reamonn, B.Dylan dainų versijos. Kartu su Nojumi jas atliko airių dainininkė Keelan Devane, su kuria pirmiausia susipažino Nojaus žmona  grupės būgnininkė Asta Milerienė, kuri dirna Zumba Fitness instruktore, o Keelan lanko jos pamokas. Daugiau pabendravusi ir sužinojusi, kad Keelan dainuoja, Asta pakvietė dainuoti kartu koncerte. 


Tai labai patiko kitakalbei publikai, atvykusiai į koncertą, kuri šiltai sveikino Nojų ir bendravo su juo angliškai. Pats Nojus sako, kad  anglų kalba dainuoja jau virš dešimt metų. Prisimena, kad vos tik atvykęs į Airiją, kaip muzikantas, buvo kupinas ambicijų, tikėjosi lipti į sceną ir iškart atkreipti visko mačiusios ir girdėjusios airių publikos dėmesį. Bet tam reikėjo dainuoti angliškai. Ir jis pradėjo dainuoti anglų kalba. „Iš tikrųjų tas angliško žodžio pajautimas ateina gal tik dabar, pragyvenus Airijoje penkiolika metų. Galbūt tik dabar aš galiu pasakyti, kad galiu laisviau angliškai išreikšti savo mintis, jausmus, galiu giliau pajusti žodžio prasmę. Ateina pasitikėjimas savimi, dainuojant angliškai, akcentas dingsta“. Nojus patvirtina, kad nemažai dainų jau yra sukūręs anglų kalba. Tekstus dainoms visada rašo pats, angliškai atliekamoms dainoms eiles irgi rašo pats. „Kuomet kuriu dainą ir žinau, kad ji skambės anglų kalba, aš tarsi persijungiu į tą kalbą, imu galvoti angliškai, mintyse kalbuosi su savimi irgi tik angliškai ir tai visai natūrali būsena. Mintyse neverčiu teksto iš lietuvių į anglų – jeigu daina skambės anglų kalba, angliškai aš apie ją ir galvoju.“ Sako, esąs labai savikritiškas žmogus ir nieko negali daryti „bet kaip“, jeigu ko imasi, tai turi padaryti tik „perfect“. Nežinia, tai gerai ar blogai, nes šiaip „perfekcionistų“ visi šiek tiek prisibijo, su jais gana nelengva bendrauti, o juo labiau dirbti, nes tas nuolatinis tobulumo siekimas išvargina ne tik patį kūrėją, bet ir aplinkinius. Nojus su žmona būgnininke Asta Mileriene kartu groja grupėje nuo 1992 metų, ir sako, kad dėl kūrybos jiems dar nei karto neteko susipykti. 


„Žmona yra didžiausia mano pagalbininkė, prodiuserė, gerbėja, žodžiu, viskas kartu, – pasakoja Nojus. – Ji pirma mano kritikė ir pirmoji, kuri mane visada palaiko. Beje, aš visada įsiklausau į kitų pastabas ir patarimus, manau, kad pozityviai reaguoju į kritiką. Sakykim, aš atnešu dainos „rėmą“ ir mes pradedam piešti paveikslą – dainą. Asta kuria savo būgno partiją, bosistas – savo, aš savo – taip ir gimsta daina.“ Bet visgi: kaip ji gimsta, būtent „ta“ daina? Nojus trumpam susimąsto. „Kuomet kuriu dainą, matau ją vaizdais, matau peizažą, kurį bandau sudėti į paveikslą – tekstą, o muzika tarsi jį padengia. Nežinau iš kur ir kada ateina tas jausmas –  tiesiog jaučiu, kad daina mane pagavo, kad per mane pradeda eiti lyg kažkokia energija.  Kai kuriu, persikeliu tiesiog į kitą pasaulį. Realus pasaulis nustoja egzistuoti. Tokiais momentais mano šeima stengiasi netrukdyti man. Viename iš mano albumų „Nematomi“ (2009 m.) yra daina „Neprimink Dienų“, kurią aš rašiau gal kokius ketverius metus“, – iš lėto, apmąstydamas kiekvieną žodį, kalba Nojus. – Du dainos posmus ir priedainį parašiau labai greitai, lyg savaime susidėliojo žodžiai, o kitą tekstą rašiau ilgai... Aš žinojau, jaučiau, ką noriu pasakyti, bet žodžių nebuvo. Štai tokioj būsenoj gana dažnai ir gyvenu. Ir nieko čia negali kitaip padaryti. Negali nei pabėgti nuo to, nei mesti, nei paspartinti. Kai „nueinu“ į dainą, būnu tik savyje ir tik su savimi, aplinkinis pasaulis tiesiog išnyksta.“ O kaipgi tada šeima, vaikai? – pasiteiraujame. Nojus ilgai tyli, o tuo metu jo žmona Asta, kantriai klausiusi mūsų pokalbio, nusišypso. Nojus, pamatęs tai, tarsi pajunta, kad jam už tą „išėjimą į save“ visada atleidžiama, ir prabyla. „Aš tikiuosi, kad žmona ir vaikai mane tokiomis akimirkomis supranta ir stengiasi netrukdyti man. Apskritai mūsų šeimoje mes visi gerbiam ir vertinam vienas kitą, gerbiam kiekvieno darbą ir vertinam kiekvieno indėlį į šeimą.“  Paklaustas, kaip dažnai „išeina į save“, atsako, kad šito tikrai negali pasakyti. Tiesiog taip būna.


Spaudoje skaitėme nemažai interviu su Nojumi, bet mums kažkaip nepavyko surasti atsakymo, ką gi visgi reiškia ta raidė „M“, kuria ir pavadintas paskutinis Nojaus? Gal tai pirma pavardės Mileris raidė? Ryžtamės paklausti... „Taip romėniškai rašomas tūkstantis, – atsako labai greitai ir be jokių užuolankų. – Taip, buvo visokių spėlionių – ir Mileris, ir Mileriai, ir meilė... Tačiau viskas yra daug paprasčiau – taip užkodavau tūkstantį.“ Tai galbūt šiame albume ir yra mylimiausia Nojaus daina? Tačiau Nojus paneigia mūsų spėliones ir sako, kad jam svarbiausia yra tai, kuo jis gyvena dabar, ką šiuo metu jaučia ir apie ką mąsto. Todėl mylimiausia daina yra ta, kuri yra naujausia, šiuo metu tai yra daina „Padovanok“, o mylimiausias albumas yra tas, kuris įrašytas paskutinis (albumas „M“, 2015m.). O gal visgi mylimiausias albumas yra „Amžinai“, kuriam ir buvo skirtas šis koncertas? „Taip, šis koncertas skirtas albumo „Amžinai“ dešimtmečiui. Tai albumas, kurį įrašiau Airijoje, jis yra išleistas 2006 metais,  praėjo dešimt metų, lyg ir „apvali“ data, norėjosi ją kažkaip pažymėti ir prisiminti.“ Nojaus nuomone, tai pats nostalgiškiausias iš visų jo albumų. 


„Man asmeniškai jis nėra kažkuo ypatingas, žmonės kalba, kad jis yra labai melodingas. Dabar tiesiog pasitaikė proga vėl pagroti to albumo dainas,– sako jis. Paklaustas, gal sukurti albumą paskatino nostalgija Lietuvai, Nojus prisipažįsta, kad pasiilgsta Lietuvos, pasiilgsta ten likusios publikos, todėl palyginti dažnai koncertuoja Lietuvoje. „Šiemet du kartus jau buvom grįžę į Lietuvą, pernai gal kokius net keturis kartus. Kartais važiuojam savo iniciatyva, kartais kviečia koncertuoti. Kaip jau minėjau, pernai įrašėm albumą „M“ ir jį pristatėm Lietuvos publikai, 2012 metais išleidom albumą “1Diena” ir jį taip pat pristatėm Lietuvoje. Apskritai, Europa, kaip aš sakau, yra maža, o ir su Lietuva mes palaikom labai glaudų ryšį. Mūsų muzika neturi sienų, todėl man ypač malonu, kai į mūsų koncertus ateina lietuviai, kurie dabar yra išsibarstę po pasaulį, o muzika juos tarsi suburia draugėn. Pasiilgstame Lietuvos, nuvažiuojame, pabūname savaitę, dvi, ir traukia grįžti atgal į Airiją. Lietuva yra tėviškė, Tėvynė, bet mūsų namai yra čia“. 

Nojus gimė Alytuje, turi du brolius. Sako, kad jokio specialaus muzikinio išsilavinimo neturi, bet kai jam buvo 16 metų, vidurinysis brolis parodė kelis gitaros akordus ir nuo tada muzika jį pasičiupo ir lig šiol nepaleidžia. Dar prieš pradėdamas muzikuoti Nojus domėjosi plaukimu, sako, kad galvojo, jog ir bus plaukikas. Deja, likimas lėmė kitaip. 1992 metais Darius Mileris pasivadina “Nojaus” slapyvardžiu, nes, kaip pats sako, jaunam maksimalistui, patiko tvano ir gelbėjimo idėja. Jį nesunku suprasti, nes muzika – skausmo ir džiaugsmo terapija, ji gydo, nuo gyvenimo dramų ir vėjų, šildo sužvarbusias sielas. Tais pačiais metais Nojus suburia grupę “Airija”, aktyviai koncertuoja ir iki 2000 metų išleidžia penkis albumus Lietuvoje. „Esu toks žmogus – kai kažko imuosi, tikiu, kad tai visam gyvenimui. Jau seniai supratau, kad mano pašaukimas yra muzika. Kai pradėjau kurti devyniasdešimtais, prieš dvidešimt šešerius metus, taip ir lig šiol nesustoju. Jau nuo Lietuvos laikų turiu namuose studiją – 1998 metais pradėjom įrašinėti dainas namuose. Albumus, kuriuos esu išleidęs Airijoje, įrašiau savo „Soundivision“ studijoje“.


 2001 metais Nojus su žmona Asta išvyksta į Airiją. Norėjosi iš arti pamatyti šią šalį, kurios vardu aštuonerius metus vadino savo grupę ir siejo su šia šalimi savo kūrybą. Iš pradžių šeima nuomavo namą, bet vėliau nusprendė, kad geriau mokėti bankui, negu šeimininkui, ir 2004 metais Dubline nusipirko namą. Šiuo metu Nojus jau du su puse metų dirba pardavimų vadybininku. Prisimena, kada su žmona atvyko į Airiją, dirbo kitą darbą. Po to septynerius metus tik grojo ir organizavo koncertus, tačiau pripažįsta, kad vien iš muzikos pragyventi Airijoje sudėtinga. Šeima augina du sūnus: jaunėlis mokosi penktoje klasėje, jam vienuolika metų ir jis gimė jau čia, Airijoje. Vyreniajam sūnui 18 metų. „Labai didžiuojuosi savo vyriausiuoju sūnumi – šiemet jis sėkmingai baigė vidurinę mokyklą, bet nusprendė padaryti vienerių metų pertrauką, tad dabar darbuojasi automobilių versle ir tikrai labai domisi automobiliais.  Garaže turi kelias mašinas, jas taiso, dažo, dailina,“ – pasakoja Nojus. Airijoje Nojus labai glaudžiai susijęs su muzika – jis pastoviai koncertuoja, čia įrašė septynis muzikos albumus. 2007 m. gruodį su grupe nufilmuoja akustinį koncertą Dubline, kurį per Kalėdas rodė Lietuvos televizija. 2008 metais tęsiasi Nojaus ir grupės koncertiniai turai, kuriamos naujos dainos. 2009 metais Nojus su grupe išleidžia albumą „Nematomi“ ir tais pačiais metais su trumpai atsikurusia grupe “Airija” dalyvauja festivalyje “Be2gether”. 2012 metais Nojus išleidžia albumą “1Diena”, kurį pristato Lietuvoje ir Airijoje. 2014 metais su grupe koncertuoja Pasaulio lietuvių festivalyje “Draugystės Tiltas – 2014”, o jau 2015 metais išleidžia albumą “M”. Albumus “1Diena” ir “M” Nojus pristato Lietuvos publikai ir Lietuvių bendruomenėms JAV, Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje, Švedijoje. Pernai Nojus dalyvavo gimtojo miesto Alytaus šventėje, festivalyje “Mėnuo Juodaragis 2015“, o pernai rugsėjį vėl trumpam atkūrė grupę „Airija“, su kuria koncertavo legendiniame festivalyje „Lituanica-30“.


 Baigiantis mūsų pokalbiui paklausėme, galbūt jis norėtų papasakoti apie tai, ko mes nepaklausėme arba pasakyti kažką savo gerbėjams, kurių Airijoje Nojui tikrai netrūksta. Nojus tarsi atgyja: “Norėčiau padėkoti tiems žmonėms, kurie mūsų klausosi, kurie yra tiek metų šalia, kurie ateina į koncertus ir kurie palaiko mus. Kai išeinu į sceną ir pamatau jau pažįstamus veidus, iškart gaunu didžiulį energijos antplūdį. Juk kūryba, dainos atsiranda būtent klausytojų dėka – kuriančiam žmogui yra labai svarbus ryšis su auditorija, su jo publika. Ta energija, kurią atiduodam per koncertus, mūsų klausytojų dėka grįžta mums naujomis dainomis ir muzika. Dėkui jiems visiems ir iki pasimatymo kituose koncertuose.“



                                                                                                             Eugenija Vitkienė
                                                                                                              Iwan Russ nuotr.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą