2016 m. lapkričio 11 d., penktadienis

„Nasha gazeta“ švenčia 15-os metų sukaktį


 Nasha gazeta“ („Mūsų laikraštis“) – pirmas ir vienintelis rusų kalba spausdinamas laikraštis Airijoje, leidžiamas nuo 2001 metų, iškilmingai atšventė savo 15-ąjį gimtadienį. Šventinis renginys vyko lapkričio 9 dieną Swords. Laikraštį gražios sukakties proga pasveikino Rusijos Federacijos ambasadorius Airijoje Maksimas Peškovas, JUNESCO Geros Valios pasiuntinys, Pasaulinės Rusijos spaudos asociacijos prezidentas Vitalijus Ignatenko, Airijos režisierius Johnny O‘Reilly, klubo „Kosa“ prezidentas Igoris Dolgovas, „Dalykinė Rusija“ pasiuntinys, kompanijos „MS Solicitors“ vadovaujantysis partneris Olga Šajaku.
Laikraštį taip pat sveikino įvairių leidinių kolegos, draugai, giminės ir, žinoma, skaitytojai. 
Kaip ir turi būti per gimtadienį, svečiams buvo pasiūlyta daugybė tostų, gėrimų ir gimtadienio tortas. Šventės siurprizas - Johnny O'Reilly filmo “Moscow never sleeps” (“Maskva niekada nemiega”) premjera.


„Nasha gazeta“ laikraštį leidžia kompanija „NewsInfoMedia and Publications“, kuriai nuo pirmos įsteigimo dienos sėkmingai vadovauja generalinis direktorius Sergejus Tarutinas. Pasak jo, tiek jo vadovaujama kompanija, tiek laikraštis „Nasha gazeta“ per tuos metus išgyveno ir šviesių, ir nelabai šviesių momentų, tačiau jau penkiolika metų laikraštis visada laiku pasiekia savo skaitytoją, nuolatos informuoja apie svarbiausius Airijos ir pasaulio įvykius, Rusų bendruomenės naujienas, tradiciškai spausdina teisininkų patarimus, jame visados galima rasti gyventojų skelbimų, leidinyje mielai reklamuojasi tiek vietos, tiek į Airiją atvykę verslininkai, pramogų pasaulio žmonės. 


Šiandien laikraštis oficialiai turi 5000 skaitytojų (jeigu žiūrėsime į oficialų laikraščio tiražą), tačiau, pasak kompanijos vadovo Sergejaus Tarutino, skaitytojų yra gerokai daugiau, nes paprastai vieną laikraštį skaito keli žmonės. Be to, „Nasha gazeta“ galimybės dar labiau išsiplėtė, kuomet socialiniuose  tinkluose Facebook buvo sukurtas laikraščio puslapis, kurį nuolat skaito apie 5500 žmonių ir Twitter puslapis turi apie 400 vartotojų. Leidinio internetinius puslapius kas mėnesį peržiūri apie 90 000 skaitytojų, o pagal Google statistinius duomenis puslapiai turi daugiau nei 15 000 užsiregistravusių skaitytojų.
Laikraštis platinamas Airijos Respublikoje ir Šiaurės Airijoje 250 pardavimų vietų, įskaitant Rytų Europos bakalėjos parduotuves, taip pat „Spar“, „Easons“, „Londis“, „Centra“  parduotuves ir kitas Europos importuojų ir platintojų vietas (European Importers and Distributors – EMN). Nemokamai laikraštis platinamas per Rusijos stačiatikių bažnyčią ir bendruomenę, rusų mokyklas, klubus, socialinius ir kultūrinius renginius. Du kartus per mėnesį laikraščio skaitytojai gauna elektroninius pašto pranešimus, kuriuose anonsuojamos kompanijos „NewsInfoMedia and Publications“ leidinių - „Mūsų laikraštis“, „Lietuvis“ bei kitų leidinių įdomiausios publikacijos.

Statistika byloja, kad Airijoje gyvena apie 80 000 imigrantų iš buvusių Sovietų Sąjungos Respublikų. Tarp vietinių airių pastebimas vis didėjantis susidomėjimas rusų kalba ir kultūra. Už verslo plėtrą tarp Rusijos ir Airijos vis dažniau pasisako abiejų šalių ekonomistai ir verslininkai. Be to, airių šeimos yra įsivaikinusios labai daug vaikų iš Rusijos. Baltarusijoje, o ypač Rusijoje bei kitose Nepriklausomos Sandraugos šalyse veikia nemažai Airijos labdaros organizacijų.

"Nasha gazeta“ – tai nepriklausomas laikraštis, informuojantis rusakalbius gyventojus apie gyvenimą „Smaragdo saloje“. Rusakalbiams gyventojams laikraštis per  15-ka gyvavimo metų tapo savotišku forumu, kuris suteikia galimybę žmonėms bendrauti, dalintis naujienomis ir keistis informacija.


Per šiuos penkiolika metų su laikraščiu bendradarbiavo ir bendradarbiauja autoriai ir žurnalistai, kurie gyvena ne tik Airijoje, bet ir toli už jos ribų. Daugelis jų, kurie dabar rašo Rusijos ar kitų šalių spaudai, išdidžiai kalba apie savo bendradarbiavimą su Airijoje leidžiamu laikraščiu „Nasha gazeta“, nesvarbu, ar jie tuo girtųsi savo kolegoms ar teiktų apie save oficialius duomenis.

Bėgant metams, laikraštis buvo spausdinamas su intarpais „Rusiška mintis“  ir „Komjaunimo tiesa“ („Komsomolskaja pravda“). Laikraščio  „Nasha gazeta“  kolektyvas, leidybos grupė visada padėdavo leisti leidinius lietuvių, latvių, lenkų ir anglų kalbomis.

„Nasha gazeta“ buvo organizatorius ir žiniasklaidos partneris daugumos socialinių ir kultūrinių renginių, pavyzdžiui, „Rytų Europos verslo forumas“, „Rusų kultūros festivalis Dubline“, „Mūsų laikraščio Taurė“, „Rusijos ambasadoriaus Taurė", "Rusų kalbos ir kultūros Forumas“ ir daugelio kitų renginių.

Ilgą laiką „Nasha gazeta“ buvo vienintelis Rusų bendruomenės naujienų šaltinis Airijoje ir šiol yra vienintelis informacinis leidinys, informuojantis žmones apie Airijos įstatymus bei konsultuojantis įvairiais teisiniais klausimais. Per laikraštį skaitytojai turi galimybę užduoti jiems aktualius klausimus Airijoje dirbantiems teisininkams ir advokatams, kurie mielai atsako į skaitytojų klausimus ir noriai bendradarbiauja su laikraščiu „Nasha gazeta“.

Laikraščio koletyvas ypatingai didžiuojasi knyga „Rusai Airijoje“, kuri buvo išleista 2012 metais ir į kurią yra įtrauktos visos geriausios laikraštyje spaudintos publikacijos apie rusakalbius žmones, gyvenančius šioje šalyje. 

Per 15 metų laikraštis sukaupė unikalų „Smaragdo salos“ archyvą: straipsniai apie šalies kultūrą, istoriją, lankytinas vietas ir tradicijas – šios literatūros tikrai užteks išleisti dar ne vienai knygai apie Airiją ir rusų indėlį į Airijos istoriją ir kultūrą. Beje, būtent tai kolektyvas ir ketina daryti artimiausiu metu.

Per 15 metų masinės informacijos priemonės išgyveno daug globalių pasikeitimų, neišvengė jų ir „Nasha gazeta“ – laikraščio spausdintų leidinių pagrindu buvo sukurtas www.russianireland.com internetinis portalas – laikraštis tapo pasiekiamas dešimčiai tūkstančių naujų skaitytojų.

„Nasha gazeta“ aktyviai bendradarbiauja su tautiečiais ir rusų kalba leidžiamais leidiniais ir už Airijos ribų. Keičiamasi informacija ir publikacijomis su JAV, Graikijos, Čekijos, Suomijos, Izraelio, Australijos, Vokietijos, Prancūzijos, Kipro ir kitų šalių leidiniais. „Nasha gazeta“ žurnalistai pastoviai teikia informaciją Rusijos žiniasklaidai ir Naujienų agentūroms, aktyviai bendradarbiauja su Airijos spauda.

Laikraštis yra Pasaulinės Rusijos spaudos asociacijos narys.

2011metais laikraštis pirmą kartą Airijos istorijoje organizavo Pasaulinės Rusijos spaudos asociacijos konferenciją Dubline.

Už renginį „Rusijos kultūros festivalis Dubline“ 2010-2011metais Dublino miesto meras laikraščiui įteikė Garbės raštą. 

2011 metais leidiniui Garbės raštą įteikė Rusijos Federacija, o 2012 metais laikraštis tapo Airijos prestižinio etninio spaudos konkurso „Mama“ nugalėtojas.

Už teisėtvarkos propagavimą ir informacinę veiklą „Tautiečių apsaugos ir paramos Fondas“ laikraščiui „Nasha gazeta“ įteikė diplomą.


Šventėje - airių režisieriaus Johnny O'Reilly filmo “Moscow never sleeps” (“Maskva niekada nemiega”) - premjera

Filmas pirmą kartą buvo parodytas 2015 metais Maskvoje per Miesto šventę, dabar šį filmą galėjo pamatyti „Nasha gazeta“ svečiai, kurie taip pat turėjo tikrai retą galimybę ne tik  susitikti, bet ir pabendrauti su filmo režisieriumi.


Tą dieną, kai Maskva švenčia eilinę Miesto šventę, kiekvienas iš penkių herojų turės pasirinkti savo gyvenimo kelią. Jų keliai susikirs ir likimai negrįžtamai pasikeis. Surišti nematomais saitais, aidint miesto šventės saliutams, filmo herojai tarsi piešia gyvenimo viename didžiausių Europos miestų portretą. Nuostabus operatoriaus darbas – netikėti miesto rakursai, panoraminiai vaizdai, netgi garsūs Maskvos gatvių kamščiai – visa tai dar labiau apgaubia šydu ir taip jau paslaptingo šio didmiesčio gyvenimą.  
Filme vaidina puikūs Rusijos aktoriai: Jevgenija Brik, Michailas Jefremovas, Aleksejus Serebriakovas, Viktoras Veržbickis, Aliona Babenko, Jurijus Stojanovas, Liubovė Aksionova, Olegas Dolinas, Jana Popova, Sonia Resnianskaja ir kt.

Nuo lapkričio 11 dienos filmas bus demonstruojamas Airijos kino teatruose.
Rekomenduojame pažiūrėti.





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą