2017 m. kovo 29 d., trečiadienis

Skandalas: dėl Garda klaidų, tūkstančiai vairuotojų buvo neteisingai apkaltinti




Garda vadovai atskleidė, kad pareigūnai ataskaitose parodė atlikę kelis milijonus pūtimo testų, tačiau oficialūs duomenys parodė, kad jų buvo atlikta tik apie vieną milijoną arba dar mažiau, taip pat išaiškino, kad iš išduotų 146 856 šaukimų į teismą ne visi buvo išduoti teisingai. Be to, 14 700 vairuotojų paskirtos baudos dabar nagrinėjamos teisme dėl jų panaikinimo, praneša Journal.ie.

Šis klausimas pirmą kartą buvo iškeltas į viešumą praėjusių metų balandį, kai vienas vairuotojas gavo šaukimą į teismą dėl to, kad jis neturėjo NCT (National Car Test) sertifikato. Paaiškėjo, kad šis žmogus jau buvo sumokėjęs fiksuotą pranešimo mokestį ir tik dabar An Garda Síochána pradėjo peržiūrą, siekdama nustatyti, kaip tai atsitiko, kad žmogus gavo šaukimą į teismą, nors baudą jis jau yra sumokėjęs.

Nuo 2014 metų gruodžio mėnesio, šaukimai į teismą dėl NCT sertifikato turėtų būti įteikti tik po to, kai vairuotojui pirmiau buvo išduotas fiksuotas pranešimas sumokėti baudą ir jeigu jis per nustatytą laikotarpį nesumokėjo baudos, tuomet galima kalbėti apie jo šaukimą į teismą.

Atlikus pradinę visų pažeidimų analizę, kuriuose buvo pateiktas fiksuotas pranešimas sumokėti baudą paaiškėjo, kad 1 130 atvejų toks pranešimas buvo išduotas ir bauda sumokėta, bet asmuo vis tiek buvo iškviestas į teismą.

Tačiau nuo 2006 metų sausio iki 2016 metų gegužės fiksuoto pranešimo sumokėti baudą sistemos analizė rodo, kad 146 686 žmonės buvo iškviesti į teismą, nors prieš tai jiems nebuvo pateiktas fiksuotas pranešimas sumokėti baudą ir tuo pačiu jiems buvo atimta galimybė sumokėti baudą savanoriškai.

Nusižengimai apima:

Nėra kelių mokesčio ženklo ant priekinio automobilio stiklo – 68 664 atvejai.

Nėra ženklo apie transporto priemonės draudimą (10 dienų nuo tos dienos, kai pasibaigė ankstesnio darudimo sertifikato galiojimas) – 42 462 atvejai.

Naudojo automobilį be transporto priemonės techninės apžiūros sertifikato) (National Cart Test – NCT) – 4 511 atvejų.

Mokantis vairuoti transporto priemonė nebuvo pažymėta “L” lentele, rodančia, kad kad už vairo mokinys – 1 000 atvejų.

Pateiktas ne savininko transporto priemonės draudimo sertifikatas – 6 782 atvejai.

Vairavimas, neturint tam teisės – 5 939 atvejai.

Nesustojus, pareikalavus Garda – 3 658 atvejai.

Vairavimas, degant raudonam šviesoforo signalui – 1 903 atvejai.

Vairavas kalbant mobiliuoju telefonu – 1 217 atvejų.

Kiti pažeidimai: greičio viršijimas, blogai sureguliuotas išorinis apšvietimas, važiavimas autobusams skirtomis juostomis, automobilių stovėjimo aikštelių reikalavimų pažeidimas – iš viso 10 729 atvejai.

Apskaičiuota, kad 96 procentai atvejų yra susiję su žmonėmis, kurie turėjo kelis pažeidimus ir buvo iškviesti į teismą. Likę 4 procentai – apie 5 860 žmonių – buvo iškviesti į teismą tik už vieną pažeidimą.

Maždaug 10 procentų iš visų 14 700 vairuotojų jau turėjo teismų paskirtas nuobaudas.

Komisijos padėjėjas Michael Finn žurnalistams sakė, kad Garda Síochána dabar pateikė šiuos rezultatus Apygardos teismui.

“Tai buvo mūsų klaida, parodanti kaip mes tvarkome šias bylas. Mes pripažįstame savo klaidas ir turime atnaujinti savo duomenų bazę, siekiant užtikrinti, kad tokių klaidų nepasikartotų, – sakė jis. – Aš atsiprašau visų tų žmonių, kuriuos mes nepagrįstai iškvietėme į teismą, nesuteikdami galimybės sumokėti baudą savanoriškai. Tai mūsų klaida ir mes privalome ją ištaisyti.”

Duomenų bazės sistema, kuri apsaugo nuo tokių ir panašių klaidų, yra diegiama.
Michael Finn pažadėjo, kad Garda susisieks raštu su kiekvienu iš tų žmonių, kurie gavo minėtus pranešimus ir paaiškins, kas atsitiko ir kaip jie siūlo ištaisyti padėtį. Baudos bus kompensuojamos ir visi susiję dokumentai bus ištaisyti.

Paklaustas, ar buvo pasekmių nubaustiems vairuotojams dėl draudimo sąnaudų padidėjimo, baudos taškų ar kitų finansinių nuostolių, Komisijos padėjėjas Michael Finn atsakė, kad “Yra prielaida, kad kai kuriais atvejais bus kreipiamasi teismą dėl nuostolių kompensavimo.”

Jis pridūrė, kad taip pat egzistuoja prielaida, kad šie žmonės gali imtis teisinių veiksmų prieš valstybę.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą