2017 m. kovo 9 d., ketvirtadienis

Ar gali darbdavys atleisti darbuotoją prieš tai jo neįspėjęs?

 
Dirbau įmonėje trejus metus, o neseniai buvau atleistas – tiesiog paskambino ir pasakė, kad atleidžia iš darbo, o dokumentus atsiųs paštu. Laukiu formos P45. Ar tokiu būdu darbdavys gali atleisti iš darbo ir ką daryti? Kaip galima gauti kompensaciją? Taip pat norėčiau sužinoti, ar tai buvo atleidimas arba etatų mažinimas?

Klausimas susijęs su darbo teise. Darbuotojas turi teisę žinoti tikslią atleidimo iš darbo priežastį, jam taip pat turi būti pranešta apie etatų mažinimą. Jūsų klausimas leidžia daryti prielaidą, kad jūsų darbdavys pažeidė darbo teisės įstatymus (jeigu jis atleido darbuotoją be išankstinio įspėjimo ir nesilaikė atleidimo iš darbo procedūrų reikalavimų).

Tai pažeidimas, kuris yra kvalifikuojamas pagal įstatymą „Dėl neteisėto atleidimo iš darbo“ (Unfair Dismissals Acts) Jeigu darbdavys neįspėjo jūsų dėl galimo atleidimo iš darbo, tai jis pažeidė Airijoje galiojančius įstatymus (Minimum Notice and Terms of Employment Acts). Darbuotojas turi teisę į griežtai nustatytą teisės aktų procedūrą (procedūra numato galimą atleidimą, bet darbdavys turėjo pranešti apie tai darbuotojui, privalėjo jį išklausyti ir darbuotojas turi teisę kreiptis į teismą dėl bylos nagrinėjimo). Darbuotojas taip pat turi teisę būti informuotas ir dėl etatų mažinimo.

Labai dažnai klientai painioja sąvokas „atleidimas iš darbo“ ir „etatų mažinimas“ – etatų mažinimas skiriasi nuo atleidimo iš darbo. Etatų mažinimas – turi „beasmenį“ bylos pobūdį, kuris būna tais atvejais, kai tam tikra darbo vieta yra uždaroma, arba kai įmonė negali mokėti žmonėms, dirbantiems tam tikroje darbo vietoje (srityje). Tokiais atvejais po 2 darbo metų darbuotojas turi tam tikras teises gauti kompensaciją.

Jeigu darbdavys mažina etatą ir nesuteikia darbuotojui kompensacijos bei nepristato raštišką ir pasirašytą formą, darbuotojas gali kreiptis į teismą dėl teisės aktų pažeidimų (Redundancy Payments Acts).

Patartume jums būtinai pasikonsultuoti su teisininku (advokatu) ir aptarti galimybę dėl kreipimosi į teismą (Workplace Relations ir Employment Appeals Tribunal). Jeigu jūsų visi pateikti faktai yra teisingi, jūs turėtumėte kreiptis į teismą dėl darbo teisės aktų pažeidimo.

Būtinai pareikalaukite iš savo darbdavio, kad jis pateiktų jums rašytinį paaiškinimą, kuriame nurodytų jūsų atleidimo iš darbo priežastį. Tas raštas bus reikalingas jums pateikti Socialinės apsaugos departamentui (Department of Social Protection) dėl socialinės pašalpos gavimo, taip pat teismui.

Jums atsakė advokatė Jelizaveta Donneri


Rusų kalba kalbanti advokatė Airijoje, turinti dvigubą kvalifikaciją ir sėkmingą daugiametę advokatūros praktiką Airijoje. Ji buvo pirmoji rusakalbė advokatė, pradėjusi savo advokatūros veiklą Airijoje. Jos kompetencijoje yra: nagrinėjimas bylų, susijusių su asmens kūno sužalojimais, turėjusių įtakos sveikatai, imigracijos, įsidarbinimo, komercijos, šeimos, civilinės bylos klausimai, atstovavimas teisme.

Advokatės mob.: 086 038 0385; Tel.: 01 853 7301;
Interneto svetainė: www.dtsolicitors.ie
Internetinis Blog’as www.dtsolicitors.ie/blog/



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą