2017 m. kovo 12 d., sekmadienis

Privačių namų savininkai piktinasi dėl naujų nuomos kontrolės planų

Privačių namų savininkai sako, kad jie yra sukrėsti dėl naujų nuomos kontrolės planų, kuriuos pasiūlė Būsto ministras (Housing Minister) Simon Coveney, praneša Journal.ie. 2017 metų biudžete yra numatyta pristatyti viršutines nuomos ribas tam tikruose Airijos miestuose. Iš pradžių buvo kalbama apie Dubliną ir Cork miestus, vėliau nuomos viršutinės ribos buvo pasiūlytos Galway ir dar 23 miestams visoje šalyje.


Tai reiškia, kad nuomos kaina valstybės numatytose šalies teritorijose per metus gali būti didinama, bet ne daugiau kaip 4 procentus.

Airijos nuosavybės savininkų asociacijos (Irish Property Owners’ Association – IPOA) susitikime, vykusiame Cork, dalyvavę 120 namų savininkų vieningai kritikavo tokį sprendimą bei jį lydinčias kontrolės priemones ir apibūdino Vyriausybės veiksmus kaip “antikonstitucinius veiksmus, pažeidžiančius žmogaus teisę į nuosavybę.”

IPOA grupės pirmininkas Stephen Faughnan sakė, kad susitikimo dalyviai atvirai kritikavo Būsto ministrą ir sakė, kad jis jiems “įpiršo” šias būsto nuomos kontrolės priemones. Jie teigė, kad vietoj to, jog Vyriausybė ėmėsi kontroliuoti nuomos kainas, ji turėtų didinti nuomojamų namų ir butų pasiūlą bei spręsti būsto krizės problemas Airijoje. Jie taip pat piktinosi, kad priimant minėtą planą, niekas nesitarė su privačių namų savininkais ir Vyriausybė tokį sprendimą priėmė savarankiškai.

Stephen Faughnan pridūrė: “Mes daug kartų raginome Vyriausybę išklausyti privataus sektoriaus savininkų nuomonę dėl nuomos klausimų, tačiau mūsų niekas nesiklausė.”

Airijos nuosavybės savininkų asociacijos grupės pirmininko nuomone, rinkos nuomos kainos valstybės kontroliuojamose zonose “neatitinka tikrovės” ir pavadino jas “iškreiptomis kainomis.”

Augančios nuomos kainos

Paskelbti Daft.ie duomenys rodo, kad nuomos kainos visoje Airijoje dabar auga greičiau negu bet kada.

Dabar vidutinė nuomos kaina šalyje siekia 1 111 eurų per mėnesį.

Daft.ie ekonomisto Ronan Lyons nuomone, “tokie duomenys šiurpina ne tik nuomininkus, bet ir politinius veikėjus.”

Opozicinės partijos taip pat kritiškai vertino Simon Coveney pasiūlytą nuomos kontrolės planą tam tikrose Airijos zonose.

Sinn Féin partijos spaudos atstovas Eoin O'Broin sutiko, kad Airijoje “reikia stabilumo dėl nuomos kainų, bet nuomos kontrolė neturi nueiti pernelyg toli.”


“Būsto ministras Simon Coveney prieš Kalėdas turėjo galimybę sustabdyti nuomos kainų didėjimą, – sakė jis. – Tačiau jis padarė “dovaną” namų savininkams, leisdamas jiems per ateinančius trejus metus 4 procentais didinti nuomos kainą.”

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą