2017 m. rugsėjo 4 d., pirmadienis

Sudie, Vasara


Kaip lietuviai sako, Airija vasaros neturi, tai kam ją išlydėti? Netiesa. Airija turi vasarą, kokia ji bebūtų... Ir mes, Airijos lietuviai, sugalvojome ją išlydėti, kad ji kitais metais sugrįžtų dar gražesnė, nei buvo.

Nuotr.: Daiva Kasikauskienė ir „Step by Step“ šokėjos


Išlydėti vasarą mintis man, Mullingaro lietuvių bendruomenės pirmininkei Daivai Kasikauskienei, gimė visai netikėtai. Besikalbant su Airijos lietuvių bardų klubo „Akordas“ nariu Jonu Kriaukliu, kilo noras muzikantus pasikviesti į Mullingarą. Mūsų dideliam džiaugsmui, jie sutiko koncertuoti pas mus. O tada ir kilo mintis surengti šventę visai šeimai, pagalvojom, jei vaikai turės ką veikti, tai ir tėvai galės smagiai pailsėti. Pasirininkom rugpjūčio paskutinį šeštadienį. O kadangi tai buvo paskutinis ir vasaros šeštadienis, pavadinome festivalį „Sudie, Vasara!“.  Prie festivalio organizavimo taip pat prisidėjo ir Airijos rusakalbių klubas „Serebrenyj vek“.

Festivalio laukėme su nerimu, nes paskutines dvi savaites lijo, ir uraganas Gertas, praūžęs Airijos pakraščiu, žalos pridarė.

Ir štai išaušo tas lauktasis šeštadienis. Pažvelgus pro langą, pamačiau giedrą dangų ir šviečiančią saulę. Tarsi pati gamta suprato, kad šventė yra skiriama būtent jai. Apsidžiaugiau - šventė tikrai nebus liūdna.




Ir iš tikrųjų. Žmonių gausa pasiskirstė po visą Mullingar Rugby klubą. „Akordo“ klubo muzikantai vienas po kito keitėsi scenoje, savo šokiais džiugino akį šokių studijos „Step by Step“ (vadovė Elona Šemetienė) šokėjėlės, sulaukėme svečių - airiškos muzikos ir šokių puoselėtojų Dylan McKeon ir Eirin bei Grace Ross, taip pat rusakalbių klubo muzikanto Sergej Dykun. Motociklų riaumojimas iš Airijos lietuvių „Moto“ klubo sekundei kitai užgožė muziką, o paskui ir baikeriai įsimaišė į žiūrovų minią - šventė tęsėsi toliau.




O kad šventė būtų smagesnė, turėjome ir mugę. Mugėje galėjome nusipirkti šakočių ir grybukų, keptų mullingariškių Jurgitos Vasiukaitės ir Tanios Stankevičienės, mėgautis „Coffee beans house“ kava ir arbata, „NN Graphic Design and illistration“ išpuoštais puodeliais,  Ingos Žilinskienės rankų darbo mezginiais, „Round Bead“ rankų darbo papuošalais, lietuviško gintaro dirbiniais „Precious Amber“, „Amika.lt“ oro gaivikliais automobiliams ir ne tik. Kad šventėje neišalktume, buvo pasirūpinta šašlykais, kaimiškomis gėrybėmis, rūkytos žuvies gaminiais.

Vaikai niekaip negalėjo atsitraukti nuo įspūdingos pripučiamos pilies, išbandė taiklią akį šaudydami „Lazertag“, o ramesnieji sutūpė ant kilimėlių, kur Mullingaro lietuviškos mokyklos „Bičiuliai“ mokytoja Jurgita Stučkaitė mokė „kepti“ molio pyragėlius, vaikai pūtė muilo burbulus, ir, žinoma, smaližiai apipuolė ledų mašiną.




Kad šventė įvyktų, reikėjo ir rėmėjų. Visus Mullingaro lietuvių bendruomenės renginius visada remia Daivos Račinskienės „Daili“ kirpykla, „Lituanica Ltd“ ir, aišku, rėmėjais tapo į šventę suvažiavę iš įvairių Airijos kampelių žmonės.

Tikėkimės, kad toks festivalis Mullingare nebus paskutinis ir kitais metais sutrauks dar daugiau muzikantų, rėmėjų, mugės dalyvių ir žiūrovų.

Vasarą palydėjome šventiškai, o ji, atsidėkodama mums už gražias palydas, dovanojo puikų, tikrai vasarišką orą. O visas šventės akimirkas įamžino jauna fotografė Orinta Liutkutė.

Dar kartą noriu padėkoti Airijos lietuvių bardų klubo „Akordas“ muzikantams, Mullingaro lietuvių bendruomenės kolektyvui ir visiems rėmėjams.

Iki kitų vasaros palydų.

Daiva Kasikauskienė,
Mullingaro lietuvių bendruomenės pirmininkė






Pačioj Airijos širdy
Sostinė Westmeath grafystės.
Pavadinimas jos kilo nuo
Malūno seno atvirkštinio.
Ežerai trys tarsi žemės akys:
Lok Ūl, Lok Enel ir Lok Deravara,
Kur vaikai gulbėm virtę
Karaliaus Lyro
Po tris šimtus metų praleido,
Kol žmonėmis atvirto.
Daug istorijų šis miestas mena
Apie drąsą airių nuo seno.
Vai rido ridenos
Nuo Kapitono kalvos
Galva karaliaus vikingo,
Kur šiandien lietuvis laužą kūrena
Joninių.
Bet ir dabar garsas toli sklinda,
Kad ir balsais dainininkų
Džo Dolano, Bressie ir Nylo iš
“One Direction”
Apie talentingą kraštą.
**
Čia jotvingių ainiai
Išsibarstę nuo Lake iki Market Pointo.
Smarkiai dirba
Kirpėjai, mechanikai,
Virėjai ir konditeriai,
Ypatingų nagų kūrėjai,
Fotografai ir siuvėjai,
Naudoja miestą tam, kam jis ir skirtas:
Verslui.
Pasidžiaukime tyliai,
Kad tautiečių gretos šimtinės
Domisi reikalais gimtinės ir
Puoselėja lietuviškas vertybes.
Ne taip seniai dar
Kiekvienas buvome kas sau.
Prieš metus susibūrėm draugėn.
Jau kiek švenčių atšvęsta, sugerta
kavų arbatų,
Turim lietuvišką mokyklėlę,
Lietuvių parduotuvę ir net biblioteką (!)
Galima pasidžiaugti, kad mums tikrai sekasi.
Ir mes patys nesėdim sudėję rankų!
Auksarankės gamina nepaprastą grožį,
Komitetas organizuoja įvairius renginius,
Mieste treniruojasi krepšinio komanda,
Skaitytojus kviečia knygų klubas.
Dar turim idėjų ir vėjo,
Tempas dar tik įsibėgėja.
Ar saulė ar lyja, žiema ar vasara:
MES LIETUVIAI ESAME!


Indra Karklas 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą