2017 m. rugsėjo 4 d., pirmadienis

Ir neša mus vaikystės aitvarai...


Longford‘o lituanistinės mokyklėlės ,,SAVAS.LT‘‘ veikla prasidėjo 2015 metais. Pagrindinis mokyklos tikslas - mokyti Airijoje gyvenančius lietuvaičius gimtosios kalbos, kuri yra labai svarbi tautos kultūros paveldo dalis, suteikti vaikams galimybę bendrauti su bendraamžiais gimtąja kalba bei skatinti jų tarpusavio bendravimą.


Longford‘o lituanistinėje mokyklėlėje vaikai mokosi pagal Lietuvos švietimo ir mokslo ministerijos patvirtintą programą. Amžius mokyklinėse grupėse skirstomas pagal lietuvių kalbos mokėjimo lygį. Esant poreikiui, vyresnieji mokiniai ruošiami lietuvių kalbos testams, kuriuos rengia LT Nacionalinis egzaminų centras. Į mokyklėlę priimami vaikučiai nuo 5 metukų.


Nuo 2016  metų mūsų mokykla sudarė sutartį su Vilniaus „Ozo“ gimnazija, kur mokiniai mokosi nuotoliniu būdu. Sėkmingai įsisavinus kursą, jiems suteikta galimybė gauti Lietuvos švietimo ministerijos patvirtintą pažymą už tam tikrą klasę.

Vienas iš mūsų mokyklos pagrindinių uždavinių yra ne tik mokytis lietuvių kalbos, bet smagiai ir turiningai leisti laiką. Po pamokų vaikučių laukia geros nuotaikos užsiėmimai: muzika, šokiai, dailė, darbeliai, teatras. Mes ne tik dalyvaujame įvairiuose konkursuose, projektuose, bet ir patys juos organizuojame.



Paminėsiu svarbiausius. Populiariame Šv.Patriko parade esame tapę nugalėtojais už rankų darbo spalvočiausius aitvarus. Mūsų mokyklos simbolis yra aitvaras, kuriame gyvena vaikystė, draugystė, laimė, svajonės, taika, laisvė ir, aišku, Lietuva.

Esamę prisijungę prie pasaulinės akcijos ,,Gelbėkim vaikus‘‘. Kiekvieną rudenį organizuojame sporto dieną. Projektas ,,Laiškai iš Lietuvos‘‘, kurį pradėjome rengti šį pavasarį ir planuojame jį tęsti kiekvienais metais. Skelbiame ir platiname žinią apie Lietuvą. Išeiname į gatves, kalbiname praeivius, dovanojame bukletus apie Lietuvą ir kviečiame ją aplankyti. Po to –  vaikų piešinių konkursas ant asfalto, kuris jau tradiciškai bus organizuojamas kiekvienais metais prie parduotuvės Lituanica, Longford‘o mieste.

Mūsų veikla yra jau pastebėta Longford‘o mieste, todėl mūsų archyve jau yra keletas straipsnių (laikraštis ,,Longford leader‘‘).

Parduotuvių tinklas Lituanica – mūsų pagrindinis rėmėjas. Dėkojame jiems už saldžias akimirkas ir puikius prizus.

Mokyklą įkūriau aš – mokytoja ir mokyklos vadovė Renata Rapkauskienė. Pagal statistiką mūsų mokykla 2015 metais buvo tryliktoji lituanistinė mokykla Airijoje. Skaičius mistiškas, bet mes į tai žvelgiame pozityviai – gal būtent šis skaičius neša ir, tikiuosi, neš sėkmę. 




Aš pati esu pedagogė, turiu sukaupusi nemažą bagažą žinių ne tik apie pedagoginę veiklą, bet ir kitas giminingas sritis. Esu gavusi įvairių apdovanojimų Lietuvoje, bet gyvenimas kartais pajuokauja ir visą tą bagažą teko atsigabenti čia, todėl nutariau nesustoti, bet ir svetur skleisti ir nešti lietuvybę. Vienas iš didesnių apdovanojimų – Lauryno Ivinskio nacionalinė premija už geriausiai išleistą leidinį – kalendorių (Vikipedija, L.Ivinskio premija). Esu to leidinio autorė, sudarytoja, nors jau trejus metus gyvenu Airijoje. Šis mano leidinys sėkmingai leidžiamas Lietuvoje ir aš kiekvienais metais nekantriai laukiu, kada jis pasieks mane. Mano dukros taip pat neabejingos lietuvybei. Mažoji Skaistė lanko lituanistinę mokyklą ir mokosi nuotoliniu būdu Vilniaus „Ozo“ gimnazijoje, o Eva, kuri šiais metais abiturientė, žada laikyti lietuvių kalbos testą. Na, o mūsų tėtis – Alvydas –  padeda pasiruošti renigiams: atveža, sujungia aparatūrą, po to surenka, išveža ir t. t. Žodžiu, ant jo pečių gula visi ūkio reikalai.

Truputį vėliau prie mokyklos veiklos prisijungė dar viena mokytoja, neabejinga lietuvybei, tai – Vaida Vilkienė. Labai protinga moteris, turinti begales idėjų, sumanymų ir, svarbiausia, nebijanti jų įgyvendinti. Ji labai mylima mūsų vaikučių, nes moko juos ne tik lietuvių kalbos, bet įvairių dailės ir darbelių paslapčių, žaidimų. Visi mūsų mokyklos renginiai papuošiami ir apipavidalinami Vaidos rankomis. Jos dukra Liepa taip pat lanko mokyklėlę, o tėtis Saulius  padeda ne tik palaikydamas morališkai, bet kartais ir anonimiškai paremdamas mūsų veiklas.

Dar vienas šaunus žmogus mūsų būryje – Algirdas. Jis mūsų fotografas, operatorius, patarėjas ir turbūt pats šauniausias senelis, nes mūsų mokykloje mokosi jo anūkėlė Odri. Jis užfiksuoja ne tik kaip gražiai dainuoja jo mažoji anūkėlė, bet ir įamžina gražiausias mūsų akimirkas.

Mokykloje ir vietinėje bendruomenėje gyvena šaunus būrys lietuviukų, jų tėvelių ir senelių. Čia renkasi patys saviausi žmonės, todėl ir mokyklos ir bendruomenės pavadinimas yra SAVAS.  Ateik ir tu ir būk SAVAS tarp SAVŲ!



Noriu padėkoti mūsų mokyklos vaikučiams, jų tėveliams, seneliams ir bendraminčiams: Editai ir Mariui Šalkams, Laurai ir Evaldui Vasiliauskams, Jurgitai ir Arūnui Raišiams, Ritai ir Rolandui Orlovams, Olgai ir Nerijui Smilingiams, Agnei ir Dariui Bernatavičiams, Ramunei ir Ramūnui Žvirbliams. Taip pat mokyklos draugams, puikiam dailininkui Egidijui Bulotai ir jo šauniai šeimynėlei.

Kviečiame visus lietuvaičius prisijungti prie mūsų mokyklos ir bendruomenės veiklos. Čia laukiami visi savi.... Mokyklos veiklos akimirkas galite stebėti  Facebook  puslapyje: Longfordo lituanistinė mokykla ,,Savas.LT“.

Atostogos jau baigiasi ir mes pasirengę naujiems mokslo metams – laukiame ne tik senųjų sugrįžtant, bet ir naujų mokinukų. Nelinkę mes dejuoti, tačiau norėtųsi sukaupti didesnę bazę metodinės medžiagos, mokymo priemonių. Praeitais metais Lietuvos švietimo ministerija finansavo mano rengtą projektą ,,Lietuva – vaiko akimis iš toli‘‘. Šio projekto dėka mūsų gyvenimas šiek tiek pagerėjo – gavom metodinės medžiagos, vaikučiai pasipuošė tautiniais rūbeliais ir tautinėmis juostomis. 




Viskas gerai, bet viena rimta problema visgi yra ir tai – patalpos, kurių aš ir bendruomenės nariai ieškome, bet, deja, jas ne taip lengva rasti. Šiuo metu esame įsikūrę Longfordo Temperance hall, kur kiekvieną šeštadienį susivežame daiktus, o po pamokų ar renginių juos privalome išsivežti. Labai labai norėtųsi pastovios ir nuolatinės vietos, juolab, kad nuomos mokestis  atima didžiausią dalį mūsų pinigėlių. Gal kas nors gali mums pagelbėti?

Mokyklos įkūrėja ir vadovė Renata Rapkauskienė

Mūsų kontaktai:
Longford‘o Lituanistinė mokykla ,,Savas.LT“
Tel: 083 4708 371,  Renata                                 
Mokyklos adresas: Temperance Hall, New Street, Longford      

Adresas korespondencijai: LLM Savas.Lt, 5 Cois Abhann, Cloondara, Co. Longford    

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą