2017 m. rugsėjo 26 d., antradienis

Nuomos teisės: ką turi žinoti nuomininkai



Dienraštis “Irish Times” aiškinosi, ką reikia žinoti norint išsinuomoti būstą? Kada reikia sumokėti depozitą? Kokios jūsų teisės, jei savininkas bando kelti nuomos kainą? Kur galite kreiptis dėl paramos, jei nerimaujate, kad jus gali iškeldinti? Mes peržiūrėjome svarbiausius patarimus ir nurodymus, kurie susiję su nuoma, kad padėtumėte jums jaustis saugiai ir patogiai jūsų namuose.


Kokie yra minimalūs reikalavimai, kuriuos turėčiau žinoti prieš išsinuomojant būstą?

Jūsų šeimininkas turi užtikrinti, kad jūsų nuomojamas būstas tinkamas gyventi, kad stogams, stogų čerpėms, plokštėms, langams, grindims, luboms, sienoms, laiptams, durelėms, grindjuostėms, grindims ar grindų plytelėms, luboms ir sienoms, latakams, vamzdžiams, jungiamosioms detalėms, baldams, sodui ir kitoms bendro naudojimo patalpoms nereikia remonto ir papildomų investicijų.

Jūsų šeimininkas taip pat privalo užtikrinti, kad elektros ar dujų tiekimas yra  saugus ir geros būklės, kad kiekvienoje patalpoje yra elektra.

Gyvenamojo būsto savininkai turi aprūpinti nuomininkus skalbyklėmis, drabužių džiovintuvais (jei namuose nėra sodo ar kiemo), keturių galvučių viryklėmis su orkaite ir grotelėmis, viryklės gaubtu arba ištraukimo ventiliatoriumi, šaldytuvu ir šaldikliu, mikrobangų krosnele, spintelėmis maisto saugojimui, kriaukle ir kranais, karštu vandeniu ir užtikrinti, kad kanalizacija veikia gerai.

Nuo 2017 m. liepos mėn. savininkai taip pat turi užtikrinti, kad langai, esantys virš tam tikro aukščio, turėtų saugos įrenginius, kad kiekvienoje vonios/dušo kabinoje būtų nuolatinis šildytuvas ir kad namuose būtų anglies monoksido detektoriai ir signalizacija.

Kada turėčiau sumokėti depozitą?

Niekada nemokėkite depozito, kol asmeniškai nepamatysite namo/buto ir neįsitikinsite,  kad jo standartai jus tenkina.

Sumokėję depozitą, pareikalaukite kvito. Depozitą paprastai sudaro vieno mėnesio nuomos mokestis, tačiau nėra įstatymo nustatytos ribos, todėl reikėtų tartis su šeimininku. Susitaręs dėl nuomos, jūsų nuomojamo būsto savininkas per mėnesį turi užsiregistruoti Gyvenamųjų namų valdyboje (Residential Tenancies Board – RTB).

Ar šeimininkas gali jus diskriminuoti dėl amžiaus, lyties ar tautybės?

Atsakysime vienu žodžiu: ne. Privataus būsto nuomai taikomi “Lygių galimybių įstatymo” nuostatai, todėl jūs negalite būti diskriminuojami dėl lyties, civilinės būklės, šeimyninės padėties, seksualinės orientacijos, religijos, amžiaus, rasės, negalios ir t. t.

Ar mano šeimininkas gali ateiti į mano nuomojamus namus, kai jis/ji šito nori?

Jūsų šeimininkas gali ateiti į jūsų nuomojamą būstą tik gavęs jūsų sutikimą. Jis taip pat turėtų susisiekti su jumis, jeigu jis/ji turi atlikti remonto darbus arba nori patikrinti patalpas. Jūs taip pat turite teisę turėti savininko kontaktus, pvz., telefono numerį, e-mail, pašto adresą.

Kas padengia remonto išlaidas?

Jūsų šeimininkas, o jeigu sumokėsite jūs, jums jis turi išlaidas kompensuoti.

Aš nuomoju lovą bendrame kambaryje kitais trimis nuomininkais ir manau, kad aš per daug moku. Aš taip pat nerimauju dėl savo sveikatos ir saugos, nes viename kambaryje gyvena daug žmonių. Ką man daryti?

Per visą Airiją “Facebook” tapo labai populiaria skelbimų lenta, ypač populiarūs skelbimai dėl taip vadinamųjų “shared room” kambarių nuomos, kuomet keliems žmonėms viename kambaryje siūloma nuomoti lovas. Tokiais skelbimais paprastai domisi studentai ir migruojantys darbuotojai, nes kaina yra mažesnė, nei jūs nuomotumėte visą kambarį.

Tačiau, kai viename kambaryje gyvena 2 ar, sakykim, netgi 12 žmonių ir kurie paprastai  miega dviaukštėse lovose be tinkamos apsaugos, natūralu, kad toks gyvenimo būdas gali sukelti rimtų sveikatos ir saugos problemų.

Nors savininkai privalo laikytis minimalių būsto taisyklių, tačiau nėra įstatymų, kurie reglamentuotų, kiek žmonių gali gyventi viename kambaryje ir tai iš tikrųjų yra didelė spraga įstatymuose, kuria gali pasinaudoti savininkai, ypač kai jie pajunta, kad užsienio studentai ar migruojantiems darbuotojai, atvykę į Airiją, silpnai moka anglų kalbą.

Yra situacijų, kuomet viena lova pakaitomis naudojasi net keli žmonės ir tai yra didžiulė spraga teisės aktuose, kurią nedelsiant reikėtų ištaisyti, nes tai iš tikrųjų yra didžiulė problema.

Prieš kiek laiko šeimininkas nuomininkui turi pranešti, kad tas išsikeltų iš nuomojamo būsto?

Visa tai priklauso nuo nuomojamo būsto tipo ir nuomos laiko, dėl kurio jūs susitarėte su šeimininku prieš įsikeldami į būstą. Jūsų šeimininkas privalo pateikti jums pagrįstą raštišką įspėjimą, kodėl prašo, kad jūs paliktumėte nuomojamą būstą. Jeigu jūs pasirašėte terminuotą būsto nuomos sutartį, paprastai šeimininkas negali nutraukti nuomos iki nurodyto termino, nebent jūs pažeidėte sutartį.

Per pirmuosius šešis nuomos mėnesius šeimininkas gali paprašyti palikti nuomojamą būstą nepaaiškinęs priežasties (išskyrus terminuoto būsto nuomą), bet privalo įspėti jus prieš 28 dienas. Jeigu jūs nuomavotės būstą šešis mėnesius ir, tarkim, jūsų elgesys buvo antisocialus arba jūs padarėte rimtą žalą turtui, šeimininkui užtenka tik septynių dienų įspėti jus ir paprašyti per tą laiką palikti nuomojamą būstą. Apie šį sprendimą šeimininkas jus turi informuoti išsiuntęs laišką arba asmeniškai su jumis pasikalbėjęs (elektroniniai laiškai neturi galios).

Ką daryti, jei mano šeimininkas kelia nuomos kainą?

Pirmas dalykas, kurį jums reikia padaryti, tai išsiaiškinti, ar jūs gyvenate “nuomos slėgio zonoje” (rent-pressure zone), ar ne. Nuomininkai gali įrašyti savo adresą Gyvenamosios paskirties būsto valdybos (Residential Tenancies Board – RTB) tinklalapyje ir taip sužinoti, ar jų nuomojamas būstas yra minėtoje zonoje.

Tokiose “nuomos slėgio zonose” šeimininkams leidžiama tik vieną kartą per metus padidinti nuomos mokesčius iki 4 procentų arba 12 procentų per trejus metus pagal Vyriausybės nuomos kontrolės politiką (Government’s rent-control policy). Visos Dublino, Cork ir kai kurių priemiesčių sritys, Galway miesto ir Dublino priemiesčių apskričių dalys, pavyzdžiui, Meath, Wicklow ir Kildare yra klasifikuojamos kaip “slėgio zonos”.

Jei jau esate nuomotojas, turi praeiti mažiausiai 24 mėnesiai, kol jūsų šeimininkas galės padidinti nuomos kainą. Jis prieš 90 dienų privalo pateikti jums įspėjimą, taip pat tris palyginamuosius pavyzdžius, įrodančius, kad toje vietoje nuomos kaina padidėjo ir taip pat paaiškinti, kaip apskaičiuojamas nuomos mokestis. Būdamas nuomininku, jūs taip pat turite 90 dienų, kad užginčytumėte nuomos padidėjimą ir praneštumėte apie tai į RTB.


1 komentaras:

  1. TAI NE JOKAS. PASITIKĖKITE DIDŽIĄ DR ISIKOLO. Mano vardai yra Senna Rayan. Šaunusis DR ISIKOLO yra tikrai galingas ir moka puikiai atlikti savo darbą. Jei ne jis, negalėčiau įsivaizduoti, kas būtų nutikę. Mano buvęs asmuo visuomet ginčijosi su manimi ir visada su manimi nesąžiningai elgėsi. Jis pradėjo elgtis keistai ir juokingai ir paliko mane be priežasties kitai merginai. Maniau, kad dingo visa viltis. Ieškojau pagalbos internete ir aptikau „Great isikolosolutionhome@gmail.com“. Mačiau tiek daug liudijimų apie jį. Buvau patenkinta ir susisiekiau su juo elektroniniu paštu ir pasakiau, kas vyksta. Jis nusijuokė ir patikino nusiraminti, kad jis man padės ir kad mano buvusysis grįš maldaudamas. Jis padarė savo darbą ir užbūrė mane ir po 2 dienų mano buvęs atėjo atsiprašydamas, kaip jis man liepė. Šiandien mes abu gyvename kartu ir esame dar labiau įsimylėję nei kokie buvome prieš jam išvykstant. Norėdami gauti savo pagalbos, susisiekite su Didžiuoju DR ISIKOLO. Su juo galite susisiekti el. Paštu: isikolosolutionhome@gmail.com Taip pat galite „WhatsApp“ jį paskambinti telefonu +2348133261196.

    AtsakytiPanaikinti