2017 m. rugsėjo 18 d., pirmadienis

Mūsų geriamas vanduo yra užterštas mažais plastiko gabaliukais



Tiek Airijoje, tiek ir kitose šalyse vanduo, tekantis iš čiaupų, turi mažų plastiko gabalėlių, rašo Independent.ie.

Plastinė aplinkos tarša buvo aptikta po originalių mokslinių tyrimų, kuriuos atliko pasaulinė nevyriausybė organizacija “Orb Media”, įsikūrusi Vašingtone, bendradarbiaujant su “Irish Independent”.

Analizuojant apie 159 geriamojo vandens mėginius iš Airijos, JAV, Kanados ir Europos, visuose buvo aptikta mikroplastikų, drabužių pluoštų ir plastikinių siūlų dalelyčių. Tyrimas parodė, kad 83 proc. Airijos vandens mėginių buvo užteršti, JAV ir Beiruto - 94 proc., o mažiausiais užteršimo lygis buvo aptiktas Europos vandens mėginiuose ir sudarė 72 proc.

Be to, mokslininkai taip pat išanalizavo penkis atskirus “Irish Independent” pateiktus geriamojo vandens pavyzdžius, kurių visi taip pat buvo užteršti.

Tai pirmasis tyrimas, kuris parodė, kad vandentiekio vanduo turi plastikinių teršalų ir tai paskatino mokslininkus susimąstyti dėl jų poveikio žmonių sveikatai.

Birželio mėnesį Aplinkos apsaugos agentūros (Environmental Protection Agency - EPA) ir Galway-Mayo technologijos instituto moksliniai tyrimai patvirtino, kad mikroplastikų tikrai yra Airijos vandenyse ir teigė, kad jie gali kelti pavojų žmonėms ir gyvūnams. Pasak tyrimo, pagrindiniai vandens taršos šaltiniai yra plastikų gamyba, sąvartynai, septikai ir miesto nuotekų valymo įrenginiai.

Vyresnysis Aplinkos apsaugos agentūros (Environmental Protection Agency - EPA) inspektorius Darragh Page teigia, kad kol kas sunku vertinti plastiko, aptikto geriamajame vandenyje, poveikį žmogaus organizmui, gamtai ir platesnei aplinkai, nes šioje srityje buvo atlikta mažai tyrimų.

“Visi mūsų geriamojo vandens standartai nustatomi pagal 1998 metų ES geriamojo vandens direktyvą, tačiau plastiko standartų nėra. Dabar vyksta  diskusijos dėl direktyvos persvarstymo”, - sakė jis.

Didžioji dalis Airijos geriamojo vandens išteklių yra gaunama iš paviršinių vandenų, įskaitant upes ir ežerus, kuriuose yra mikroplastikų.

Ekspertai teigia, kad jei sintetiniai pluoštai yra geriamajame vandenyje, jie taip pat gali būti ir mūsų maisto produktuose, nes maisto paruošimui taip pat naudojamas vanduo. 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą