2017 m. rugsėjo 4 d., pirmadienis

Kokias ligas rūkalius nusiperka už savo pinigus?





Kiekvienas rūkalius jau seniai įprato nekreipti dėmesio į įspėjančius Sveikatos ministerijos užrašus ant cigarečių pakelių. Ir tik tada, kai rūkantį žmogų ima kankinti nesiliaujantis kosulys, rūkalius prisimena, kad vis dar turi galimybę sustoti ir išgelbėti save nuo šio pražūtingo įpročio, artinančio mirtį.

Ir iš tikrųjų, tokia galimybė egzistuoja ir ji yra reali – reikia tik pasiryžti, o jeigu pačiam nepavyksta mesti rūkyti, reika paprasčiausiai kreiptis į hipnozės specialistą. Hipnozė padės pasakyti griežtą „ne!“ cigaretėms ir toms ligoms, apie kurias pakalbėsime.



Miokardo infarktas

Rūkančiojo kūno sienelės yra mažiau elastingos. Tai sukuria optimalias sąlygas trombų susidarymui. Pirmiausiai dėl rūkymo nukenčia širdis: koronarinių kraujagyslių veikla, kurios dėka širdies raumuo aprūpinamas deguonimi, labai susiaurėja ir susilpnėja, o širdis lieka „be maisto“. Širdies audinio ląstelių mirtis ir yra infarktas.

Lietuvoje kasmet gydoma apie 7 tūkst. infarktų, o kasdien sulaukiama per 20 tokių pacientų.

Insultas


Insultas – tai smegenų srities mirtis. Insultas gali atsirasti dėl kraujo išsiliejimo į smegenis (hemoraginis insultas) ir dėl kraujagyslių, maitinančių smegenis, trombozės (išeminis insultas).

Vienas įtakingiausių pasaulio istorijoje britų, Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas, vadovavęs šaliai 1940-1945 m. ir 1951-1955 m.,  Winston Leonard Spencer Churchill kentėjo nuo hipertonijos ir mirė dėl smegenų kraujotakos sutrikimo.

Naikinantis endarteritas (Burgerio liga)

Endarteritas – tai arterijos sienelės vidinio dangalo uždegimas arba dar vadinama  Burgerio liga (kojų arterijų uždegimas). Šiomis ligomis sergančių pacientų kojos dar vadinamos „rūkalių kojomis“. Ligai būdingi pasikartojantys kojų (kartais ir rankų) pirštų smulkių arterijų spazmai, kylantys dėl kraujotakos sutrikimų.

1952 metais rūkymas nusinešė 57 metų Anglijos karaliaus,  dabartinės karalienės Elizabeth II tėvo, George VI, gyvybę. Kraujotaka jam sutriko dar iki jo 50-mečio ir greitai pasiekė tokią stadiją, kad prireikė amputuoti koją, tačiau ir tai neišgelbėjo jo gyvybės.

Plaučių, gerklės vėžys

80 procentų žmonių, sergančių plaučių vėžiu, sudaro tie, kurie rūkė ilgą laiką. Dusulys, kosulys, skausmai krūtinės srityje – tai tie simptomai, dėl kurių turėtų sunerimti rūkalius, nes jie yra pirmieji vėžinių navikų vystymosi požymiai.

Kai George Harrison – vienam iš „Beatles“ grupės narių buvo diagnozuotas gerklės vėžys, jis pasakė: „Man taip atsitiko tik dėl rūkymo“. Harrison mirė būdamas 58-ių metų. Nuo plaučių vėžio, sukelto rūkymo, mirė ir populiarus, visiems gerai žinomas rusų aktorius Aleksandras Abdulovas – jam buvo  54-eri metai.

Skrandžio, kasos, stemplės vėžys

Skrandžio vėžio simptomai pasireiškia palaipsniui: kai kurie pacientai net neįtaria, kad padidėjęs seilėtekis, apetito praradimas, progresuojantis svorio mažėjimas yra skandžio piktybinio naviko formavimosi požymiai. Vėlyvieji simptomai – skausmas, pykinimas, vėmimas ir skrandžio kraujavimas.

Kitam žinomam rusų aktoriui Olegui Jankovskiui kasos vėžį gydė garsus vokiečių onkologas, profesorius Martin Schuler, bet gydymas, deja, nepadėjo ...

Vyrų impotencija

Daugeliui rūkalių gresia aterosklerozė, kuri dažniausiai veikia kraujagysles, maitinančias vyrų lytinius organus. Be to, nikotinas sukelia kraujagyslių spazmus ir sumažina lytinių hormonų aktyvumą. Visa tai neišvengiamai sukelia impotenciją.

Pusė 45-ių metų amžiaus vyrų turi erekcijos sutrikimų, o 37 proc. vyrų, kurių amžius nuo 45 iki 60 metų, neturi lytinių santykių.

Moterų nevaisingumas ir persileidimai

Rūkymo poveikį moters reprodukcinei funkcijai galima palyginti su vienos kiaušidės pašalinimu – toksiniai angliavandeniai iššaukia kiaušialąsčių mirtį. 

Rūkymas nėštumo tikimybę sumažina 25 procentais, be to, rūkančioms moterims persileidimo tikimybė 30 procentų didesnė, nei nerūkančioms.

Gimdos kaklelio vėžys

Gimdos kaklelio vėžys gali pasireikšti labai jaunoms moterims ir gali būti besimptomis. Tačiau pasireiškus tokiems sipmtomams, kaip kraujingos išskyros ar kraujavimas, reikėtų rimtai susirūpinti. Skausmo sindromas ne visuomet yra aiškiai išreikštas, todėl, kaip taisyklė, gimdos kaklelio vėžys dažnai aptinkamas moteriai atėjus profilaktiškai pasitikrinti pas gydytoją.

Vietoj epilogo – anekdotas:

Kelionių gidas autobuse:
– Ir dabar pravažiuosime pro didelę sieną, už kurios yra mikrorajonas, kurio gyventojai nerūko ir negeria.
Keleiviai atkuto ir prilipo prie autobuso langų.
Siena baigėsi ir gidas sako:
–Mes ką tik pravažiavome miesto kapines.

Redakcijos komentaras:

Kai kuriems žmonėms pasiseka mesti rūkyti dar būnant gyviems – tad negaiškite laiko!



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą