2017 m. balandžio 28 d., penktadienis

Nustatyta vandens dienos norma vienam žmogui – 133 litrai



“Fine Gael” partija, nepriklausomi Vyriausybės partneriai ir “Fiana Fáil” partija pritarė 20 Komiteto narių parengtai ataskaitai dėl vandens mokesčių – įtraukus į ataskaitą kai kurias pataisas, už ją Parlamente nubalsavo 96 žmonės, prieš buvo 48, pranešė “The Irish Times”.


Dabar Būsto ministras Simon Coveney kartu su Valstybinių išlaidų (Department of Public Expenditure) ir Finansų departamentais turi surasti būdą, kaip ir kada grąžinti pinigus tiems žmonėms, kurie anksčiau apmokėjo vandens sąskaitas. 100 eurų dotacija, kuri buvo skirta kiekvienam namų ūkiui, bus išskaičiuota iš grąžintinų sumų.

Ataskaitoje, be gražinamųjų išmokų už vandenį, rekomenduojama įvesti mokestį už perteklinį vandens naudojimą, vandens skaitliukų įrengimą naujuose namuose ir referendume įtvirtinti “Airijos vandenį” (Irish Water) kaip viešąją nuosavybę.

Būsto ministras Simon Coveney, Parlamente pasibaigus diskusijoms dėl vandens mokesčių ir daugumai narių, priėmus pataisas ir pritarus minėtai ataskaitai, pareiškė, kad tai yra “protingos politikos pergalė”. Tačiau jis pripažino, kad tos investicijos, kurios buvo skirtos vandens infrastruktūrai gerinti, buvo nepakankamos.

“Mes negalime nusigręžti nuo mūsų įsipareigojimų, įskaitant ir ES vandens direktyvas, kurių turime laikytis”, – sakė jis. Simon  Coveney nuomone, ankstesnis ataskaitos projektas neatitiko ES reikalavimų ir iš tiesų galėjo  atnešti Airijai-ES narei, didžiules baudas.

“Fiana Fáil” partijos atstovas Barry Cowen sakė, kad dabar 92 procentai namų ūkių nemokės už vandenį, o likusiems 8 procentams yra galimybė pritaikyti išimtis,  pavyzdžiui, žmonėms, turintiems didelę šeimą ar sveikatos problemų.


Taip pat buvo susitarta, kad vidutinė dienos norma vienam žmogui sudarys 133 litrus vandens. Namų savininkai, neviršijantys nustatyto  limito, negaus „Irish Water“ sąskaitų – jas gaus tik tie, kurie viršijo limitą. Tačiau “Darbo” ir “Žaliųjų” partijos dar reikalauja pažymėti, kad perteklinis vandens sunaudojimas nėra baudžiamosios teisės klausimas – tai tėra baudų klausimas ir traukti žmones, nesumokėjusius už “perteklinį” vandenį  baudžiamojon atsakomybėn, yra neefektyvus būdas kovojant su šia problema. Tikimasi, kad artimiausiu metu teisės aktai bus pakeisti. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą