2017 m. balandžio 14 d., penktadienis

Nekilnojamojo turto savininkams siūloma išnuomoti valstybei tuščius namus ir butus

Dublino privačių namų savininkams siūlomas 40 000 eurų grantas restauruoti turimus laisvus namus ar butus, prieš juos išnuomojant vietinei valdžiai. Nuosavybės savininkai turi galimybę pasinaudoti Vyriausybės teikiamomis dotacijomis turimam laisvam būsto atnaujinimui, kuris vėliau valdžios bus suteikiamas benamiams apgyvendinti, praneša “The Irish Times”.



Vyriausybė išskyrė 140 milijonų eurų namų restauravimo ir nuomos schemai (Repair and Leasing Scheme), pagal kurią vietinės valdžios institucijos galės ilgam laikui iš savininkų išsinuomoti jų turimą laisvą gyvenamąjį plotą.

Nekilnojamojo turto savininkai gali pasinaudoti 40 000 eurų grantu, kad galėtų sutvarkyti butus ar namus, kurių jie nenaudoja savo reikmėms. Mainais jie turi pasirašyti nuomos susitarimą su savo miesto ar apskrities Taryba ne trumpesiam kaip 10 metų laikotarpiui. Valstybei nekilnojamojo turto remonto vertė palaipsniui bus kompensuojama iš nuomos pajamų.

Minėta schema buvo paskelbta pernai kaip dalis Vyriausybės būsto atstatymo strategijos (Government’s Rebuilding Housing Strategy) ir jos įgyvendinimą buvo numatyta pradėti nuo Waterford ir Carlow miestų. Šių metų kovo mėnesį Būsto ministras Simon Coveney išplėtė schemos ribas ir ji buvo įvardinta kaip nacionaline schema. 

Dublino miesto taryba nusprendė pristatyti šią schemą sostinėje ir pabandyti parengti susitarimus su namų savininkais, turinčiais laisvus gyvenamuosius plotus. Miesto Taryba parengė laišką būsto labdaros organizcijoms, kuriame pranešė, kad didžiąją dalį tokių namų ketina panaudoti benamių apgyvendinimui. 

Šešios zonos

Taryba planuoja padalinti miestą į šešias zonas ir pasiūlyti kiekvieną zoną skirtingai labdaros organizacijai “ieškoti nekilnojamojo turto savininkų, kurie galėtų būti suinteresuoti pasinaudoti minėta schema ir būtų pasirengę pasirašyti jiems naudingas nuomos sutartis.”

Šiais metais ketinama restauruoti 800 namų, šiam tikslui iš fondo yra išskirta 32 milijonų eurų. Pasak 2016 metų statistikos, Dublino mieste ir priemiesčiuose yra daugiau nei 20 000 laisvų butų ir namų, išskyrus vasarnamius, kurių savininkai galėtų pasinaudoti minėta schema.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą